Добавил:
polosatiyk@gmail.com Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Иванов, Колегаев, Касилов - Основи охорони праці на морському транспорті (2003)

.pdf
Скачиваний:
1194
Добавлен:
10.06.2017
Размер:
32.94 Mб
Скачать

Забороняється працювати якірним механізмом під час забор­ тних робіт з очищення якоря. При очищенні якоря і якір-ланцюга, що проводиться під керівництвом старпома, слід дотримуватися таких самих заходів безпеки, як і при роботах за бортом.

По закінченні якірних операцій якірні ланцюги повинні бути закріплені додатковим стопорним пристроєм. Усі швартовні операції здійснюються по команді керівника робіт, який, перш ніж дати розпорядження про початок операцій віддачі й виби­ рання швартовів, повинен переконатися, що ніхто з моряків не знаходиться у небезпечній зоні.

При підготовці до швартовних операцій усі сторонні пред­ мети з палуби прибирають, а швартовні троси витравлюють з бухт і розносять по палубі. Після цього треба підготувати кран­ ці; у нічний час робочі місця добре освітити і встановити в ра­ йоні швартовних операцій тимчасові леєрні огородження. Не можна застосовувати кранці з коротким кінцем, що вимагає ви­ тягування рук за борт. При підході судна до причалу лацпорти й ілюмінатори, що знаходяться на борту, яким буде швартуватися судно, закривають. Про початок роботи необхідно попереджати працюючих на причалі.

Подача швартовних тросів на берег чи інше судно при гар­ ній погоді, звичайно, здійснюється за допомогою кидального кінця з принайтованим до нього вантажем (легістю). При силь­ ному вітрі та хвилюванні моря слід застосовувати линеметальні пристрої.

Для подачі попереджувального окрику «бережися!» (в іно­ земному порту англійською мовою) повинні застосовуватися

суднові звукопідсилювальні

пристрої. Щ о б

у н и к н у т и

н а м о т у в а н н я

к а н а т а

н а г в и н т ,

з а б о р о н е н о

п о д а в а т и к о р м о в і ш в а р т о в и п р и р о б о т і г о л о ­ в н о г о д в и г у н а с у д н а .

Якщо швартовний трос, поданий через відвідний роульс або кіпову планку, утворює кут із напрямком тяги, то знаходитися всередині цього кута забороняється. Накладаючи швартовний трос на кнехти чи бітенги, руки треба тримати із зовнішнього боку огону. Небезпечно накладати додаткові шлаги троса на турачку чи стравлювати його з турачок швартовних механізмів під час їх обертання.

250

Коли вибирають трос, забороняється знаходитися поблизу нього, між лебідкою (шпилем) і киповою планкою.

Не можна переступати через трос чи стояти на швартовному кінці, що перебуває під натягом або вибирається, а по можливо­ сті слід стояти поза лебідкою (шпилем), коли швартов знахо­ диться під навантаженням. Керівник робіт повинен стежити за тим, щоб напрямок руху троса від лебідки (шпиля) був прямолі­ нійним і не було б зайвої слабини. Забороняється працювати всередині шлагів троса, рознесеного по палубі, стояти в калишках каната чи сталевого троса, вибирати або стравлювати троси під час роботи з ними біля кипів і роульсів, а також притискати їх до палуби чи швартовного пристрою ногою чи рукою. Якщо трос пробуксовує, то механізм треба зупинити і накласти додат­ кові шлаги. На верхні два-три шлаги сталевого троса і троса з синтетичних матеріалів, закріплених на кнехтах, повинна бути покладена прихватка із шкимушгара.

При накладанні стопора на швартов слід знаходитися з боку, протилежного натягу троса. Не рекомендується застосовувати ланцюгові стопори для рослинних і синтетичних тросів, тому що це може привести до пошкодження тросів.

У морській практиці бувають випадки, коли швартовний кі­ нець (чи якір) необхідно завезти на шлюпці на берег або швар-' товну бочку. Цю операцію дозволяється проводити в акваторії порту і тільки при гарній погоді. При цьому ходовий кінець крі­ питься до шлюпки таким чином, щоб у разі потреби його можна було швидко віддати. Якщо в кормовій частині шлюпки покла­ дена бухта троса, що витравлюється, то знаходитися в бухті чи між бухтою і кормою не можна, щоб уникнути нещасного випа­ дку. Шлюпка, на якій завозиться трос, повинна бути забезпечена рятувальними засобами. Забороняється вибирати завезений на швартовну бочку трос у той час, коли на бочці знаходиться хтось із людей.

На вантажні палуби танкерів, газовозів і хімовозів не можна подавати сталеві, комбіновані троси і троси з синтетичного во­ локна, що не пройшли антистатичної обробки. По закінченні шва­ ртовних операцій швартовні механізми виключають, усі зайві тро­ си убираються в бухти або намотуються на в’юшки. У непогожу погоду канати зачохляють. Відповідальний за проведення шварто­

251

вних операцій повинен переконатися у закінченні робіт усіма під­ леглими йому людьми і залишити ділянку останнім.

3.7.5. Забезпечення безпеки при вантажних операціях

Організація безпеки праці й керівництво вантажно-розванта­ жувальними операціями покладається на судні на одного з помічників капітана (звичайно другого). У своїй роботі він повинен керуватися ПТБ на суднах морського флоту, ПТБ у морських портах. При роботі з небезпечними вантажами — також Правилами морського перевезення небезпечних вантажів (МОПОГ).

Перш ніж приступити до вантажних операцій керівник робіт повинен переконатися у справності вантажопідйомних при­ строїв, пристосувань і такелажу, розставити по робочих місцях добре проінструктований і навчений персонал, визначити необ­ хідну кількість стропальників і сигнальників. У процесі роботи звертати особливу увагу на неприпустимість перевантаження стріл, кранів та інших вантажопідйомних пристроїв, на прави­ льність обв'язування і кріплення вантажів, на дотримання пра­ цюючими правил техніки безпеки і застосування ними захисних

ізапобіжних засобів.

Урайоні проведення робіт палубу необхідно звільнити від предметів, що можуть заважати виконанню робіт і відкриванню люків, у нічний час забезпечити відповідне освітлення і тільки після цього відкрити люкові закриття вантажних ірюмів. При відкритті й закритті люків члени екіпажу повинні триматися від них, а також від тросів і блоків на безпечній відстані.

Переносні світильники не допускається виключати чи під­ німати доти, доки в трюмі чи у відсіку є люди.

Для контролю повітряного середовища в піках, кофердамах, при відкриванні трюмів, а також для перевірки газонепроникно­ сті колон кранів і місць введення силових кабелів кранів необ­

хідно використовувати газоаналізатори, які повинні бути на ко­ жному судні.

Відкривати і закривати механізовані люкові закриття слід відповідно до інструкції по системі конкретного судна, а також

252

відповідно до п. 2.5 ПТБ-75 (Робота з люковими закриттями та у трюмах) під керівництвом вахтового помічника капітана. Секції люкового закриття відразу після відкритгя необхідно закріпити стопорними пристроями, які повинні бути улаштовані таким чином, щоб для віддачі досить було зусиль рук.

Перед виходом судна в море команда повинна перевірити міцність закриття люків.

Відкривати вантажні люки при проходженні закритою час­ тиною каналу і річкою допускається лише при гарній погоді під відповідальність капітана. Якщо комінгс люка нижче 750 мм (а також при відкритті твіндека), то відразу ж після відкриття люка (твіндека) необхідно установити і надійно закріпити леєрні ого­ родження висотою не менше 1 м від палуби. Не можна починати вантажні роботи до постановки леєрів.

Оскільки вантажні операції відносяться до категорії робіт під­ вищеної небезпечності, до суднових вантажопідйомних пристроїв пред'являються спеціальні вимоги як при виготовленні, так і при експлуатації. Усі суднові вантажопідйомні пристрої і троси при­ ймаються в експлуатацію лише після огляду й випробування Регіс­ тром. У проміжках між щорічними оглядами поточний нагляд за вантажопідйомними пристроями, їхніми деталями і тросами здійс­ нює суднова адміністрація за участю представників суднової профспілкової організації. Наприклад, згідно з ПТБ усі вантаясопідйомні пристрої і пристосування повинні оглядатися один раз на три місяці і випробуватися не рідше одного разу на рік наванта­ женням, що на 25 % перевищує номінальне. Аналогічні правила із зазначенням проміжків часу між технічними оглядами всіх судно­ вих вантажних пристроїв також викладені в ПТБ. При виявленні найменших ознак пошкоджень тросів, а також деталей вантажопі­ дйомних пристроїв вони вилучаються з експлуатації і заміняються новими. Особа, що заборонила роботу вантажопідйомного при­ строю, зобов'язана його опломбувати.

Безпека вантажних робіт багато в чому залежить від квалі­ фікації і дисциплінованості матросів. Тому до управління меха­ нізмами допускаються тільки особи, що мають відповідні посві­ дчення, пройшли спеціальне навчання, інструктаж.

Тих, що спускаються для роботи в трюм, заповнений ванта­ жем, здатним засмоктувати людину (зерно, тальк, хімічні речо­

253

вини), необхідно спорядити запобіжними поясами із закріпленими на палубі страхувальними кінцями і тримати їх під наглядом.

Особи, які зайняті на роботах із перевантаження фумігова­ ного зерна, хімічних і небезпечних вантажів, повинні бути за­ безпечені відповідними засобами індивідуального захисту в за­ лежності від категорії вантажу, проінструктовані й навчені на робочих місцях безпечним методам робіт.

До небезпечних вантажів відносять речовини, які при недо­ триманні правил безпеки в суднових умовах можуть стати при­ чиною пожежі, вибуху, а також отруєння і травмування людей.

До роботи на суднових вантажопідйомних механізмах як крановика, лебідчика і стропальника допускаються матроси І класу, що мають посвідчення про закінчення відповідного на­ вчального закладу чи курсів.

Якщо переносний пульт управління кранами і лебідками відсутній, то на кожен люк трюму призначається сигнальник (як правило, досвідчений матрос 1 класу). Для роботи сигнальника виділяється безпечне місце, з якого йому добре видно трюм, а його сигнали видно крановикам чи лебідчику. Крановик чи ле­ бідчик повинен постійно стежити за переміщенням вантажу і виконувати маневри тільки за сигналами сигнальника. На флоті встановлено єдину систему знакової сигналізації при проведенні робіт із переміщення вантажів перевантажувальними машинами (додаток VI ПТБ-75).

Сигнал аварійної зупинки повинен бути виконаний негайно, незалеэ/сно від того, яким способом і ким він був поданий. Будьякий незрозумілий сигнал є сигналом зупинки механізму і при­ пинення робіт.

До обов’язків сигнальника входить також забезпечення без­ пеки працюючих у трюмі, на палубі, причалі й на плавзасобах. Важливою умовою безпечної роботи на вантажних кранах і ле­ бідках є добрий огляд місць навантаження. Вантажною стрілою можна працювати тільки при вертикальному полоэісенні ван­ тажного шкентеля, тому що при косому його натяжінні вини­ кають сили, які змінюють характер зусиль у вантажному при­ строї, що може привести до аварії.

Якщо вантаж розгойдався, необхідно зупинити його за до­ помогою відтяжок.

254

Правилами техніки безпеки забороняється підтягувати ван­ тажі кранами і лебідками шляхом косого натягування каната без застосування блоку чи повороту стріли, оскільки це може при­ вести до аварії. Аварія може статися при великому розгоні чи раптовому гальмуванні механізму повороту, зміні вильоту чи пересуванні стріли, а також при порушенні правил роботи спа­ реними стрілами. Необхідно стежити, щоб кут між вантажни­ ми шкентелями спарених стріл, укріпленими на ванталсній лан­ ці, не перевищував 120° (якщо конструктивно не передбачено інше), інакше можуть виникнути перенапруження в елементах вантажопідйомного пристрою. При цьому необхідно звертати увагу на те, щоб маса переміщуваного вантажу не перевищувала половини робочого навантаження стріли з меншою вантажопід­ йомністю (якщо Регістром не встановлено інше).

Якщо маса вантажу близька до граничної вантажопідйомно­ сті лебідки чи крана, вантаж повинен бути попередньо піднятий на 100-200 мм від поверхні для перевірки надійності застропки і дії гальм, і тільки після цього можна продовжувати підйом.

При використанні багатогілкових стропів потрібно стежити за рівномірним натягом усіх гілок, не допускаючи їх перекручу­ вання. У місцях перегинів стропів на гострих крайках вантажів рекомендується укладати дерев’яні прокладки. При підйомі ван­ тажу стежать за тим, щоб вантажозахватний пристрій не дохо­ див до верхнього вантажного блоку на 0,5 м, а при спуску ван­ тажу на барабані лебідки залишалося не менше як півтора витки троса.

Під час роботи вантажного пристрою небезпечно направля­ ти трос руками, а також знаходитися на лінії натяжіння і побли­ зу натягнутих тросів. Звільняти вантаж від стропів чи захоплювальних пристосувань можна тоді, коли вантаж опущений на палубу. Якщо строп затисло, його слід звільняти обережно, не висмикуючи, щоб уникнути розвалу штабеля.

При одночасній роботі кранів на одному люку виставляється додатковий сигнальник, що регулює черговість підйому й опус­ кання вантажу для запобігання можливості зіткнення вантажів і кранів. Не можна піднімати вантаж, що знаходиться в хиткому положенні, закладений іншими вантажами, засипаний землею чи примерз до неї. Забороняється переміщати вантаж з людь-

255

ми, що знаходяться на ньому. Розгортання і розкантування ван­ тажу у висячому положенні слід здійснювати лише за допомо­ гою багрів та відтяжок відповідної довжини після зупинки ван­ тажу і розміщення його не вище 1 м від місця укладання. Забо­ роняється розгойдувати вантаж для укладання його поза радіу­ сом дії стріли, зупиняти вантаж, що розгойдується, руками, а також поправляти стропи у висячому положенні. При горизон­ тальному переміщенні вантаж можна проносити на висоті не менше 0,5 м від конструкцій судна чи предметів, що зустріча­ ються на шляху.

Вантаж у трюмах потрібно вибирати так, щоб виключалася можливість падіння окремих його частин чи штабеля.

При виконанні окремих операцій вручну необхідно застосо­ вувати справні засоби малої механізації (каніфас-блоки, талі, візки, блоки тощо).

Забороняється залишати управління вантажним пристроєм чи передавати його особі, що не має на це права, під час роботи пристрою ремонтувати його, знімати огородження, доторкатися до струмоведучих, а також до частин, що обертаються. Не мож­ на під час роботи механізмів чистити і змазувати їх, а також за­ клинювати контактори, виводити з дії гальма, кінцеві вимикачі й електричний захист.

Роботи з вивантаження і навантаження великовагових поїз­ дів судновими засобами повинні проводитися під безпосереднім керівництвом капітана чи старшого помічника, у точній відпові­ дності з пп. 2.7.28...2.7.37 ПТБ-75. Допускаються до роботи на великовагових вантажних стрілах спеціально підготовлені для цього члени екіпажу, оголошені наказом по судну після здачі іспиту.

П і с л я з а к і н ч е н н я в а н т а ж н и х о п е р а ц і й усі механізми повинні бути виключені, а важелі управління постав­ лені на стопори. Забороняється залишати в підвішеному стані вантаж, грейфери й інші вантажозахватні пристрої.

Під час перевезення палубних вантаэюів необхідно вживати додаткових заходів безпеки. При укладанні вантажів необхідно передбачити безпечні проходи для екіпажу і вільний прохід до небезпечних вантажів, засобів пожежегасіння, розташованих на палубі, а також до трапів, шлюпок і лебідок.

256

Усі палубні вантажі повинні бути надійно закріплені троса­ ми, пропущеними крізь спеціально призначені для цього рими й обухи, і обтягнуті талрепами чи спеціальними захватними важе­ лями. Для запобігання зсуву вантажу рекомендується встанов­ лювати спеціальні упори. Не дозволено кріпити палубний ван­ таж (у тому числі техніку й контейнери) сталевим твердим і ро­ слинним тросом, дротом, а також застосовувати закрутки за­ мість талрепів чи захватних важелів. Найтови слід заводити та­ ким чином, щоб була можливість безпечної і швидкої їхньої від­ дачі. При одержанні несприятливого прогнозу погоди, посилен­ ні вітру чи бризу треба здійснити позачерговий огляд стану крі­ плень палубного вантажу і при необхідності підсилити їх.

У випадках укладання палубного вантажу по всій площі па­ луби повинні бути улаштовані безпечні огородження, переходи, устрій яких у вітчизняних портах покладається на адміністрацію порту.

Перехідні містки з двосторонніми огородженнями не нижче 1,1 м у вигляді двох леєрів потрібно укладати поверх кріпиль­ них найтовів. Відповідальність за пристрій безпечних переходів по лісових вантажах і трубах покладається на старшого поміч­ ника капітана.

Останніми роками набули широкого розповсюдження про­ гресивні способи перевантаження вантажів на спеціалізованих суднах (контейнеровозах, пакетовозах, ролкерах тощо). Для за­ безпечення безпеки праці при вантажних операціях на цих суд­ нах є спеціальні інструкції. Під час перевезення контейнерів на неспеціалізованих суднах необхідно керуватися правилами без­ пеки при транспортуванні звичайних вантажів із дотриманням деяких додаткових вимог.

Під час перевезення контейнерів найбільш підготовлені члени екіпажу судна зобов'язані регулярно перевіряти стан крі­ плень контейнерів. Підніматися під час ходу судна на верхній ярус контейнерів можна тільки у випадку крайньої необхідності з дозволу капітана і за умови гарної погоди. На зледенілі кон­ тейнери підніматися не дозволяється.

Підніматися на дахи контейнерів чи спускатися з них слід по стаціонарних суднових конструкціях або пристроях, спеціально призначених для безпечного переходу з них на будь-який ярус

257

контейнерів. Для доступу на перший ярус контейнерів дозволя­ ється застосовувати переносні трапи, що мають протиковзкі ба­ шмаки і пристрої для кріплення за контейнери.

Усі роботи, що проводяться на контейнерах, розглядають­ ся як роботи, що проводяться на висоті, з дотриманням відпо­ відних заходів безпеки.

В е л и к у

н е б е з п е к у

с т а н о в л я т ь

в а н т а ж н і

о п е р а ц і ї

в м о р і і н а

в і д к р и т и х р е й д а х . У цьому

випадку капітан судна зобов'язаний вжити заходів щодо забезпечення безпеки операції в цілому (вибір місця стоянки судна і вантажних плавзасобів, забезпечення готовності термінового відходу тощо).

Швартовні й вантажопасажирські операції у відкритому мо­ рі і на рейдах дозволяються тільки в тиху погоду при наявності надійного кранцевого захисту суден. Якщо судна ошвартовані одне до одного, а погода раптово починає погіршуватися, то ва­ нтажні операції повинні бути негайно припинені, а ошвартова­ ний плавзасіб повинен відійти від судна. При бризах, що пере­ вищують 4 бали, усі плавзасоби, що не встигли відійти від суд­ на, повинні стати на бакштов під кормою судна.

Якщо судно змушене залишити рейд і якщо неможливо по­ вести плавзасоби в укриття чи підняти їх на борт, капітан зобо­ в'язаний прийняти на борт усіх людей (членів команд і пасажи­ рів), а плавзасоби поставити на якір. По можливості капітану дозволяється всі плавзасоби взяти на буксир судна.

При перевалці вантажів із малих суден (ліхтерів, барж, пла­ шкоутів) на судно або навпаки вантажний пристрій відчуває ве­ ликі динамічні навантаження через ривки, пов'язані з хитавицею суден. Ліхтер чи баржа можуть стрімко змінити своє положення відносно судна, піднімаючись або опускаючись на хвилі. При цьому можливі удари вантажів об судно чи плавзасіб, обриви вантажного шкентеля чи навіть руйнування вантажопідйомного пристрою. Щоб уникнути аварії, необхідно стежити за тим, щоб шкентелі не отримували зненацька занадто великої слабини з наступним різким натяжінням.

У зв'язку з особливістю проведення робіт на відкритих рей­ дах до них слід допускати тільки досвідчених сигнальників і лебідчиків, які мають спеціальні посвідчення.

258

Забезпечення безпеки при вантажних і пасажирських опера­ ціях у морі, на рейдах і в льодах берегового припаю здійснюєть­

ся відповідно до рекомендацій, викладених у розділі III ПТБ-75

(РД 31.81.10-89).

\^.7.6 безпечне використання шлюпок і катерів

Операції з рятувальними засобами здійснюються відповідно до існуючого на судні розкладу, за яким весь екіпаж судна роз­ поділяється по рятувальних шлюпках.

Необхідність спуску і підйому шлюпок може виникнути в аварійних випадках, часом в умовах важкої погоди, при крені судна. Тому чіткість, висока організованість і безпека при вико­ ристанні рятувальних засобів на судні багато в чому залежать від рівня підготовленості кожного члена екіпажу.

Спуск і підйом шлюпок здійснюються з дозволу і під керів­ ництвом вахтового помічника капітана. Він повинен перекона­ тися в готовності шлюпки чи катера до плавання та у постачанні їх необхідним майном, до якого відносяться засоби сигналізації, ліхтар, рятувальні засоби, паливо, вода, протипожежне майно, комплект інструментів для ремонту двигуна.

Перед включенням електродвигуна шлюпкової чи катерної лебідки необхідно зняти рукоятку ручного привода. Якщо ряту­ вальний засіб відходить за межі рейду чи гавані, то вахтовий помічник повинен перевірити наявність компаса, карти чи схеми району, а також продовольства і води. Командир шлюпки перед її спуском повинен упевнитися в тому, що отвори в днищі за­ криті пробками, усі члени екіпажу шлюпки надягли рятувальні жилети чи нагрудники і одяг, що відповідає метеорологічним умовам.

Якщо шлюпка спускається під час руху судна або у свіжу погоду, то необхідно виконати наступні умови: фалінь повинен бути достатньо рознесений і закріплений; при спуску шлюпки на передньому ходу судна спочатку потрібно викласти кормові, а потім носові шлюпталі. Якщо судно має задній хід, шлюпталі викладаються у зворотному порядку, інакше шлюпку може роз­ вернути і вдарити об борт судна.

259