Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
спеціальна хірургія 1 курс магістри 2018р.docx
Скачиваний:
178
Добавлен:
22.01.2018
Размер:
198.67 Кб
Скачать

1.Теорії канцерогенезу.

Теорії канцерогенезу-Існує кілька теорій виникнення новоутворень; сутність їх зводиться до наступного:1). Теорія подразнення: пухлини виникають внаслідок тривалого хронічного подразнення (механічного, хімічного, термічного, ендокринного, нейрогенного і т. Д.); Ембріональна теорія Конгейма: пухлини виникають з зародкових клітин або їх скупчення, які можуть розвиватися (в різних ділянках ембріона) в надмірній кількості, в більшому, ніж потрібно для побудови частини органу. Деякі залишилися невживання клітини можуть з часом перетворитися на джерело пухлинного росту. Відбувається це під впливом внутрішніх або зовнішніх подразників. Приклади: розвиток раку з слинної залози.3). Інфекційно-вирусогенетичної теоріяДо теперішнього часу описано вже понад ста вірусів, які є безперечно онкогенними (здатними викликати пухлини у різних тварин). Вони діляться на дві групи: що містять РНК і містять ДНК.Особливості онковирусов:1) здатні стимулювати ріст клітин, в яких вони розмножуються;2) мають деякий тропизмом до певних тканин, наприклад - епітелію;3) залишаючись в латентному стані, діють синергічно (спільно) з канцерогенними речовинами, викликаючи найбільш злоякісні пухлини;4) проникаючи в клітину, онковірус змінює її генетично, що навіть обумовлюється його онкогенність.Кожна з перерахованих теорій в певній мірі пояснює етіо ялогію і патогенез онкоутворень.

2. Етіологія та патогенез неоплазій.

Етіологія і патогенез. До нашого часу не відома причина розвитку злоякісних пухлин. Однак відомо багато факторів, що сприяють

перетворенню нормальної клітки в злоякісну.

Теорії виникнення пухлин:

1) Конгейм – запропонував теорію ембріональних зачатків, що залишилися без живлення в період виникнення і зросту зародка Приклад: пухлини тератоми, тератобластоми в підшкірній клітковині, кістах,органах, де виявляються ембріональні тканини, волосся, зуби і т.п.). Ця теорія застосована для пояснення розвитку пухлин, що включають у свій склад ембріональні тканини і тому багаторазово переважають пухлини в області пороків розвитку.

2) Теорія хронічного подразнення Вірхова. Він висловив припущення про етіологічне значення повторних механічних і хімічних ушкоджень для виникнення зл. пухлин.

3) Теорія хімічного канцерогенезу. Відомо зараз більше 1000 хімічнихречовин, що сприяють розвитку раку (це азотисті сполуки, азбест,гербіциди, інсектициди, продукти горіння) і фізичні (ультрафіолетове опромінення, висока температура, радіація) З'явилося поняття канцерогенів і канцерогенезу. Фактори, що сприяють розвитку канцеру – канцерогени - умовно поділяють на ініціатори і промотори раку. Перші - обов'язково причинні (ініціюють розвиток раку), інші – умовні, котрі діють на різних фазах, що сприяють розвитку зл. пухлини.

4) Вірусна теорія. В останній час велике значення у виникненні зл. Пухлин надається ролі вірусів. Таким чином, вірусна теорія рака не виключає, що пухлинні процеси є різновидом інфекційних хвороб і залежать від впровадження в організм і розмноження в його живих клітинах спеціальних чужорідних інфрамікроскопічних паразитів, які називають пухлинородними вірусами.

3.Біологія пухлинної клітини.Пухлина-пат розростання тк,що хар.некотрольованим розстом за рахунок розмноження активних кліт. Елементів,різноматністю будови і відносною автономністю в оганізмі. канцерогени мутагенезцитогенезморфогенез.

4. Стадії розвитку пухлин. I стадія характеризується трансформацією нормальних клітин в пухлину(ініціація). 2 стадія(промоції) підбурювання розмноження клітин. 3 стадія прогресії клітин(розвиток клітин в бік злоякісних).