Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
спеціальна хірургія 1 курс магістри 2018р.docx
Скачиваний:
178
Добавлен:
22.01.2018
Размер:
198.67 Кб
Скачать

10. Застосування новокаїнової блокади, як методу патогенет терапії за хвороб вимені.

Патогенетична новокаїнова терапія грунт на антипарабіотичній (а отже, нейротрофічній) дії слабких р новокаїну на нерв закінч мол залози. Добрі результ дають блока­ди нервів вим'я за наведеними нижче методиками.Блокада зовнішнього соромітного, з'єднувальних гілок клубово-пахового та пограничного симпат стовбура (Башкіровим;).Відповідно обробл ділянку тіла (ви­стриг волосся, дезінф) між по­переч відростка­ми 3-го і 4-го попе­р хребців і, вві­вши голку на відстані 7 — 8 см від середньої лінії тулуба під кутом 55 - 60° до середн площини тулуба, за­глибл її на 6 — 9 см, поки вона не дото­ркн до тіла хреб­ця. Потім, змістивши її дещо вбік (на 2-5 мм), ввод 80 -100 мл 0,5 %-го р нов на ізот розч натрію хлориду.Блокада черевних нервів та пограничних симпатичних стовбурів (Мосіним). У надплевральну клітковину спереду ніжок діафрагми ввод 80-130 мл 0,5 %-го р нов.вкол голку довж 12—15 см під кутом 30 — 35° до гориз лінії, поки вона не доторкн до тіла хребця справа або зліва спереду останн ребра у місці перетину жолоба, утв підклубовореберними та найдовшими м'язами спини. Відхиливши голку на 5 - 10° до сагіта­льної лінії, натиск на поршень шприца і прос її до мо­менту вільного витік р в надплевральну клітковину. Ві­докр голку від шприца. Якщо після цього з її просвіту ви­ступ крапля роз, то вона введена правильно.Блокада промежинних нервів (за 1.1. Магдою). Ввод голку на глиб 1,5 - 2 см у ділянці сідничної вирізки і, зміщ її вправо і вліво, вводять 15 — 20 мл 3 %-го р новок Коротка блокада нервів вим'я (за Логвиновим). Відтісн пальцями лівої руки вим'я вниз і, вияв межу між вим'ям і черевною стінкою, вистриг волоски в цьому місці. Обробл опер поле і ввод голку довжиною 10 — 12 см в утв жолоб між основою передньої частки вим'я і черевн стінкою, спрямов її кінчик на колінний суглоб протилежн боку і ін'єкт у надвим'яний простір ураженої частки 150 - 200 мл 0,5 %-го р новок.При ураженні задніх часток вим'я ввод голку збоку його зад­ньої поверхні, над його осн, відст на 1 - 2 см від міжвим'яної борозни у бік ураженої частки, просун її паралельно черевн стінці на глибину 8—12 см. Для збільш площі контакту розч з тк вим'я під час ін'єкції зміщ кінчик го­лки у різні боки. При блокадах нервів вим'я до новок можна до­давати антибіотики, а також застос в/в 0,25 — 0,5 %-го р нов з розр ОД — 0,22 сухої реч на 100 кг маси тв з додав 300 — 500 тис. ОД антибіотиків. При потребі повт ін'єкцію через 24 — 48 год. Небажано поєдн новок терапію із заст суль­фаніламідів, оскільки бактеріостатична ефективність їх при цьому зниж.Внутрішньоаортальні введення 1 %-го р нов (Логвиновим та Вольвичем). Ввод голку довж 18 см справа посередині заднього краю четвертого поперечноребер­ного відростка під кутом 25—30° до медіанної лінії, поки вона не доторкн до тіла хребця. Зміст кінець голки на 0,5 см вправо, прос її углиб на 4 - 5 см і після появи пульсуючої ці­вки крові приєдн до голки гумову трубку шп Жане і вво­дять під незначним тиском 100 мл р. Повторно можна ввести нов через 96 год.

Мол залоза в кор скл з двох пар залоз часток. Кожна частка зак дійкою. На мол залозі розр основу, яка прилягає тісно до черевної стінки,тіло вимені й дві пари дійок. На тілі вимені виділ передню (черевну), заднюю (стегнову), нижню (або дійкову) і дві бокові поверхні. Мол залоза покрита порівн ніжною шкірою з рідким волоссям. Гол підтрим структурами вимені є серединна й бокові підтримуючі зв’язки. Кровопостачання вимені відбувається гілками зовнішньої соромітноїартерії;. Відтік крові від вимені прохпо трьох парах вен — зовн соромітній, підшкірній черевній і вн соромітній.Іннервація.гілками зовнішньогосім’яного нерва.Техніка анестезії за Б. О. Башкіровим

Точку уколу визн у ділянці тулуба (у погано вгод тв у цьому місці видно зовн край найдовшого м’яза спини) у проміжку між попер відростками третього й четвертого поперекових хребців. Після проколу шк голкупрос у глибину під кутом 55—60° до серединної площини або 30—35° — догоризонтальної площини.Голку прос до моменту дотику її кінчиказ кісткою (тілом третього поперекового хребця) на глибину 6—9 см. Після цього голку відтягують на 2—5 мм назад й ін’єктують 3 %-ний розчин новокаїну з розрахунку 7—8 мл на 100 кг маси.