Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. Бакалавр 2 а.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
613.38 Кб
Скачать

47

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

СУМСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

УДК 657:631.162

Методичні рекомендації

щодо виконання випускних робіт

освітньо-кваліфікаційного

рівня “Бакалавр”

С у м и – 2008

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

СУМСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІНСТИТУТ ЕКОНОМІКИ ТА МЕНЕДЖМЕНТУ

ФАКУЛЬТЕТ ЕКОНОМІКИ І ПІДПРИЄМНИЦТВА

Кафедра бухгалтерського обліку

Кафедра економічного контролю та аудиту

Михайлов М.Г., Гордієнко М.І., Кадацька А.М.

Методичні рекомендації

щодо виконання випускних робіт

освітньо-кваліфікаційного

рівня “Бакалавр”

для студентів 4 курсу факультету економіки і підприємництва спеціальності 6.050106 “Облік і аудит”

С у м и – 2008

УДК 657: 631.162

Укладачі:

Михайлов М.Г. к.е.н., професор, завідувач кафедри бухгалтерського обліку

Кадацька А.М. к.е.н., доцент кафедри бухгалтерського обліку

Гордієнко М.І. к.е.н., доцент, завідувач кафедри економічного контролю та аудиту

Методичні рекомендації щодо виконання випускних робіт освітньо-кваліфікаційного рівня “Бакалавр” для студентів спеціальності 6.050106 “Облік і аудит”/ Суми, 2008 р. - 45 с.

В методичних рекомендаціях наведена затверджена на Раді інституту економіки та менеджменту тематика випускних робіт освітньо-кваліфікаційного рівня “Бакалавр”, вимоги до оформлення та структура випускних робіт, зразок титульного листа, примірні плани робіт, приклад оформлення списку використаної літератури, бібліографічних посилань, правила оформлення статистичних таблиць.

Рецензенти:

Гольцова С.М. к.е.н., доцент, кафедри бухгалтерського обліку і аудиту Української академії банківської справи.

Скрипник Ю.В. к.е.н., доцент кафедри фінансів

Рекомендовано до видання методичною радою Інституту економіки та менеджменту Сумського національного аграрного університету. Протокол № від 2008 року.

Сумський національний аграрний університет, 2008

Михайлов М.Г., Гордієнко М.І., Кадацька А.М., 2008

Зміст

стор.

1. Загальні методичні вказівки

4

2. Мета, завдання та методика написання випускної роботи

6

3. Вимоги до оформлення випускної роботи

8

4. Структура випускної роботи і методичні рекомендації по її написанню

10

5. Тематика випускних робіт

13

6. Примірні плани випускних робіт

20

7. Порядок захисту випускної роботи

23

Додаток А. Список рекомендованої літератури

24

Додаток Б. Приклад оформлення бібліографічних посилань

32

Додаток В. Правила оформлення списку використаної літератури

33

Додаток Д. Правила оформлення статистичних таблиць

38

Додаток Е. Форма відзиву наукового керівника

40

Додаток Ж. Зразок форми титульного листа випускної роботи

41

Додаток З. Зразок завдання на випускну роботу

42

  1. Загальні методичні вказівки

У відповідності до Закону України “Про вищу освіту”, “ Указу Президента України “Про основні напрямки реформування вищої освіти в Україні”, Постанови Кабінету Міністрів України від 20 січня 1998р. № 65 “Про затвердження Положення про освітньо-кваліфікаційні рівні” було введено багаторівневу систему вищої освіти.

Бакалаврська випускна робота – самостійна творча робота, в якій відображені набуті протягом всього терміну навчання в університеті знання та навички з цілого комплексу фінансово-економічних дисциплін, що дає змогу оцінити фаховий рівень підготовки студента за обраною спеціальністю.

Кожна випускна робота має свої особливості. Навіть однойменні теми, але виконані на різних матеріалах, відрізняються за своїм змістом.

Не дозволяється написання роботи з однієї і тієї ж теми більше ніж двома студентами з однієї академічної групи.

Випускна робота відображає рівень теоретичних знань і практичних навичок бакалавра, його здатність до самостійної професійної діяльності як фахівця освітньо-кваліфікаційного рівня “Бакалавр з обліку і аудиту”.

Студент у випускній роботі показує своє вміння користуватися літературними джерелами та нормативними матеріалами з досліджуваних питань і правильно використовувати теоретичні положення економічної науки для успішного виконання виробничо-економічних завдань, користуватись науковим апаратом, систематизувати та аналізувати одержані дані і роботи обґрунтовані висновки та пропозиції по удосконаленню ведення обліку та організації виробничого процесу.

Випускна робота, яка тільки переказує підручники, навчальні посібники або інструкції не допускається до захисту і повертається студенту на доопрацювання.

Виконуючи випускну роботу, студент повинен продемонструвати:

вміння самостійно аналізувати наукову економічну літературу, фінансово-економічну інформацію, дані статистичних органів інформації, законодавчі та нормативні державні документи, звітну документацію та інші документи підприємств та організацій; володіння науковою методикою і технікою дослідження;

вміння одержувати і узагальнювати отримані результати дослідження та роботи на їх основі науково-обгрунтовані висновки і пропозиції, спрямовані на ефективне вирішення конкретних господарських, фінансових, організаційних та управлінських задач з врахуванням вимог сучасного ринку та новітній тенденцій розвитку економічної науки.

У своїй роботі студент має розкрити такі теоретичні поняття, як сутність і явище, зміст і форма, можливість і дійсність тих економічних категорій, що вибрані для наукового дослідження. Для досягнення цієї мети необхідно використовувати як загальнонаукові теоретичні методи узагальнення (діалектичні), так і спеціальні методи дослідження (статистичні та економіко-математичні).

Випускна робота є кінцевим етапом вузівського навчання та початком застосування отриманих знань у вирішенні питань організації бухгалтерського обліку на підприємствах всіх форм власності. Позитивна оцінка з Державного кваліфікаційного іспиту і успішний захист випускної роботи є підставою для присвоєння випускнику освітньо-кваліфікаційного рівня “Бакалавр з обліку і аудиту” з видачею йому диплома державного зразка.

В рекомендаціях розглянуті основні принципи виконання випускної роботи освітньо-кваліфікаційного рівня “Бакалавр”. Викладені вимоги до виконання випускної роботи (по оформленню, структурі, оформленню списку використаної літератури), методика написання окремих розділів. Наведена тематика випускних робіт, примірні плани по окремими темам.

При написання випускної роботи студент узгоджує з керівником відповідну тему.