Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. логіч. 09.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
444.42 Кб
Скачать

Тема 11. Національна політика

Місце і роль національних відносин у політичному житті суспільства. Проблема походження та сутність нації. Національне питання та типи національної політики. Нація і держава. Діалектика етнонаціонального і глобалізації. Національне питання в Україні.

Запитання та завдання до теми

  1. Назвіть ключові принципи національної політики (етнополітики), які вироблені міжнародним співтовариством.

  2. В чому полягають відмінності між поліетнічним та етнічним змістом національної політики?

  3. З’ясуйте сутність та основні компоненти концепції “національна ідея”.

  4. Національні відносини в сучасному світі підпорядковуються двом взаємозалежним тенденціям. Назвіть їх.

  5. Австрійський політолог Г. Ратценгофер визначив сутність протиріч суспільства , як конфлікт етнічних груп. На скільки актуальною ця думка є на сьогодні?

  6. За яких умов відбулося політичне самовизначення українського народу?

  7. Яку роль відіграє сучасний націоналізм як ідеологія ? Хто є носіями націоналістичних тенденцій в Україні?

  8. Канада входить до п’ятірки держав світу з найвищим річним прибутком на душу населення. Як ви вважаєте, чи впливає позитивно на характер її соціально-економічного розвитку здійснення програми культурно-мовної багатоманітності?

  9. З’ясуйте права національних меншин, спираючись на світовий досвід.

Логічні завдання та проблемні питання

  1. За сталінським визначенням нація має чотири ознаки: спільність території, економічного життя, мови, особливостей психічного складу й культури.

На думку автора психологічної теорії нації О.Бауера головним для нації є: “спільність характеру людей, виробленого на ґрунті спільної долі”.

Яке визначення, на вашу думку, є більш суттєвим для нашого часу?

  1. У процесі здійснення реформ влада вивчає і використовує історичний досвід інших країн. Дайте оцінку висловлюванням, у яких вказується на можливість позитивних або негативних наслідків застосовування традицій інших народів.

а) “коли народ піддається тиску чужих йому думок та звичаїв, не має в собі сили переробити їх особистою сутністю – тоді він вмирає політично”. (В.Бєлінський).

б) “механічне перенесення... західної традиції дає мало доброго...Звичайно, можна спробувати “увійти в коло цивілізованих народів, тобто в чужий суперетнос, але ця інтеграція відбудеться за умов повної відмови від національних традицій з поступовою асиміляцією”. (Л.Гумільов).

в) “європейський вибір означає для нас, насамперед, побудову, - крок за кроком, громадянського суспільства, соціально орієнтованого ринкового господарства. Поглиблення державного суверенітету і наш поступовий шлях до європейської інтеграції мають органічно доповнювати один одного, не суперечити, а бути єдиним цілим”. (Стратегія розвитку України).

Основні терміни і поняття

Геноцид — це свідома політика фізичного знищення етносу.

Етнос – вид історично складної спільності людей, яку представляють плем’я, народність, нація, що мають спільні риси, стабільні особливості культури та психічного складу, а також усвідомлення своєї єдності і відмінності від інших.

Етнічна група: а) соціальна спільність, яка є структурним елементом етносу, але має специфічні культурні особливості і сприймається з боку представників інших етносів як окрема група; б) частина етносу яка проживає на території чужої національної держави.

Воззєднання - форма реалізації права на самовизначення, яка передбачає, що один народ (нація) може об’єднатися з іншим народом (нацією).

Космополітизм - ідеологія так званого світового громадянства, яка зневажає державний суверенітет, пропагує відмову від національних традицій, патріотизму.

Нація – політично, державно організований народ. Націоналізм – 1) світогляд і система політичних поглядів, яка пропонує пріоритет національних (етнічних) цінностей перед усіма іншими; 2) один з основних принципів державного устрою, в якому нація розуміється як одержавлений етнос.

Національні відносини - це відносини між соціально-етнічними спільностями з приводу рішення різнобічних національних проблем (державно-політичної організації життя, економічних основ національного буття, питань національної мови, культури, традицій тощо).

Національна політика – система засобів, заходів та концепцій, які використовують різні політичні суб’єкти для вирішення національного питання та врегулювання міжнаціональних відносин.

Національне питання – сукупність політичних, економічних та інших проблем, пов’язаних з розвитком національних відносин.

Шовінізм - одна з форм націоналізму, політична ідеологія і практика, спрямована на розпалювання національної ворожнечі та ненависті.