Добавил:
polosatiyk@gmail.com Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Иванов, Колегаев, Касилов - Основи охорони праці на морському транспорті (2003)

.pdf
Скачиваний:
1194
Добавлен:
10.06.2017
Размер:
32.94 Mб
Скачать

Матроси, які зайняті викладанням шлюпталей, повинні сто­ яти біля талів з боку мідель-шпангоута і брати талі тільки за що­ ки блоків, але не за линви.

Нижні блоки шлюпталей забираються нагору спеціально за­ веденими відтяжками.

Спуск у шлюпку чи катер дозволяється по трапу, штормтра­ пу і рятувальним шкентелям, а вихід — тільки по трапу і штормтрапу.

Рятувальні шкентелі з мусингами повинні не рідше одного разу на чотири місяці оглядатися і не рідше одного разу на рік випробуватися відповідно до інструкції з проведення випробу­ вань штормтрапів, рятувальних шкентелів з мусингами, запобі­ жних поясів і страхувальних кінців (див. додаток 5 ПТБ-75).

Правилами техніки безпеки під час плавання шлюпки забо­ ронено стояти в шлюпці, сидіти на борту і транцевій дошці, хо­ дити по банках, тримати руки на планширі при підході (відході) шлюпки до судна чи причалу, а також переміщатися без дозволу командира.

При підході до пристані під час прибою краще приставати кормою, утримуючи шлюпку на веслах. Біля місця підходу шлюпки (катера) до судна вахтовий помічник капітана пови­ нен виставити матроса, що подає кидальний кінець на шлюп­ ку (катер).

При підході шлюпки (катера) до забортного трапа під час хвилювання моря трап необхідно підняти настільки, щоб запобі­ гти поломці трапа і рятувального засобу, а також травмуванню

людей.

 

При плаванні шлюпки під вітрилами в е с ь

е к і п а ж , з а

в и н я т к о м к о м а н д и р а і к е р м о в о г о

ш л ю п к и ,

п о в и н е н с и д і т и м і ж б а н к а м и н а р и б и н а х , о б ­ л и ч ч я м д о в і т р и л а .

Піднімати шлюпку рекомендується з підвітряного борту. Коли шлюпка підійшла під талі, усі члени екіпажу шлюпки під­ німаються по штормтрапу на палубу. У шлюпці залишаються двоє — той, що закладає талі, і той, що відштовхує шлюпку баг­ ром від борта під час підйому. При відмові механізованого при­ воду підйом шлюпки (катера) здійснюється за допомогою руч­ ного приводу. Перед початком підйому необхідно переконатися

260

у справності блокувального пристрою, що виключає роботу еле­ ктропривода при приєднаному ручному приводі.

Відразу після підйому рятувального засобу і установки його на місце повинна бути знята рукоятка ручного привода і встано­ влено знімне леєрне огородження. При цьому необхідно уника­ ти виходу на морську сторону для установки огородження. Піс­ ля обтягування і закріплення шлюпталей і всіх стопорних при­ строїв по-похідному виконують зачохлення шлюпки (катера) та інші роботи з шлюпковим пристроєм. Забороняється розміщати на судні й використовувати для різних цілей човни типу «Казан­ ка», «Прогрес» та інші плавзасоби, оснащені руль-моторами і веслами.

г. / ь>чч\

(З іЛ Л . Безпека праці при експлуатації засобів

^ДЦОВОДІНІІЯ і зв'язку

При експлуатації електрорадіонавігаційних приладів, крім електричної небезпеки, для людини виникає також небезпека впливу електромагнітних коливань дуже високої інтенсивності. Характеристика випромінювань, створюваних судновими дже­ релами електромагнітних коливань, їх несприятливий вплив на організм людини, а також заходи конструктивного захисту плавскладу суден від опромінення докладно розглянуті в розділі 2, пункт 2.7. Тому нижче будуть наведені основні рекомендації організаційного характеру, що враховують деякі особливості експлуатації суднових електрорадіонавігаційних приладів. Об­ слуговувати радіотехнічні пристрої, електро- і радіонавігаційні прилади, апаратуру управління судном та ЕОМ можуть тільки фахівці, що закінчили морехідні училища чи морські академії з відповідної спеціальності. Крім дипломів про закінчення учи­ лищ чи академій, вони повинні мати посвідчення служби зв’язку пароплавства (компанії) на право допуску до самостійного об­ слуговування цих приладів.

Суднове електронавігаційне устаткування має експлуатува­ тися відповідно до діючих нормативних документів з безпеки праці при його обслуговуванні.

У приміщеннях, де розміщені засоби судноводіння і зв’язку, вивішують інструкції з техніки безпеки, електросхеми, попере­

261

джувальні знаки, а також схеми блокування і сигналізації цього устаткування. У принципових заводських схемах діючих на су­ дні пристроїв необхідно виділити яскравим кольором проводи, що знаходяться під високою напругою.

У процесі експлуатації засобів судноводіння і зв'язку необ­ хідно дотримуватися усіх вимог техніки безпеки при обслугову­ ванні суднових електротехнічних пристроїв.

Захисні кожухи й огородження струмопровідних частин, огородження антенних вводів, а також неізольованих частин антени щогли завжди повинні бути в справному стані. При ро­ ботах із розташованими на великій висоті антенними пристроя­ ми радіолокаторів, радіопеленгаторів необхідно дотримуватися правил техніки безпеки при роботах на висоті. Під час ходу суд­ на ці роботи допускаються тільки в аварійних випадках при ви­ ключеному устаткуванні з використанням індивідуальних засо­ бів захисту від електроструму з дозволу вахтового помічника капітана.

П р и р е м о н т і р а м к о в о ї а н т е н и р а д і о п е л е н ­ г а т о р а забороняється прикріплювати підвіски і карабіни по­ ясів до кронштейнів, на яких встановлено антену. Міцність цих кріплень, як правило, розраховується тільки на вагу самої анте­ ни і вітрове навантаження. Під час стоянки судна в порту усі фідери живлення засобів судноводіння і зв'язку, крім системи автоматичного виклику, повинні бути вимкнені.

Особливий режим устлновлено для радіоапаратури нафто­ наливних суден, що працюють в умовах підвищеної небезпеки. Для цих суден має бути організований систематичний суворий контроль за виконанням вимог Регістра до антенних пристроїв і заземлень радіоапаратури.

Однією з обов'язкових вимог безпеки є справність пристро­ їв, що автоматично відключають передавальні антени при обри­ ві й падінні їх на палубу. У необхідних випадках слід викорис­ товувати засоби індивідуального захисту від ураження електро­ струмом (діелектричні килимки, доріжки і рукавички).

Усі засоби судноводіння і зв'язку повинні постійно утриму­ ватися в чистоті. Поблизу них забороняється проводити роботи, що зв'язані з пилоутворенням, відлітанням твердих часток, а та­ кож розбризкуванням рідини.

262

Радіотехнічні пристрої необхідно експлуатувати в закритому виді, тобто всі блоки повинні бути вставлені у свої кожухи, бічні стінки поставлені на місце і закріплені. Забороняється заміна плав­ ких запобіжників під час роботи електрорадіонавігаційного устат­ кування: при заміні запобіжників прилади повинні бути вимкнені, а силовий ланцюг до запобіжників знеструмлений. Ремонт вимі­ рювальних приладів, що входять до схем штатного устаткування, повинен здійснюватися тільки фахівцями електрорадіонавігаційної камери пароплавства чи судноплавної компанії.

З метою забезпечення електробезпеки необхідно системати­ чно перевіряти опір ізоляції всіх кабельних ліній, а також опір заземлювальних пристроїв. Працюючи телеграфним ключем, необхідно тримати ручку, не торкаючись його металевих час­ тин. В установках, де контакти ключа знаходяться під небезпеч­ ною для життя оператора напругою, треба стежити за справніс­ тю заземлення кожуха.

Щоб уникнути ураження зворотною трансформаторною на­ пругою, необхідно від'єднувати всі зв'язані з ремонтованим устаткуванням трансформатори як з боку первинної, так і з боку вторинної обмоток. При відключенні джерел живлення на сило­ вому і головному розподільному щитах необхідно вийняти за­ побіжники на пристроях, що включають, і вивісити попереджу­ вальні таблички: «Не включати — працюють люди!».

При роботі з витягнутими з корпуса передавача блоками не­ обхідно переконатися у відсутності залишкових зарядів на висо­ ковольтних конденсаторах фільтрів. Розрядку конденсаторів слід робити трикратно шляхом замикання на корпус їх виводів заземленим провідником з ізольованою рукояткою.

Великої обережність слід виявляти при заміні електроннопроменевих трубок. Робота по заміні електровакуумних прила­ дів повинна виконуватися двома особами із застосуванням захи­ сних окулярів, що захищають очі від осколків при можливих розривах електронно-променевих трубок.

Роботи з ремонту суднових засобів навігації і зв'язку пови­ нні проводитися, як правило, на стоянках у портах висококвалі­ фікованими фахівцями.

Усі ремонтні роботи суднових засобів навігації і зв'язку ре­ комендується проводити при знятій напрузі. У випадку невід­

263

кладних ремонтів в умовах морських плавань, коли приходиться працювати при поданій на прилад високій напрузі, яка сягає 14 кВ, необхідно вживати особливих запобіжних заходів.

Необхідність регулювання і настроювання РЛС при роз­ критій схемі, що знаходиться під напругою, є однією з особли­ востей її експлуатації. Така робота повинна виконуватися за допомогою спеціальних пристосувань і в присутності другої особи, що має відповідну кваліфікацію. При перевірці чи регу­ люванні блоків апаратури, що вимагають при цьому подачі на­ пруги, необхідно користуватися з ’єднувальними шлангами. У всіх інших випадках необхідно при ремонті знеструмити живи­ льну мережу, зняти запобіжники і на пристрої, що включає, ви­ вісити знак «Не включати! Працюють люди!».

Працювати з пристроями п р и ч а с т к о в о з н я т і й чи н е з н я т і й н а п р у з і необхідно в добре підігнаному і засте­ бнутому на всі ґудзики одягу з використанням індивідуальних засобів захисту від електроструму. Перед тим як приступити до таких робіт, треба обов’язково зняти металеві кільця, персні й годинника з металевим браслетом. Вимірювання здійснюють, як

правило, однією рукою, тримаючи іншу за

спиною. В у с і х

в и п а д к а х р о б о т и

з р о з к р и т о ю

а п а р а т у р о ю ,

що з н а х о д и т ь с я

п і д н а п р у г о ю ,

слід по можливості

зменшити ступінь її небезпечності, відключаючи ті джерела і ланцюги схеми, що не вимагають перевірки і не впливають на роботу досліджуваного блоку.

Експлуатація суднових ехолотів також зв'язана з небезпе­ кою ураження електрострумом. Особливість їхнього обслуговуй вання полягає в тому, що блоки з високою напругою розташова­ ні в тісних і погано вентильованих відсіках, які примикають до днища корпуса судна. Ця обставина вимагає вживання особли­ вих заходів безпеки при відвідуванні вигородок вібраторів ехо­ лотів. У таких випадках не допускається застосування відкри­ того вогню і паління. Для освітлення необхідно застосовувати електричні ліхтарі у вибухобезпечному виконанні.

Робота з блоками ехолота повинна здійснюватися тільки при вимкненій схемі, за допомогою спеціальних пристосувань, які забезпечують безпеку праці. Спочатку слід знеструмити пер­ винні ланцюги живлення, зняти запобіжники і на вимикаючий

264

пристрій повісити табличку з написом «Не включати — працю­ ють люди!». Слід зазначити, що посилкові конденсатори ехоло­ тів тривалий час після вимикання приладу здатні зберігати не­ безпечний дня життя людини електричний потенціал (1000...

1500 В). Тому, якщо намічається проведення робіт у блоці коро­ бки реле, то для забезпечення безпеки людей необхідно розря­ дити посилкові конденсатори.

У застосовуваних на суднах гідравлічних лагах центральний прилад розміщується у спеціальних вигородках нижче ватерлі­ нії, що вважаються приміщеннями особливо небезпечними у відношенні ураження електрострумом.

У всіх елементах лага є елекгричні ланцюги з небезпечною для життя напругою (110... 120 В). Тому при ремонті та настроюванні лагів дотримання усіх вимог електробезпеки є обов’язковим.

Кришка шахти лага повинна бути герметично закритою, за винятком випадків проведення в ній робіт. У гідравлічних лагах використовується трубка Піто, що знаходиться під час роботи лага у воді за межами днища корпуса. Підйом і установка труб­ ки на штатне місце поєднані з небезпекою проникнення в шахту лага сильного струменя води. Тому знімати і випускати трубку слід вдвох. При цьому необхідно спочатку перевірити надій­ ність кріплення обмежувального пристрою підйому трубки, по­ тім закрити клінкет і відвернути на два-три оберти гайку саль­ ника. Якщо через сальник починає надходити вода, необхідно швидко затиснути його, відкрити і знову закрити клінкет для усунення причини засмічення. Тільки після цього повторити операцію.

Суднові гірокомпаси живляться струмом небезпечної для житгя напруги. Особливість цих приладів полягає в тому, що н а в і т ь к о р о т к о ч а с н е в и м к н е н н я е л е к т р и ч н о ї м е р е ж і р о б и т ь ї х н е п р а ц е з д а т н и м и п р о т я г о м т р и в а л о г о п е р і о д у . Тільки після безупинної роботи приладу протягом 4 годин після включення в електромережу показання його будуть достовірні (кажуть, що гірокомпас «при­ йшов у меридіан»). Тому при роботі з елементами гірокомпасів звичайно йдуть на часткове знеструмлення окремих його вузлів, застосовуючи всі заходи захисту від можливих ударів електро­ струму.

265

Слід зазначити, що гіросфера гірокомпасів занурена в під­ тримуючу рідину, до складу якої, крім дистильованої води та гліцерину, входять деякі шкідливі речовини (формалін, бура тощо). Тому, щоб уникнути отруєння при заміні рідини в гіро­ компасі, необхідно дотримуватися великої обережності. Якщо необхідно витягти невелику кількість рідини з гірокомпаса, то для цього використовують гумові груші. Категорично заборо­ няється відсмоктувати рідину ротом за допомогою сифонної трубки.

Живлення ланцюга освітлення шкал гірокомпасів повинно здійснюватися від низьковольтних акумуляторів або через трансформатор від суднової електромережі.

3.7.8. Техніка безпеки при обслуговуванні об’єктів служби побуту

3.7.8.1 Загальні положення

До обслуговуючого персоналу на суднах морського флоту можуть входити особи чоловічої і жіночої статі, які досягли 18-річного віку, закінчили морські технічні училища, пройшли медичний огляд, добре знають правила техніки безпеки та ін­ струкції з обслуговування камбузного, буфетного, прального та ін, обладнання.

Відповідальність за безпеку праці обслуговуючого персона­ лу, якісний і своєчасний інструктаж та навчання його безпечним прийомам роботи несуть старший помічник капітана і помічник капітана з господарської роботи (на пасажирських суднах).

Вони відповідальні за справний стан камбузного і буфетного обладнання, а також за дотримання техніки безпеки і вироб­ ничої санітарії обслуговуючим персоналом, при роботі на кам­ бузі, у буфеті, холодильних камерах і побутових приміщеннях (пральнях, гладильних тощо).

Особи обслуговуючого персоналу, що прибули на судно, пі­ сля одержання інструктажу у старшого помічника капітана та у електромеханіка повинні ознайомитися на робочому місці з пра­ вилами користування установленим обладнанням і штормовими

266

кріпленнями. Працювати необхідно в санітарному спецодязі, що відповідає роду виконуваної роботи. Спецодяг повинен бути чистим, застебнутим, рукави опущені.

Взуття повинно мати низькі каблуки і не ковзкі підошви. За­ бороняється працювати у взутті, що спадає з ніг (колодки, тапо­ чки без задників). Під час роботи на камбузі, у буфеті не дозво­ ляється носити шпильки, брошки, кільця, серги та інші прикра­ си, закріплювати одяг шпильками і голками. Волосся необхідно забирати під косинку чи ковпак. Руки необхідно мити з милом, нігті коротко обстригати.

Обслуговуючому персоналу забороняється самостійно ре­ монтувати обладнання, пристосування та інструменти. Про не­ обхідність ремонту обладнання необхідно сповіщати старшого помічника капітана, який вживає заходів для його ремонту. Біля обладнання, встановленого у приміщеннях харчоблоків, пра­ лень, гладильних, повинні бути вивішені інструкції з безпечного користування ним.

Приміщення харчоблока і шляхи підходу до них повинні ма­ ти добре освітлення, робочі місця — вентилюватися. Обслуго­ вуючому персоналу не дозволяється знімати огородження ру­ хомих частин механізмів, а також тих, що знаходяться під на­ пругою чи нагріваються до високої температури.

Тріснутий чи з обламаними краями фаянсовий і скляний по­ суд не можна використовувати для приготування, збереження і роздачі їжі. Забороняється вживати їжу, напої, що стикалися з осколками битого посуду.

Перед виходом у рейс необхідно перевірити, щоб палуба ха­ рчоблока і комор була суха, шпігати прочищені, усі проходи і робочі місця звільнені від сторонніх предметів, а штормові крі­ плення інвентарю і посуду знаходилися у справному стані.

При одержанні попередження про наближення шторму не­ обхідно передбачити ряд додаткових заходів безпеки. У цьому випадку місця переходів устеляють вологими доріжками і кили­ мками, а обідні столи з піднятими штормовими бортиками — вологими скатертинами. Під час шторму наповнення обіднього посуду необхідно зменшити настільки, щоб рідина не вихлюпу­ валася при хитавиці. Посуд, що знаходиться на плиті й у буфет­ них шафах, а також весь інвентар і камбузне обладнання необ­

267

хідно міцно закріпити, кришки люків і ларів щільно задраїти. Забороняється в штормову погоду випікати хліб з дріжджового тіста, а також здійснювати обсмажування продуктів у жирі. Під час шторму виходити на верхню палубу допускається тільки групами з дозволу вахтового помічника. У цьому випадку необ­ хідно кріпитися до штормових леєрів і триматися за них.

3.7.8.2. Робота в буфеті

Для звантаження запасів продуктів з берега в суднові комо­ ри, а також із комор на камбуз необхідно застосовувати наявні на судні транспортно-вантажні засоби (крани, ліфти, візки то­ що).

Готову їжу і продукти рекомендується переносити з камбуза

вбуфет (у випадку розташування їх на одній палубі) у закрито­ му посуді. Якщо камбуз, кают-компанія і їдальня команди роз­ ташовані на різних палубах, то необхідно користуватися ванта­ жним ліфтом.

При відсутності ліфта переносити продукти і їжу необхідно

втермосах або в іншому закритому посуді. При русі по трапах і переході через комінгси, особливо при переносі гарячих рідин, необхідно дотримуватися особливої обережності. При цьому необхідно стежити, щоб предмет, що переносять, не закривав поля зору. Казани і каструлі з гарячою масою більше 15 кг ре­ комендується знімати з плити і переносити тільки вдвох. Пере­ носити продукти необхідно в тарі, що має кришки і ручки (цебра тощо). При цьому одна рука повинна бути вільною для того, щоб триматися за поручні та відкривати двері.

Пролиті на палубу жир, кисіль та ін. необхідно відразу ви­ тирати або тимчасово посипати сіллю до збирання. Особливу обережність необхідно виявляти при перенесенні скляного і порцелянового посуду з гарячими рідинами по вологій палубі.

При роздачі їжі необхідно дотримуватися правил гігієни і доброї кулінарної практики: користуватися розливальними лож­ ками, спеціальними пристосуваннями, виделками, лопатками, другими підставними тарілками, щоб пальці не торкалися країв тарілки, наповненої їжею, тощо.

268

Консервні бляшанки, скляні банки і пляшки необхідно роз­ кривати спеціально призначеними для цього ключами. При від­ сутності мийної машини столовий посуд миють питною водою в посудній мийці із застосуванням дозволених миючих і дезинфі­ куючих засобів.

Обробні дошки після використання повинні очищатися і промиватися гарячою водою.

Усі порізи і садна необхідно обробляти антисептичним ма­ теріалом, зав’язувати бинтом і покривати водонепроникною по­ в’язкою.

3.7.8.3. Камбузні роботи

Робочі місця біля плити, а також біля камбузного і буфетно­ го обладнання повинні утримуватися в чистоті і бути вільними від сторонніх предметів. Вільна тара від продуктів повинна вча­ сно виноситися в підсобне приміщення, камбузний інвентар, посуд та інструмент повинні знаходитися на штатних місцях. Покриття обробних столів, що зазвичай виконують із нержавію­ чої сталі, не повинно мати ушкоджень.

Обробні дошки в міру зношування повинні зістругуватися, а колоди для рубання м'яса — спилюватися теслею.

Особливої обережності необхідно дотримуватися при ру­ банні м'яса на ходу судна: біля колоди повинно бути досить міс­ ця для розмаху сокирою й удару. Під час рубання потрібно сте­ жити, щоб вільна рука не потрапила під сокиру. Розрізаючи м'я­ со пилкою, не слід сильно натискати на неї.

Камбузний інструмент та інвентар слід застосовувати для роботи тільки в справному стані. Ножі, пилки, сокири повинні завжди бути наточені й направлені.

Небезпечно ловити падаючий ніж. Не можна залишати ніж у посуді з водою чи в інших місцях, де на нього можуть бути по­ кладені продукти.

Весь камбузний інвентар та інструмент повинні міцно закрі­ плюватися у своїх штатних місцях, щоб уникнути його зсуву при хитавиці судна.

269