Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
спеціальна хірургія 1 курс магістри 2018р.docx
Скачиваний:
178
Добавлен:
22.01.2018
Размер:
198.67 Кб
Скачать

6. Інфільтраційна анестезія. Засоби та способи виконання.

Інфільтраційна анестезія полягає н просоч тк р-ном за доп шприца та ін'єкц голки.Пряма інфільтраційна  просочув ткна потрібну глибину з Наст їх розрізанням, Застос 0,26 - 0,5р-н новокаїну лінійній анестезії новокаїн ввод безпосередньо в тк, які підляг розтину. У цьому разі інфільтраційний валик роблять по лінії передбачуваного розрізу. Для зручності інфільтрацію можна проводити з двох точок.Інфільтрацію тк пров пошарово..Тугий повзучий інфільтрат (за Вишневським) просоч тк 0,25% р-ну новок. Спочатку інфільтр шк (утв'«лимонна кірка») і підшкірну клітк. Голку спрямов у різні боки вздовж осі розрізу. Після розтину шк р-н анестетика під тиском ввод під фасції, апоневрози, периваскулярні та периневральні простори. Р-н пошир по всій оп ділянці, а також за її межами (повзучий інфільтрат).Циркулярна інфільтраційна анестезія. Р-н анестетика слабкої концентрації ввод навколо певної ділянки з 2або 4точок з розрах її повного оточення. Циркулярну анестезію з успіхом застос на кінцівках та хвості циркулярну анестезію. При такому способі знеболення тк навколо зони ураження інфільтрують з декількох точок на більшій ділянці, ніж має бути розріз. Різновидністю циркулярної інфільтраційної анестезії є анестезія поперечного розрізу. Останню часто застос при хір втручаннях на кінцівках. У цьому разі р-ном новокаїну проксимально від Ділянки хір втручання інфільтрують всі підлеглі тк аж до окістя, знеболюючи таким чином дистальну ділянку. Для продовж строку дії анестетика інфільтрацію проводять між двома накладеними джгутами..

Провідникова (регіонарна) анестезія  знеболюв нервпровідників, які іннервують ділянку операт втруч. Для цього концентровані р-ни анестетиків ін'єкують ендонев-рально чи периневрально (частіше) у відповідному місці. Анестезія настає через 10 - 15 хв і триває 1-2 год.При цьому способі знеболення анестетиком насичуються тк, безпосередньо в місці розрізу або поруч з ним. Для інфільтраційної анестезії застос новокаїн в 0,25-0,5%-й концентрації. Найчастіше р-ни гот на фізіол р-ні. Інфільтраційну анестезію проводять так: голку вкол під гострим кутом до поверхні шк та ввод порцію розчину. На місці введ утв випуклість - інфільтраційний жулвак. При подальшому просув голки з'явл ряд таких жулваків. які злив в інфільтраційний валик. У ньому анестетик діє на нерв стовбури та нерв закінчення.Розріз такі види інфільтраційної анестезії. Введ великих к-стей р-нів при інфільтраційній анестезії не супров передоз новокаїну, оскільки під час розрізу інфільтр тк частина р-ну витікає і тампонами видал з рани.Інфільтрац анестезію провод не тільки перед розрізом тк, але й при діагностиці деяких захв кінцівок (введення в ділянки екзостозів), а також з лікув метою для знеболення при вправленні вивихів та репозиціях кісток при переломах. В останньому випадку в місце перелому вводять 2%-й розчин новокаїну в дозі 10 мл. дрібним та 20-50 мл. великим тваринам.

7. Види поверхневої анестезії. Засоби та способи виконання.

Поверхневу анестезію заст. для знеболення сл, серознта синовіал об, які мають значну проникність. На їхню поверхню наносять ( шприцом, піпеткою) 5-10% розчин новокаїну, 0,25-0,3% -- дикаїну. Анестезія настає через 3 — 5 хв і триває при застос новокаїну, 60 - 160 хв. Поверхнева (площинна) анестезія провод при нанесенні анестетика на знебол ділянку за доп піпетки, шприца без голки, тампона або ін пристосувань. Шк знебол охолодж, яке досяг нанес на неї, після видал волосяного покриву, рідини, що швидко випаровується. Найкр ефект досяг розпил на шкірі хлоретилу. Для цього затискають в долоні спец ампулу з хлоретилом. Від тепла руки хлоретил закипає та через капіляр розбризк тонким струменем на поверхню шк. Віддаль між капіляром та шкірою повинна бути не менше 50 см.Через 1-2 хв темп шк різко зниж і наступає повне її знебол. Воно триває протягом 2-3 хв та дозволяє робити проколи, невеликі розрізи шк та інше. У дріб тв цей спосіб знебол застос при ампутації вух та хвостів, втручан на сосках. Для заморожу застос також вуглекислоту, яка з спец балона під тиском направл в посудину, де перетв в снігову масу. Ця маса нанос на шк, що викл її охолодж та знебол.Слизові оболонки знебол нанес водних розч сильнодіючих місцево-анестезуючих пр.Для кон'юнктиви вик дікаїн (2%-й р-н великим, 0,5-1%-й р-н - дрібним тв), совкаїн (1:1000 - 1:2000), новокаїн (5-10%-й р-н). Для знебол великих поверхонь сл об застос найчастіше малотоксичний новокаїн. Н-д, сл об сеч міхура знеб введ в нього через уретру 0,5-1%-го р-ну новокаїну, сл об каналу дійки та цистерни вимені знебол введ в них 10%-го р-ну нов, сл об прямої кишки та піхви знеб прикладанням до неї тампонів, змочених 2%-м р-ном новокаїну.Синовіальні об знеболюють 4-5%-м р новокаїну, який вводять у порожнину суглобів, сухожилкових піхв або бурс у кількості 10-70 мл залежно від вел порожнини.Серозні оболонки (очеревина) знебол, в більшості випадків, у дрібн тв шляхом зрошення 2%-м р новокаїну після пункції черевної стінки або через отвір, утв в ній після лапоротомії.