Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konspek160-161.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
3.76 Mб
Скачать

Документування перевірок

  1. Під час перевірки застосовуються контрольні листи, анкети та тести, що розробляються Комісією АПУ у відповідності до цього Положення.

  2. Документи, складені контролерами під час перевірки, зберігаються в АПУ з дотриманням положень конфіденційності інформації.

  3. За результатами перевірки контролерами складаються звіти, один екземпляр кожного з яких залишається у суб’єкта аудиторської діяльності:

  • звіт про перевірку (повний) складається контролерами за наслідками перевірки та може включати інформацію, яка б давала можливість ідентифікувати замовника аудиторських послуг. Цей звіт надається тільки керівнику суб’єкта аудиторської діяльності конфіденційно, за межі цього суб’єкта не виноситься, у професійній організації не зберігається;

  • звіт узагальнений складається контролерами та не може містити інформацію, яка б давала можливість ідентифікувати замовників аудиторських послуг і інформацію стосовно господарської діяльності суб’єкта аудиторської діяльності. Цей звіт надається керівнику суб’єкта аудиторської діяльності та Комісії АПУ;

  • висновок за результатами контролю затверджується Комісією АПУ та є офіційним документом за результатами контролю, що може бути використано для оприлюднення будь-яким чином.

Конфіденційність

  1. Конфіденційність даних клієнтів та даних суб’єкта аудиторської діяльності повинна бути забезпечена Комісією АПУ.

  2. Забезпечення конфіденційності повинно ґрунтуватися на декількох рівнях захисту.

  3. На першому рівні захисту слід забезпечити збереження безпеки інформації, до якої надано доступ перевіряючим, що перевіряють суб’єкт аудиторської діяльності. Для цього застосовуються заяви аудиторів-контролерів про конфіденційність інформації, до якої вони отримають доступ, з одночасним складанням переліку такої інформації.

  4. Другий рівень захисту повинен забезпечити захист при складанні звітів про проведення контролю. Для цього звітність про результати контролю складається у порядку, передбаченому у пункті 26 цього Положення.

  5. Інші рівні захисту мають бути спрямовані на захист ділової репутації аудитора.

Додаткові процедури і дисциплінарні заходи

  1. У випадку негативного висновку за результатами контролю (суттєвих порушень) Комісія АПУ видає суб’єкту аудиторської діяльності припис про виконання процедур, спрямованих на забезпечення контролю якості (наприклад, вимога про проходження додаткового удосконалення професійних знань), та призначає повторну перевірку якості аудиторських послуг не пізніше ніж упродовж одного року.

  2. У випадку повторного негативного висновку за результатами контролю, орган, що здійснював контроль якості аудиторських послуг, повинен надати на розгляд Аудиторській палаті України матеріали перевірки (з дотриманням конфіденційності інформації) та порушити питання про виключення суб’єкта аудиторської діяльності, щодо якого здійснювався контроль, з Реєстру аудиторських фірм та аудиторів, які одноособово надають послуги. Аудиторська палата України може здійснити також дисциплінарні заходи щодо керівника такого суб’єкта аудиторської діяльності шляхом припинення чинності або скасування його сертифіката аудитора.

  3. У випадку уникнення контролю або не проходження контролю у визначений термін з вини суб’єкта аудиторської діяльності, Аудиторською палатою України розглядається питання про виключення таких суб’єктів аудиторської діяльності з Реєстру аудиторських фірм та аудиторів, які одноособово надають послуги.

  4. До керівників суб’єктів аудиторської діяльності, що уникають контролю, Аудиторська палата України здійснює дисциплінарні заходи.

Розв’язання конфліктів

  1. Усі конфлікти, що виникають під час перевірок систем контролю якості суб’єктів аудиторської діяльності, розглядаються Комісією АПУ.

  2. У випадку, коли будь-яка з сторін конфлікту незгодна з результатами розв’язання спору, вона може звернутися до АПУ. Прийняті рішення АПУ підлягають обов’язковому виконанню суб’єктами аудиторської діяльності.

Моніторинг процесу виконання перевірок

  1. Комісія АПУ постійно здійснює контроль виконання перевірок і переглядає відповідність та адекватність питань перевірки, застосовуваних методів та документів під час перевірки відповідним стандартам контролю якості.

  2. Комісія АПУ застосовує процедури забезпечення того, що всі контролери ознайомлені з вимогами Комісії АПУ щодо здійснення перевірок систем контролю якості та усвідомлюють свою відповідальність за їх якісне здійснення.

  3. За наслідками моніторингу процесу виконання перевірок Комісія АПУ може здійснювати заходи щодо поліпшення процесу контролю. Перелік зазначених заходів складається Комісією АПУ, розглядається та затверджується на засіданні АПУ.

Прикінцеві положення

  1. Це Положення вводиться в дію з моменту його затвердження Аудиторською палатою України.

  2. Профільна комісія АПУ забезпечує обов’язкове оприлюднення переліку суб’єктів аудиторської діяльності, які пройшли контроль якості. Також може бути дозволено використання ними логотипу на офіційній документації з надписом, що свідчить про проходження такого контролю.

  3. Фінансування заходів контролю якості здійснюється за рахунок коштів АПУ.

  4. Фінансування заходів контролю акредитованої аудиторської фірми здійснюється суб’єктом аудиторської діяльності за погодженням з профільною комісією АПУ.

Додаток 9

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення Аудиторської палати України

від 14 лютого 2008 р. №187/5.3

ПОЛОЖЕННЯ

про Комісію Аудиторської палати України

з контролю якості та професійної етики

  1. Загальні положення

    1. Положення розроблено відповідно до Закону України "Про аудиторську діяльність", Статуту Аудиторської палати України (далі - АПУ).

    2. Положення визначає порядок створення Комісії АПУ з контролю якості та професійної етики АПУ (далі – Комісія), її склад, повноваження, структуру, порядок її роботи, прийняття рішень та взаємодії з іншими комісіями АПУ.

    3. У своїй діяльності Комісія керується Законом України "Про аудиторську діяльність", Статутом АПУ, цим Положенням та рішеннями АПУ.

    4. Метою створення і діяльності Комісії є сприяння у забезпеченні високої якості аудиторських послуг та відповідності їх вимогам Закону України "Про аудиторську діяльність", стандартам аудиту та етики.

    5. АПУ реалізує свої повноваження з контролю якості та професійної етики через Комісію.

    6. Матеріально-технічне та організаційне забезпечення діяльності Комісії здійснює Секретаріат АПУ в межах затвердженого кошторису.