Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
спеціальна хірургія 1 курс магістри 2018р.docx
Скачиваний:
178
Добавлен:
22.01.2018
Размер:
198.67 Кб
Скачать

4. Гінгівіт. (етіологія, клінічні ознаки, лікування).

Гінгівіт - запалення ясен.Причиною гінгівіту можуть бути механічні пошкодження ясен, бактеріальні процеси, вірусні інфекції, алергічні захворювання. Часто гінгівіт супроводжує захворювання шлунково-кишкового тракту, хвороби крові, виникає при зниженні імунітету, гормональні зміни в організмі. Майже завжди в тій чи іншій мірі гінгівіт розвивається при наявності зубного каменю.Лікування при гінгівіті має бути направлено на усунення основних причин захворювання і може включати в себе гігієнічні обробки ротової порожнини, місцеве або системне застосування протимікробних і протиалергічних засобів, вітамінів.Профілактичні заходи полягають в систематичних гігієнічних обробках порожнини рота тварини, включення в раціон щільного корми.Гінгівіт може супроводжувати більш важкі захворювання ротової порожнини або бути їх передвісником, тому, якщо ви підозрюєте у своєї тварини це захворювання, зверніться до ветеринарного лікаря.

5.Пародонтит (етіологія, клінічні ознаки, лікування).

Пародонтит - запалення, викликане бактеріальним нальотом, яке вражає тканини пародонту, що забезпечують фіксацію зуба. Пародонт включає в себе ясна, цемент зуба, зв'язку верхівки зуба і підтримуючу альвеолярну кістку.інфекційне захворювання, що викликається бактеріями зубного нальоту і приводить до запальної реакції у сприйнятливих тварин. Найчастіше пародонтит має хронічний перебіг, він дуже поширений у собак і кішок старше 4-5 років і поділяється на інвазивну (ерозійну), локалізовану або генералізовану (важка форма, яка зустрічається менш часто) форми.Крім гінгівіту, кровоточивості ясен і неприємного запаху з рота (халітоза) при огляді ротової порожнини можна виявити різну кількість зубного нальоту, скупчення зубного каменю (рис. №2), атрофію ясна, оголення зони поділу коренів, рухливість зубів, відсутні зуби і виразкиВ першу чергу лікування зводиться до зняття зубних відкладень, очищення і полірування поверхні і коренів зубів (околокорневой чистка) і механічною санації рани антисептичними розчинами. Дана процедура забезпечує сприятливе середовище для загоєння тканин пародонта. Дози і тривалість застосування антибіотиків в основному базуються на клінічній оцінці стану пацієнта. Також можна використовувати хірургічний метод зміцнення ясенний борозни і коренів зубів за допомогою пластики ясна (ясенним клаптем). Зуби з сильною втратою фіксації (> 50-70%) або рухливістю через пародонтиту повинні бути видалені. Ступінь резорбції кістки навколо пошкоджених зубів підтверджується рентгенологічними дослідженнями.

6.Оперативне лікування кист слинних залоз.

Кіста слинної залози є доброякісне пухлиноподібне полостное освіту, наповнене рідким вмістом. Цей вид новоутворення найчастіше локалізується на слизових оболонках нижньої губи і щік, а в досить рідкісних випадках кіста може сформуватися на мові або на небі. У ротовій порожнині знаходиться безліч слинних залоз. Великі скупчення залозистої тканини формують великі слинні залози, розташовані під язиком (під'язикові), під нижньою щелепою (підщелепні) і в зоні вух (привушні). Малі слинні залози розташовуються під слизовими оболонками губ, щік і неба, на мові. При порушенні відтоку слинного секрету, що виділяється залозами, слина починає накопичуватися в слинних протоці. В результаті він розтягується, збільшується в розмірах і поступово перетворюється в кісту.У більшості випадків кісти формуються в малих слинних залозах (губних, щічних або піднебінних).Незалежно від місця розташування лікування кіст слинних залоз проводиться тільки шляхом хірургічного втручання. Ніяких способів консервативної терапії для усунення цього виду новоутворень немає. Якщо кіста ускладнена бактеріальною інфекцією, то крім операції з видалення пацієнт проходить курс антибактеріальної терапії.