Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. логіч. 09.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
444.42 Кб
Скачать

Основні терміни й поняття

Держава – форма політичної організації суспільства, головним елементом якої є управління суспільними структурами.

Девіз держави – один із елементів державної символіки, короткий вислів, що виражає провідну ідею, вищу цінність держави і суспільства.

Суверенітет – незалежність і самостійність держави, що полягає в її праві на власний розсуд розв’язувати свої внутрішні і зовнішні справи, без втручання будь-якої іншої держави, або організації. Суверенітет народу – визнання всіх громадян країни джерелом політичної влади.

Парламент – вищий законодавчий і представницький орган влади у державі. До основних функцій сучасних парламентів відносять законодавчу, установчу й контрольні функції. Виділяють однопалатні й двопалатні парламенти.

Правова держава – форма організації державної влади де в усіх сферах життя верховенство належить праву і всі громадяни рівні перед законом.

В правовій державі всі державні органи, як і громадяни, несуть однакову відповідальність перед законом, реалізовані всі права людини, здійснюється принцип розподілу влади.

Права людини – громадянські, визнані світовим співтовариством норми забезпечення людині права на вільне життя і розвиток, захист її громадянських прав.

Плутократія – політичний устрій, при якому державна влада належить представникам найбільш заможних верств суспільства.

Федерація – держава яка складається з кількох самостійних державних утворень, об’єднаних центральною владою та спільними законами. Федеративна конституція встановлює межі повноважень центральних та місцевих органів влади.

Унітарна держава – держава, яка не має у своєму складі інших державних утворень, поділяється на адміністративно-державні одиниці, у яких функціонує єдине для усієї державної системи право.

Уряд – вищий орган у системі органів виконавчої влади держави або його складової частини (суб’єкта федерації, автономії).

Тема 5 Громадянське суспільство: сутність, напрями формування

Громадянське суспільство: його поняття, генезис, основні ознаки. Концепції громадянського суспільства. Держава і громадянське суспільство. Особливості формування громадянського суспільства в Україні.

Запитання та завдання до теми

  1. Що є основою громадянського суспільства? Чим відрізняється громадянське суспільство від держави?

  2. Як визначається природа громадянського суспільства і його співвідношення з державою у ліберальній політичній думці?

  3. Назвіть історичні причини нерозвинутості громадянського суспільства в Україні.

  4. В яких статтях Конституції України закладені правові підстави формування громадянського суспільства?

  5. Які особливості сучасного етапу формування громадянського суспільства в Україніка сучасному етапі?

  6. Визначте роль держави в формуванні громадянського суспільства.

  7. Яку роль, на Вашу думку, відіграють політичні партії у формуванні громадянського суспільства?

  8. Як впливає соціальна диференціація на процес формування середнього класу в Україні головного класу громадянського суспільства?

  9. Процес формування громадянського суспільства в молодих національних державах знаходиться під впливом сучасної глобалізації. Визначте основні напрямки цього впливу.