Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konspek160-161.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
3.76 Mб
Скачать

2. Порядок створення Комісії і її склад

  1. Рішення про створення Комісії, її кількісний і персональний склад приймається АПУ.

    1. Членами Комісії можуть бути тільки члени АПУ. Термін повноважень членів Комісії обмежується терміном їх перебування членами АПУ. До участі в роботі Комісії на добровільних або договірних засадах можуть залучатися особи, які не є членами АПУ, але компетентні в питаннях, що є предметом діяльності Комісії, а також голова та члени Комітету з контролю за аудиторською діяльністю.

    2. Роботою Комісії керує її голова, який може мати заступника. Голова Комісії обирається на засіданні АПУ, його заступник – на засіданні Комісії.

    3. Голова Комісії виконує такі обов'язки:

  • скликає засідання Комісії, визначає порядок денний, час і місце проведення та головує на них;

  • організовує роботу Комісії, координує роботу регіональних відділень АПУ з питань контролю якості та професійної етики;

  • надає доручення окремим членам Комісії щодо підготовки до розгляду матеріалів;

  • доповідає на засіданнях АПУ з питань, віднесених до повноважень Комісії;

  • забезпечує ведення документації, що відображає роботу Комісії;

  • делегує, за потреби, свої повноваження заступнику.

    1. Комісія може створювати методичні ради та робочі групи з окремих питань своєї роботи. Повноваження методичних рад та робочих груп, порядок фінансування їх витрат визначаються Комісією в межах її повноважень та затвердженого кошторису АПУ.

3. Повноваження Комісії

Комісія має такі повноваження:

    1. Організовує та координує роботу Комітету з контролю за аудиторською діяльністю.

    2. Сприяє впровадженню та дотриманню аудиторами норм професійної етики аудиторів.

    3. Здійснює контроль за дотриманням аудиторськими фірмами та аудиторами вимог Закону України „Про аудиторську діяльність”, стандартів аудиту, норм професійної етики аудиторів.

    4. Здійснює моніторинг якості аудиту та супутніх послуг шляхом отримання звітів суб'єктів аудиторської діяльності, їхнього анкетування, тестування та безпосередньо через Комітет з контролю за аудиторською діяльністю здійснює перевірку їх діяльності.

    5. Здійснює заходи із забезпечення незалежності аудиторів при проведенні ними аудиторських перевірок та організації контролю за якістю аудиторських послуг.

    6. Розглядає скарги, звернення та надає їх до перевірки Комітетом з контролю за аудиторською діяльністю щодо викладених у них фактів по дотриманню суб'єктами аудиторської діяльності вимог законодавства, норм та стандартів аудиту і професійної етики.

    7. З метою проведення зовнішніх перевірок аудиторів та аудиторських фірм організовує роботу Комітету з контролю за аудиторською діяльністю:

  • розглядає і надає на затвердження АПУ підготовлені Комітетом Положення про здійснення зовнішніх перевірок аудиторів та аудиторських фірм, Положення про моніторинг з питань контролю за аудиторською діяльністю;

  • розглядає і надає на затвердження АПУ розроблений Комітетом проект національного плану зовнішніх перевірок аудиторів та аудиторських фірм;

  • розглядає результати зовнішніх перевірок аудиторів та аудиторських фірм та у разі необхідності вносить пропозиції щодо застосування стягнень, передбачених ст. 22 Закону України „Про аудиторську діяльність”;

  • вносить пропозиції щодо забезпечення дотримання аудиторами та аудиторськими фірмами вимог Закону України „Про аудиторську діяльність”, стандартів аудиту та етики, незалежності аудиторів при проведені ними аудиторських перевірок та організації контролю за якістю аудиторських послуг;

    1. Комісія через Комітет з контролю за аудиторською діяльністю організовує:

  • проведення зовнішніх перевірок систем контролю якості;

  • моніторинг з питань контролю аудиторської діяльності;

  • застосування додаткових процедур щодо забезпечення контролю якості та дисциплінарних заходів за наслідками контролю;

  • інформування суспільства про функціонування систем контролю якості аудиторських послуг в Україні.

    1. Здійснює інші повноваження, передбачені Статутом АПУ та Регламентом АПУ.