Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
244
Добавлен:
23.11.2016
Размер:
88.82 Кб
Скачать

52. Спілка журналістів України

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) — незалежна, громадська, позапартійна ор-ганізація, національна всеукраїнська творча спілка як суб'єкт творчої діяльності, що об'єднує про-фесійних творчих працівників — журналістів та інших працівників засобів масової інформації, які професійно займаються журналістикою, публіцистичною діяльністю. Найвищим керівним органом НСЖУ — це з'їзд, який скликається один раз на п'ять років, та який обирає голову, правління та ревізійну комісію, затверджує Кодекс професійної етики українського журналіста. У квітні 1997 р. IX з'їзд Спілки журналістів України на альтернативній основі обрав головою СЖУ Лубченка Ігора Фе-доровича, який у квітні 2002 р. на Х з'їзді НСЖУ знову був переобраний на цю посаду. 2012-го року Головою НСЖУ став Олег Наливайко.

53. Кодекс професійної етики українського журналіста Кодекс професійної етики українського журналіста - документ, що визначає основні морально-етичні орієнтири, яких журналіст має дотримуватися при виконанні своїх професійних обов'язків. Ухвале-ний 14 квітня 2002 р. на Х з'їзді Національної спілки журналістів України. Кодекс містить 11 статей. Вони написані на основі тих прав і свобод людини, що викладені в Загальній декларації прав людини, Всесвітній Хартії свободи преси ООН, Декларації принципів поведінки журналіста Міжнародної Фе-дерації журналістів, Конституції України та чинного законодавства. Випадки порушення кодексу розглядає Комісія з журналістської етики.

1) Головний обов'язок журналіста – сприяти забезпеченню права громадян на одержання оператив-ної інформації. Це зобов'язує його у своїй діяльності завжди бути об'єктивним, коректним, відповідальним за свою справу. Журналіст поширює і коментує лише ту інформацію, у правдивості якої переконаний. Він уникає неповноти або неточностей чи викривлень інформації, які могли б зав-дати моральної шкоди честі та гідності людини, неприпустимі з його боку недостовірні повідомлення. Журналіст відповідальний перед читачем, слухачем та глядачем.

2) При виконанні професійних обов'язків журналіст не може вдаватися до протизаконних, некорект-них способів одержання інформації, використовувати своє службове становище в особистих цілях. Як тяжкий злочин мають сприймаються факти одержання ним за будь-яких обставин платні (хабаря) за поширення брехливої або утаювання достовірної інформації. Журналіст поважає осіб, які надають йому інформацію, не розголошує її джерел.

Соседние файлы в папке Нерух