Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. логіч. 09.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
444.42 Кб
Скачать

Логічні завдання та проблемні питання

  1. Визначтесь у протиріччях оцінок громадянського суспільства:

а) “суспільство – це сукупність особистостей, воно виникає раніше держави, тому є первинним і головним”(Дж.Локк).

б) “розвиток громадянського суспільства вимагає існування держави як його підвалин. Тому держава є взагалі первинною, в якій сім’я розвивається у громадянське суспільство (Г.Гегель).

в) “візьміть визначену ступінь розвитку виробництва, обміну та попиту і ви одержите обумовлений суспільний лад, визначену організацію сім’ї, прошарків і класів – словом громадянське суспільство. Візьміть це громадянське суспільство і ви одержите визначений політичний лад, який є тільки офіційним результатом громадянського суспільства” (К.Маркс).

  1. Дайте оцінку сутності теорії середнього класу за Гізо.

“Відсутність середнього класу позбавляє країну рівноваги, конституцію – сили, історію – послідовності і примушує націю коливатися між диктатурою і анархією..., суспільну думку формує середній клас, тому що нижчі класи вміють тільки відчувати, але говорити не вміють. Вищі класи – можуть тільки мислити, але нездатні відчувати разом з народом”.

  1. У концепції громадянського суспільства важлива роль належить моральним факторам. Які важливі ідеї в концепцію громадянського суспільства внесли І.Кант, Г.Сковорода?

а) ”держава може бути правовою тільки за умов, коли її громадяни здатні морально примушувати суспільство здійснювати справедливі закони” (І.Кант).

б) “існують загальні ідеї суспільства, які ґрунтуються також на цінностях людей праці, рівності, колективної моралі, ролі усіх видів трудової діяльності” (Г.Сковорода).

  1. Існують два підходи щодо визначення соціальної структури суспільства – так звана концепція прошаркової стратифікаційної структури суспільства, згідно з якою суспільство складається із низьких, середніх і вищих верств та теорія класового визначення соціальної структури, сенс якої у словах: ”класами називаються великі групи людей, які різняться за їх місцем в історично обумовленій системі суспільного виробництва, за їх ставленням до засобів виробництва, за їх роллю в суспільній організації праці, а також за способом одержання і розміром частки суспільного багатства...”(В.Ленін).

У чому, на ваш погляд, полягає сутність протиріч цих теорій. Яка теорія, на вашу думку, відповідає сучасності?

5. Характерною рисою сучасного суспільства є глибока суспільна диференціація результатом якої існує той факт, що людина одночасно приймає участь в багатьох групах (Д.Трумен). Як це явище проявляється в Україні?

Основні терміни і поняття

Альтернатива – можливість вибору з двох взаємовиключаючих можливостей.

Громадянське суспільство – сфера неполітичних відносин у суспільстві (економічних, духовних, релігійних, приватних, сімейних); галузь самовиявлення інтересів і волі вільних індивідумів. У демократичних системах громадянське суспільство зумовлює, визначає сферу діяльності держави та її органів.

Громадянські права і свободи - основа конституційно-правового статусу громадянина певної держави, яка визначає можливості його участі в політичному, соціальному і культурному житті суспільства.

Громадянський обов’язок – правові обов’язки фізичної особи перед державою, законодавством країни.

Економічна сфера громадянського суспільства - громадянське суспільство має під собою економічну основу. Його формування супроводиться появою різноманітних форм власності та перевагою приватного капіталу. У розвинутому суспільстві діє розгалужена ринкова інфраструктура, що підлягає регулюванню. Названі фактори спричинюють ділову активність, заповзятливість людей, створюють передумови плідної роботи.

Інститути громадянського суспільства з початком процесу демократичної перебудови світового співтовариства зріс інтерес до проблематики громадянського суспільства. Його наукове дослідження проводиться у невід'ємному зв'язку з проблематикою правової держави. Західні й вітчизняні політологи знайшли принципово нові підходи щодо аналізу названих понять, внаслідок чого політико-правова теорія збагатилася новими положеннями, а саме: громадянське суспільство є основою держави, його становлення відбувається в тісному взаємозв'язку із становленням правової держави; для цивілізованого розвитку обох феноменів необхідно створювати надійний механізм взаємодії та взаємозбагачення; не лише держава, а й інститути самого громадянського суспільства можуть негативно впливати на інші його складові; формування громадянського суспільства є передумовою становлення політичної демократії, обмеження всеохоплюючої ролі держави. Певні інститути і феномени водночас належать до громадянського суспільства і до правової держави. Вони виконують роль необхідної «зв'язки» між ними і мають вирішальне значення щодо функціонування громадянського суспільства. До таких структур та інститутів можна віднести політичні партії, об'єднання, клуби, засоби масової інформації, механізми виборчого процесу, політичну культуру, представництво тощо.

Маргінальні верстви – соціальні групи, які внаслідок еволюційних або революційних змін у суспільстві виходять за межі раніше встановлених соціальних спільнот; характеризуються приналежністю до двох або більше соціальних груп, звідки виникає маргінальна субкультура.

Політична сфера громадянського суспільства у політичній сфері громадянське суспільство забезпечує усім своїм громадянам вільну участь у державних і громадських справах. Держава і громадянин при наявності закону і рівності всіх перед ним мають інтерес і реалізують його. У такій державі виключається дискримінація за національними, етнічними, політичними, релігійними, статевовіковими ознаками, забезпечується надійний законодавчий захист особистості й гідності громадянина. Головним суб'єктом такого суспільства виступає людина.

Соціальна сфера громадянського суспільства - громадянське суспільство - це соціально організована структура, що складається за межами політичних структур, але охоплює й їх, оскільки вони також є його частиною і утворені громадянами. Такі елементи, як демократичне законодавство, поділ влади, наявність легальної опозиції, цілого ряду політичних партій тощо. Не являють самі собою безпосередню структуру громадянського суспільства, але вони становлять певні форми закріплення його впливу в політичні організації суспільства.

Сфера приватного життя громадянського суспільства - сфера приватного життя має бути закритою для будь-якого політичного, владного втручання. Це найважливіший показник існування громадянського суспільства.