Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
244
Добавлен:
23.11.2016
Размер:
88.82 Кб
Скачать
  1. Джерела фактів. Де вони знаходяться?.

Джерела фактів.

1.Розповіді співробітника газети, що повернувся з цікавої поїздки: стан справ, досягнення , прорахунки, історія питання, перспективи...

2.Пряме спілкування журналістів один з одним у неофіційній обстановці.

  1. Потоки інформації.

Кожен газетний номер несе читачу потік інформації. Схематично всю

інформацію, що несуть засоби масової інформації, можна поділити на шість видів:

  • офіційна інформація: промови, постанови. звіти, розпорядження , резолюції, виступи - все це приходить до газети офіційно. Ця інформація не підлягає редагуванню, змінам, скороченням редакції;

  • подієва інформація: оперативні повідомлення приходять з двох джерел: готові з телетайпу від

  • інформаційних агенств та від власних кореспондентів. Без подієвої інформації не виходить жоден номер;

  • власне публіцистика: це аналітичні матеріали різних жанрів: від коментаря до статей, оглядів, очерків;

  • ділова інформація: різного роду поради, консультації, виступи спеціалістів, Тут можуть бути і малюнки, і схеми;

  • естетична інформація: підбірки поезії, тексти та ноти пісень, уривки із творів;

  • довідкова інформація: програми радіо та телепередач, погода, репертуар театрів, кіно, розклад руху поїздів, лотереї;

  • реклама

  1. Що таке публіцистика. Своєрідність предмету відображення у публіцистиці.

Публіцистика - один із найважливіших таких потоків. Публіцистика - серцевина самої журналістики, літературний прояв самої суті нашої професії.

мета публіцистики не лише повідомлення актуальних новин аудиторії читачів, але і формування свідомості громадян. Публіцист завжди прагне до певних практичних результатів, досягнення не просто змін свідомості, але і бажаних соціальних вчинків.

публіцистика впливає на суспільну практику людини шляхом формування громадської думки. При цьому публіцист намагається вирішувати практичні завдання, усувати недоліки, поширювати передовий досвід.

Об”єкт публіцистики - реальна суспільна дійсність у всій складності та взаємозв”язках (включаючи виробництво, економіку, право, науку, побут, мораль і т. ін.)

Предмет публіцистики - перш за все соціальні відносини між людьми, соціально-політичний аспект виробничих, економічних, морально-етичних та інших явищ життя.

Своєрідність предмета відображення дійсності публіцистикою в тому, що публіцист будь-яку тему повертає до нас тим боком, що торкається багатьох людей. Публіцист розкриває суспільне, соціальне, політичне значення явища, соціологічний, морально-етичний, філософський і в кінечному результаті людинознавчий аспект будь-якої проблеми.

11А. Новина - поняття багатозначне. Категорії новини.

НОВИНА – поняття багатозначне. Якогось загальприйнятого визначення цього поняття не існує. У різних країнах, газетах, журналах, інформаційних агенствах, радіо та телебаченні склалися свої, теж далеко не однозначні погляди на те, що таке новина. Перерахуємо найрозповсюдженіші визначення поняття “новини”:

а) щось таке, про що досі не було відомо, нові дані та “свіжа” інформація; б) повідомлення про щось нове чи про те, що відбулося зовсім недавно;

в) людина, факт, подія, проблема чи ще щось таке, до чого слід привернути увагу;

г) публікації в ЗМІ про поточні події, проблеми, про щось цікаве;

д) шпальти газет чи частина їх, де публікуються останні новини, на відміну від шпальт із редакційними статтями та коментарями;

ж) назва чи частина назви дуже багатьох газет, журналів, бюлетенів, інформаційних агенств і т.ін.

Категорії новин:

«Календарна» ( новини, які пов”язані із річницями тих чи інших подій, національними та історичними святами, або з тими подіями, що обов”язково повинні відбутися. Відрізняється від інших тим, що її можна підготувати заздалегіть)

“ГАРЯЧІ” ( новини, які повідомляють про драматичні події, гострі проблеми, різного роду сенсації, катастрофи. Така сенсація завтра уже вмирає, і “живе” вона стільки, скільки необхідно часу, щоб прочитати статтю про новину. Проте “гаряча” тема може довго зберігати пріорітетну увагу, накочуватися подібно хвилям )

“ОРГАНІЗОВАНА” ( новина – штучна сенсація. Сутність її в тому, щоб відповідно дозованою інформацією, спеціально підібраною, привернути увагу читача. Як це широко використовуєься під час виборчих кампаній! Тут присутній і штучний підбір тенденційних новин, і штучне роздування псевдофактів, і відвертання уваги від дійсно актуальної теми )

Соседние файлы в папке Нерух