Добавил:
polosatiyk@gmail.com Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Иванов, Колегаев, Касилов - Основи охорони праці на морському транспорті (2003)

.pdf
Скачиваний:
1191
Добавлен:
10.06.2017
Размер:
32.94 Mб
Скачать

Перша допомога: сидяче чи напівсидяче положення постраждалого, голову не закидати, крила носа треба пригорнути па­ льцями до перегородки, покласти холод на перенісся, ввести в

ніс невеликий тампон, змочений перекисом водню (3 % розчин).

Догляд за хворими з переломами кісток в умовах морсь­ кого судна визначається видом перелому, часом перебування хворого на судні. Транспортна шина може нести лікувальну фу­ нкцію протягом кількох днів до передачі хворого на лікування у береговий шпиталь. Протягом усього цього періоду необхідно стежити за станом іммобілізованої кінцівки, а саме за наявністю нормального її кровопостачання (наявність пульсації перифери­ чних артерій, нормальний блідо-рожевий колір шкірних покри­ вів і звичайна температура), відсутністю її надлишкової рухли­ вості або надмірного здавлювання в міру наростання посттрав­ матичного набряку, відсутність вираженого болю. Якщо іммобі­ лізація кінцівки позбавляє потерпілого можливості пересувати­ ся, то необхідно забезпечити догляд у повному обсязі для ліж­ кового хворого. Тут, насамперед, необхідно забезпечити зручне положення тіла в ліжку за допомогою валиків і подушок, вчас­ ний туалет, харчування, особисту гігієну. У порядку загального догляду за хворими необхідно регулярно вимірювати темпера­ туру тіла (2 рази на добу), пульс, артеріальний тиск, частоту ди­ хання. Усі ці дані необхідно протоколювати із занотовуванням дати і часу доби (суднового).

При травмі черепа необхідно діагностувати струс головного мозку, тому що при цьому необхідно дотримуватися постільно­ го режиму до надходження у береговий шпиталь. Найбільш до­ стовірними ознаками струсу головного мозку є відомості про втрату свідомості під час травми, навіть короткочасну, а також ретроградна амнезія.

При щелепно-лицьових пораненнях хворі повинні знаходи­ тися в ліжку у напівсидячому положенні. Якщо з рани постійно виділяється слина і слиз, то необхідно підв'язати нагрудник з клейонки. Таким хворим забороняють розмовляти. Порожнину рота слід полоскати теплим розчином харчової соди (1-2 % роз­ чин), перекису водню (3 % розчин) чи марганцевокислого калію (1:5000 розчин), пропускаючи ці розчини через рот за допомо­ гою шприца чи кружки Есмарха.

180

При ушкодженні грудної клітки хворий повинен знаходити­ ся у напівсидячому положенні.

Переломи хребта. Якщо потерпілий у свідомості, він звичайно скаржиться на болі в спині, в області ушкодження. Ушкодження хребта найчастіше виникають після падіння з висоти, удару в спи­ ну, падіння ваги на спину зігнутій людині, здавлювання. Першу допомогу, а також транспортування потерпілого при подібних об­ ставинах слід здійснювати з максимальною обережністю.

Потерпілий може відчувати поколювання, оніміння кінці­ вок. Може так само спостерігатися відсутність активних рухів тулуба і кінцівок нижче рівня травми (перелому). Ці ознаки свідчать про ушкодження спинного мозку чи нервів, що від­ ходять від нього.

Первісне ушкодження хребта може бути незначним, але не­ вміла «перша допомога» може підсилити його і привести до ва­ жких для потерпілого наслідків.

Потрібно пам'ятати, що, надаючи допомогу потерпілому внаслідок падіння з висоти чи здавлювання тіла, що знаходиться в несвідомому стані, необхідно вживати всіх заходів, що засто­ совують при переломі хребта.

Якщо потерпілий у свідомості, то йому слід сказати, щоб він зберігав повну нерухомість. Незалежно від того, у свідомості поте­ рпілий чи ні, при підозрі на ушкодження хребта слід дотримувати­ ся двох таких правил:

1)пересувати чи повертати постраждалого припустимо тільки одним прийомом; ні в якому разі не можна руха­ ти окремо голову, тулуб, кінцівки;

2)не можна допускати прогинів спини; якщо є підозра на ушкодження шийного відділу хребта, необхідно обере­ жно підтримувати потерпілого за потилицю, підвівши під нього руки.

Якщо потерпілий лежить на спині, дуже обережно підніма­ ють його за плечі, в той час як один з помічників злегка закидає голову потерпілого, підводячи під його потилицю руки так, щоб підборіддя піднялося догори. Одночасно ще одна людина повин­ на підкласти під плечі постраждалого валик із згорнутої ковдри чи одягу. У той час, коли один з помічників надійно фіксує го­ лову постраждалого, інший обережно підкладає йому під попе-

181

рек згорнуті в рулон ковдру чи одяг, щоб збереглася природна кривизна поперекового відділу хребта.

Якщо потерпілий лежить не на спині, то для того, щоб переве­ рнути одним прийомом, необхідно не менше трьох чоловік.

Перш ніж приступити до перекладання потерпілого, один з помічників стає на рівні його голови, другий — тулуба і третій біля ніг. Після того, як потерпілий буде покладений на спину, зв’язують одну з одною обидві його ноги на рівні стоп, гомілок і колін та прив'язують руки до тулуба на рівні зап'ясть і ліктів.

Перш ніж пересувати чи перекладати потерпілого, вживають заходів для боротьби з шоком.

Для того, щоб перекласти потерпілого, потрібно чотири чо­ ловіки. Необхідно пам'ятати, що при перекладанні спина потер­ пілого ні в якому разі не повинна прогинатися, а шийний відділ хребта має бути строго фіксований так, щоб цілком виключити рухи головою. Людина, що стоїть біля ніг потерпілого, подає команду підняти чи опустити ту чи іншу частину тіла, тому що їй видно дії всіх інших учасників і положення тіла потерпілого. Вона стає так, щоб ноги потерпілого знаходилися між його но­ гами, другий помічник стає в такий же спосіб на рівні стегон потерпілого і береться руками за кінці валика, який підкладено під поперек хворого; третій помічник стає над грудьми потерпі­ лого і підводить свої руки під його плечі. Валики піднімають разом із потерпілим. Підготовлені ноші встановлюють біля го­ лови потерпілого на одній лінії з його тілом. Четвертий поміч­ ник підтримує однією рукою голову постраждалого (інші в цей час рівномірно піднімають тіло), а другою рукою проштовхує ноші під нього, між ногами інших помічників, і розкриває їх. Потім обережно, плавно і рівномірно одночасно опускають тіло потерпілого на ноші. Закріплюють ремені навколо тулуба і стя­ гують на чолі ремінь, що фіксує голову. Це важка і дуже відпо­ відальна процедура. Правильність виконання її може гарантува­ ти від розвитку паралічів і навіть врятувати потерпілому життя.

Ушкодження шиї, грудної клітки й органів грудної по­ рожнини. Ушкодження великих судин шиї (сонні артерії, ярем­ ні вени та ін.) можуть дати смертельну кровотечу. При поранен­ нях вен шиї можливе засмоктування повітря і попадання його у порожнину серця, що може викликати повітряну емболію.

182

Ознаки: сильна кровотеча, гостре недокрів’я. При повітряній емболії виникає особливий свистячий звук, поранений блідне, серцева і дихальна діяльність припиняються і поранений гине.

Ушкодження глотки і гортані частіше поєднуються з ушкодженнями інших органів шиї і голови.

Ознаки: наявність рани, задишка, хрипкий кашель, болі при ковтанні, кровохарканні, поява пінистої крові з рота чи з рани, іноді асфіксія (ядуха), сиплуватість, підшкірна емфізема, шок.

Ушкодження стравоходу трапляються рідко й часто поєдну­ ються з пораненнями судин і трахеї. Ознаки: утруднене і хво­ робливе ковтання, витікання з рани слини та їжі при ковтанні.

Перша допомога: накладення асептичної пов’язки. При ушкодженнях великих судин необхідна пов'язка, що давить, та­ мпонада чи пальцеве притиснення судини, що кровоточить. При наявності зяючої рани гортані чи трахеї, через котру дихає по­ ранений, пов’язку не накладають, а просто накладають марлеву фіранку.

Сторонні тіла у вигляді кісток, шматків їжі, ґудзиків, мо­ нет, голок тощо найчастіше попадають у глотку і стравохід та застрягають там. Ознаки: болі в глотці чи стравоході, що під­ силюються при ковтанні, утруднення чи неможливість ков­ тання, відригування кров'янистим слизом, іноді утруднення дихання.

Перша допомога: забороняється прийом їжі чи проковтування хлібних катишок чи скоринок для проштовхування сторонніх тіл. При можливості, транспортування потерпілого в шпиталь.

Переломи ребер дуже часті. При цьому можливо ушко­ дження пристінкової плеври, міжреберних судин і нервів, леге­ нів, печінки, селезінки тощо. Відкриті переломи ребер можуть супроводжуватися пневмотораксом. Ознаки: різкий місцевий біль, що підсилюється при обмацуванні, вдиху, кашлі, чханні. Дихання поверхневе. Положення хворого вимушене. Можлива підшкірна емфізема — свідчення ушкодження легенів.

Перша допомога: туга кругова пов’язка на грудну клітку в момент максимального видиху. Доречне застосування наркоти­ ків, кодеїну. Транспортування у напівсидячому положенні.

Поранения органів грудної порожнини. Часто це ножові чи вогнепальні поранення. Супроводжуються найчастіше пневмото-

183

раксом і гемотораксом. Можливі при цьому поранення серця, леге­ нів. Ознаки: наявність рани у грудній стінці, болі при диханні, си­ нюшність (ціаноз), частішання та ослаблення пульсу, шок (особли­ во при пневмотораксі), недокрів’я при гемотораксі.

Перша допомога: при пневмотораксі накласти герметичну пов’язку (асептичну) у фазі максимального видиху. Болезаспокій­ ливі медикаменти (анальгін, промедол), холод на груди. Терміно­ ве транспортування до шпиталю у напівсидячому положенні.

Ушкодження живота, органів черевної порожнини і таза.

Закриті ушкодження: забиті місця, здавлювання, вплив ударної хвилі. Можливі при цьому розриви порожніх і внут­ рішніх органів (шлунок, кишечник) з розвитком перитоніту. Ознаки: біль у животі, припухлість, крововилив, напруження м’язів черевного преса. При ушкодженні внутрішніх органів може швидко розвитися картина шоку: на тлі гострих болів у животі відбувається затримка випорожнення і газів, іноді ну­ дота і блювота. Пульс прискорений, малого наповнення. При ушкодженні печінки і селезінки з’являються ознаки внутрі­ шньої кровотечі та гострого недокрів'я: різка хворобливість, загальна слабість, схильність до сну, позіхання, сухість у роті, частий пульс.

Перша допомога: повний спокій, холод на живіт, наркоти­ ки вводити забороняється! Транспортування на ношах у шпи­ таль.

Відкриті чи проникаючі ушкодження виникають при по­ раненнях черевної стінки й органів черевної порожнини. Озна­ ки: біль у животі, напруження м'язів черевного преса, наявність ран у черевній стінці. Іноді в рану випадає сальник, кишечник, можливі витікання з рани шлункового вмісту, жовчі чи калу. При відсутності термінової хірургічної допомоги з'являються ознаки перитоніту: біль у животі, хворобливість при обмацуван­ ні, напруження м'язів черевного преса і відсутність його дихаль­ них рухів, сухий язик, підвищення температури тіла, нудота, блювота, прискорений пульс, загальний важкий стан, загострені риси обличчя, запалі очі та інше. Перитоніт є найбільш частою причиною загибелі таких поранених.

Перша допомога: на рану накладають суху стерильну пов'я­ зку, на ношах транспортують у шпиталь у невідкладному по­

184

рядку. Органи, що випали, вправляти в рану не слід! Не мо­ жна давати хворому пити і їсти!

Ушкодження нирок бувають у вигляді забитих місць, роз­ ривів і поранень. Ознаки: біль, припухлість у поперековій обла­ сті чи наявність рани, кров у сечі, часте явище шоку.

Перша допомога: асептична пов'язка, протишокові заходи, направлення пораненого у шпиталь.

Уш кодження сечового міхура бувають поза- і внутріш­ ньочеревними. При внутрішньочеревних ушкодженнях сеча попадає у навколишню клітковину і може викликати появу се­ чових затіків і флегмони. При цьому сеча виливається в поро­ жнину очеревини, що може привести до сечового перитоніту. Ознаки: біль, кров у сечі, неможливість мочитися, виділення сечі з раневого отвору, іноді явища шоку, часто супутні ознаки перелому кісток таза й ускладнення інфекцією аж до перитоні­ ту і сепсису.

Перша допомога: пов’язка, протишокові заходи, транспо­ ртування в шпиталь на ношах животом вниз. П ити давати не можна!

;3.5. Безпека праці при ремонтних роботах на суднах

Ремонтні роботи на суднах організуються і проводяться від­ повідно до положення про ремонт суден і правил техніки безпе­ ки. У період експлуатації всі ремонтні роботи на судні, зв'язані із застосуванням відкритого вогню чи можливим порушенням водонепроникності корпуса, можуть здійснюватися тільки з письмового дозволу капітана, по представленню і під особистим керівництвом старшого механіка незалежно від місця проведен­ ня ремонтних робіт.

У с і р о б і т н и к и в з а л е ж н о с т і в і д х а р а к т е р у в и ­ к о н у в а н о ї р о б о т и п о в и н н і б у т и з а б е з п е ч е н і і н ­ д и в і д у а л ь н и м и з а с о б а м и з а х и с т у і с п е ц о д я г о м .

Перед початком робіт старший (головний) механік, що очо­ лює єдину технічну службу на судні, особисто інструктує керів­

185

ників робіт на окремих ділянках про обсяг ремонту, особливості й безпечні методи роботи. Він знайомить також осіб, що не на­ лежать до екіпажу, але працюють на судні під керівництвом су­ днової адміністрації, з їхнім конкретним завданням і правилами техніки безпеки.

Перед початком ремонтних робіт на судні його конструкти­ вні вузли і механізми, а також приміщення, в яких будуть пра­ цювати, повинні відповідати вимогам безпеки праці. Устатку­ вання відключається від джерел електроенергії, пару, води, сти­ снутого повітря. Вживаються заходи проти випадкового від­ криття запірних пристроїв і вивішуються попереджувальні зна­ ки чи таблички, що відповідають ОСТ 31.0013-88. Ремонтним роботам у к а р т е р і г о л о в н о г о д в и г у н а повинні пере­ дувати ретельна вентиляція картера і блокування валоповоротного пристрою. На пультах управління двигуном, клапані пус­ кової магістралі, валоповоротному пристрої вивішуються напи­ си, що забороняють включення механізмів.

Місця, де будуть проводитися ремонтні роботи, необхідно звільнити від сторонніх предметів, добре освітити і забезпечити проходи (не менше 0,7...0,8 м). Люки, горловини та інші отвори в палубах повинні бути надійно задраєно і закрито. Якщо части­ ну з них необхідно тримати відкритими, то ставлять надійне ле­ єрне огородження висотою не менше 1 м. У цих місцях треба вивісити таблички з написом «Забороняється прохід».

Зняте устаткування необхідно надійно закріпити. Замість знятих огороджень, трапів і площадок встановлюють надійні леєрні огородження. Вхідні люки в суднові приміщення, де ве­ дуться роботи при знятих трапах, повинні бути огороджені, а проходи до них — закриті і належним чином освітлені. У місцях установки тимчасових огороджень треба вивісити таблички «Прохід небезпечний». По закінченні робіт усі трапи, огоро­ дження і поручні повинні бути негайно встановлені на місця.

Зняті чи підняті плити настилу машинно-котельного відді­ лення та інших суднових приміщень забороняється ставити на ребро без надійного їх закріплення.

У с і р о б о ч і м і с ц я , р о з т а ш о в а н і на в и с о т і б і ­ л ь ш е 1 м, п о в и н н і б у т и о б л а д н а н і р и ш т у в а н ­ н я м и і м і с т к а м и з н а д і й н и м и о г о р о д ж е н н я м и ,

186

в и с о т о ю не м е н ш е 1 м. Не допускається робота на незакріплених трапах або сходах, а також використання випадко­ вих предметів (дощок, шухляд тощо). При роботах на висоті не рекомендується розташовуватися на риштуваннях одночасно в двох рівнях на одній вертикалі. Необхідно також вживати за­ ходи, що виключають можливість падіння вниз інструментів і різних деталей. При роботах, що зв'язані з відлітанням іржі, старої фарби тощо, необхідно користуватися захисними окуля­ рами.

Необхідно дотримуватися заходів пожежної безпеки. Не до­ пускається розведення відкритого вогню і паління в приміщен­ нях, де ведуться фарбувальні роботи, а також у сховищах пали­ ва, обтирального матеріалу та у малярних. Використаний обти­ ральний матеріал має бути складений у металеві шухляди з кришками, що щільно закриваються. Після роботи він має бути винесений з судна і знищений.

3.5.1. Безпечне використання інструментів і верстатного устаткування

Застосування несправних інструментів і устаткування часто є причиною нещасних випадків. Тому категорично забороняєть­ ся використання при ремонтних роботах несправного чи сильно зношеного інструмента, верстатного устаткування, механізмів чи апаратів.

а) Ручні інструменти ударної дії, а також інструменти із за­ гостреними кінцями і напилки повинні бути надійно насаджені на рукоятки з твердих порід дерева. Лещата із справними губка­ ми, гвинтами і гайками повинні бути міцно закріплені на верс­ таках. Гайкові ключі із справними губками і розсувним механі­ змом без задирок і тріщин повинні бути скомплектовані по ста­ ндартних розмірах і розміщені в майстерні та на інструменталь­ них щитах.

б) При роботі з пневматичним інструментом необхідно користуватися захисними окулярами. Небезпечно ремонтувати і регулювати пневмоінструмент під час його роботи, а також за­ лишати його на оброблюваній деталі в хиткому положенні. З'єд-

187

нувати шланги пневмошструменту можна тільки до подачі пові­ тря. При продувці шлангів треба стежити, щоб вони не були спрямовані на людей. Не можна залишати без нагляду шланги стиснутого повітря під тиском, а також робити заміну закріплю­ ваної робочої насадки (свердла, шарошки) у рукавицях. Натис­ кати на пусковий курок можна лише після того, як інструмент буде притиснутий до оброблюваного об'єкта. Небезпечним є викидання тиском повітря робочого інструмента. Тому в напря­ мку можливого його вильоту на відстані до 3 м не повинно бути людей.

в) Паяльними лампами повинні працювати члени екіпажу, що добре знають правила користування ними. При використанні паяльних ламп дозволяегься заливати в них тільки те пальне, для якого вони призначені. Заправляти лампу, що не остигла, пальним небезпечно. Під розпалювану лампу рекомендується підкладати азбест. Не допускається робота несправними лампа­ ми, що мають пропуски пального, засмічені форсунки, а також такі, що не мають обмежника ходу клапана, який регулює пода­ чу пального.

г) До роботи на металорізальних верстатах у судновій майстерні допускаються особи, що мають посвідчення токаря і пройшли відповідний інструктаж. Робота на металорізальних верстатах при хитавиці судна з кутом крену більше 10° не до­ зволяється. При відсутності на верстатах запобіжних екранів роботу на них виконувати дозволяється тільки в захисних оку­ лярах. Робітник має бути у добре пригнаному по фігурі спецодя­ гу із застебнутими рукавами. На голові — берет. При токарних роботах використовувати рукавиці заборонено. Робоче місце необхідно вчасно очищати спеціальними щітками і гачками від стружок, масляних ганчірок та інших відходів виробництва. Об­ роблювані деталі необхідно міцно закріплювати у верстаті. Проміри деталей та інші роботи на верстаті під час руху інстру­ мента і оброблюваної деталі не допускаються. Забороняється зупиняти верстат гальмуванням руками.

Для кріплення оброблюваних деталей н а с в е р д л и л ь н и х в е р с т а т а х необхідно застосовувати спеціальні затискні при­ строї або машинні тиски. Тримати деталі руками під час свердлін­ ня заборонено. Для охолодження свердла чи фрези використову­

188

ються пензлики з довгими ручками, якими періодично змащують і охолоджують інструмент, що нагрівається. Використовувати з ці­ єю метою дрантя, ганчірки, кінці неприпустимо. Під час роботи н а з а т о ч у в а л ь н и х в е р с т а т а х необхідно користуватися захисним екраном або при його відсутності захисними окулярами. Обробляти інструмент бічною поверхнею абразивного круга забо­ ронено, за винятком тих випадків, коли круг призначений для такої роботи. Працювати кругом, що має дефекти, тріщини, биття при обертанні тощо, неприпустимо. Збереження абразивних інструмен­ тів має виключати можливість порушення їхньої цілості та неспри­ ятливого впливу низьких температур і вологи. Вони повинні відпо­ відати ДСТ 2424-83 і бути випробувані до видачі на судно.

д) Роботи за бортом і на висоті більше 3 м над рівнем па­ луби належать до категорії особливо небезпечних, тому відпові­ дальність за їхню організацію і безпечне проведення несуть ста­ рший помічник (роботи по службі експлуатації) і старший меха­ нік (роботи по службі технічної експлуатації). Ці роботи можуть виконувати тільки члени екіпажу, що мають кваліфікацію не нижче першого класу. Роботи на висоті та забортні роботи при­ пустимі тільки під час стоянки судна (за винятком аварійних випадків) із застосуванням запобіжних заходів.

Перед початком робіт необхідно перевірити міцність і на­ дійність застосовуваних технічних засобів. Для проведення ро­ біт на висоті та за бортом призначається спостерігач за працюю­ чими для надання в разі потреби негайної допомоги. П р о п о ­ ч а т о к р о б і т на щ о г л а х і в м і с ц я х , що з н а х о ­ д я т ь с я в б е з п о с е р е д н і й б л и з ь к о с т і в і д р а д і о - а н т е н , необхідно повідомити начальника суднової радіостан­ ції і вахтового помічника. Вони повинні припинити роботу ра­ діостанції і радіолокатора та вивісити на пускачах суднових ра­ діостанцій і радіолокатора таблички: «Не включати — працю­ ють люди!».

Р о б о т и за б о р т о м дозволяється виконувати тільки у бесідці чи в колисці. Заборонено спускати, піднімати чи пере­ сувати забортну підвіску чи колиску, якщо в них знаходяться люди.

Поблизу місця спуску за борт має бути р я т у в а л ь н и й к р у г із страхувальним кінцем, довжина якого повинна під­