Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. логіч. 09.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
444.42 Кб
Скачать

Тема 12. Релігія, церква, політика

Релігія та церква як фактор духовної організації суспільства. Держава і церква. Секуляризація. Роль церкви в політичному процесі суспільства. Конституція України про права віруючих. Розвиток церковно-державних відносин в Україні.

Запитання та завдання до теми

  1. Яку роль відіграла релігія, церква в історії України?

  2. Яку роль виконує церква при формуванні громадянського суспільства?

  3. Існують країни, в яких реалізовано принцип радикального відокремлення церкви від держави, умовного відділення, а також країни, де існують державні церкви. Наведіть приклади.

  4. Чим відрізняється державний атеїзм від атеїзму особистості?

  5. Важливим інститутом розвитку суспільства є сім’я. Що ви можете сказати з приводу вислову Іоана Златоуста: “ сім’я – це мала церква. Ті, хто не можуть шанувати своїх рідних, не можуть служити і Богу. Бог – Батько всіх ” (Єф.9.6)

  6. Якщо на початку 80-х років віруючих у Сумській області було 20%, то в 2007 р. – 60%, серед них – 70% молоді. Назвіть причини зростання чисельності віруючих в Україні.

  7. Якими моральними критеріями християнство пояснює необхідність існування держави?

  8. Православній етиці суперечить розподіл народів на добрих та поганих. Несумісні з православ’ям також ті вчення, які ставлять націю на місце Бога. Про які доктрини йде мова? Назвіть їх.

  9. Термін “свобода совісті” містить помилку, оскільки совість не може бути вільною. Яке визначення совісті дає християнство?

  10. Як вирішується в християнському вченні проблема колективізму та індивідуалізму?

Логічні завдання та проблемні питання

  1. У взаємовідносинах з державою церква опиралась на теорію природного права, в основі якої людство набуло розуму тільки з допомогою Бога, що і заклало умови для суспільного договору. Православні ієрархи І.Борецький і М. Смотрицький на початку XVII ст.. вивели чотири умови позитивного існування народу:

а) “Головна умова – свобода”;

б)”природною формою її здійснення є добровільний вибір влади”;

в) “народ має свої духовні цінності, та моральні якості”;

г) “необхідність існування принципу рівності з іншими народами

в загальних правах”.

Як ви вважаєте, зберігають актуальність названі принципи в наш час? Аргументуйте свою відповідь.

  1. В. Липинський сформулював складне протиріччя, яке може існувати між церквою і державою: “Спекулянт, чи на торгівлі, чи на релігії, чи на політиці, хоче вибитись всіма засобами наверх. Для цього йому потрібна свобода. Релігія і церква, яка обов’язковими для всіх наказами моралі обмежує таку свободу; релігія, яка не дозволяє ошукувати, брехати, грабувати; релігія, яка наказує слухати авторитетів і стримувати свої егоїстичні інстинкти; релігія, яка проповідує найбільше зусилля в боротьбі зі злом не може бути приємною тим, хто...Тому вони... намагаються з церкви зробити приватне підприємство”. Які можливості, на вашу думку, існують для подолання цього протиріччя?

  2. Православна церква дала народу ідею соборності, яка означає, по-перше, утворення духовної спільності народу, яка має коріння в загальному боргу, у взаємних зобов’язаннях, по-друге, соборність народу пов’язана з державністю, оскільки моральний ідеал потребує соціальної організації. По-третє, державність – це самосвідомість релігійного народу, який веде боротьбу з сатанинським злом. Чи може, на вашу думку, концепція православної соборності бути використана при розробці “національної ідеї ” в Україні?

  3. Батько сім’ї повинен в законі, визначеним державою, черпати принципи згідно з яким він повинен управляти своїм домом так щоб той залишався в згоді з миром тієї ж держави (Св. Августін). В наш час головним інститутом суспільства залишається сім’я або інший інститут.