Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. логіч. 09.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
444.42 Кб
Скачать

Основні терміни і поняття

Багатопартійна система – форма суспільного управління, за якої боротьба кількох політичних партій за державну владу виступає як механізм використання розбіжностей у політичних програмах, що відображають реальні соціальні інтереси й мету суспільного прогресу.

Біпартизмпартійна система, в якій визначальну роль відіграють дві основні політичні партії, які, перемагаючи на виборах, змінюють одна одну при владі.

Блок – союз політичних сил або партій, який створюється у процесі політичної боротьби з метою досягнення спільних цілей.

Громадські організації та рухи – добровільні масові об’єднання громадян, що виникають внаслідок їхнього вільного волевиявлення на основі спільних інтересів і завдань.

Групи тиску (ЛОБІ) - організовані групи (об'єднання, профспілки, корпорації та ін.), основним завданням яких є цілеспрямований вплив на органи державної влади, політичні партії й політичних лідерів з метою забезпечення власних інтересів. Дії, спрямовані на захист групового інтересу, передбачають стійкий контакт груп тиску із владними структурами, можливість нав'язування їм власних цілей і завдань.

Опозиція – 1) протидія, опір певній політичній лінії, політичній дії; 2) політичні партії, громадські організації, окремі особи, які виступають проти правлячої еліти, лідерів партії або держави, методів реалізації влади, політичної системи в цілому. Існування реальної політичної опозиції – невід’ємна ознака демократичного політичного режиму. Виділяють опозицію системну й позасистемну, конструктивну й деструктивну, парламентську й позапарламентську.

Однопартійна система – неконкурентний тип партійної системи, що складається з представників або членів однієї політичної партії.

Політична партія – найбільш активна та організована частина населення, якогось класу, класів, соціальної верстви, верств, яка виражає їхні інтереси.

Політична програма – форма викладу або конкретизації політичної доктрини, а також документ, у якому вона фіксується.

Політичний рух – відносно цілеспрямована й організована діяльність значних груп людей, які мають спільні інтереси й борються за їх реалізацію, впливають на політичну владу.

Тема 9. Співвідношення економіки й політики

Економічна політика. Взаємозалежність економіки і політики. Економічні функції держави. Соціально орієнтована ринкова економіка. Проблеми реалізації аграрної реформи в Україні.

Запитання та завдання до теми

  1. Визначте, з політологічної точки зору, значення економічної політики в житті суспільства.

  2. Політичні партії в Україні висувають у своїх програмах різні, а іноді протилежні за змістом напрямки економічної політики. Наведіть приклади, з’ясуйте причини.

  3. Відомо, що метою виробництва є отримання прибутку, іноді за будь-яку ціну. Політична мета полягає в консолідації суспільства, гармонізації приватних і загальних інтересів. Який фактор долає таке протиріччя?

  4. Л.Жостен стверджував: “Так – ринковій економіці. Ні – ринковому суспільству”. Прокоментуйте цю тезу. В чому її актуальність для сьогодення?

  5. Традиційно ліберальні і консервативні партії виступають за ринкову економіку, в той час як соціал-демократи і соціалісти тяжіють до державного регулювання. Визначте причини цих розбіжностей.

  6. Назвіть принципову розбіжність в сутності ринкової і соціально орієнтованої ринкової економіки.

  7. В чому полягає відмінність між директивним та індикативним плануванням?

  8. До головних елементів макроекономічної політики держави належить регулювання доходів населення. Як ця функція здійснюється в Україні?

  9. Щодо проблеми тіньової економіки в Україні існує два підходи:

Перший - активна боротьба з тіньовою економікою.

Другий – створення умов для легалізації тіньових капіталів.

Який із них домінує на сьогодні?

  1. За яких умов в наш час відбувається трансформація «7» на «20»?

  2. На сьогодні три важливі сфери визначають економічну політику України: державне управління, бюджет, зовнішньоекономічна лібералізація. Дайте оцінку кожної з них. Як вони взаємодіють і що в наш час є первинним?

  3. Який зміст покладено в гасло: “В Європу – через інноваційний шлях розвитку”? Коли воно було сформульовано?

  4. Визначте сутність аграрної політики в Україні. Який законодавчий документ визначає її умови і цілі?