Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
244
Добавлен:
23.11.2016
Размер:
88.82 Кб
Скачать

Вимоги до професії журналіста

Глибина аналізу, широта висвітлення та вагомість узагальнення. Відповідальність за кожне написане слово. Обгрунтованість виступу. Соціальна актуальність виступу. Опера-тивність у роботі.Талант. Інтелект, цікавість і компетентність. Неосвічена людина буде поганим журналістом вже в силу того, що його знання і здатність до аналізу залишаться на побутовому, при-мітивному рівні, який вже після перших же рядків буде помітний більшості аудиторії і не викличе ні-чого, крім здивування і жалю. Людина розумна, інтелектуально розвинений мислить нестандартно, ємко, образно, здатний робити миттєві точні судження. Він має завжди ДУМАТИ. Профессіональна зацікавленість зовсім іншого роду, ніж побутова. Цікавість журналіста грунтується на прагнення зна-ти буквально все, воно допомагає йому накопичувати і зберігати у своїй пам'яті те, що коли-небудь обов'язково стане в нагоді для чергового матеріалу. Літературні здібності. Мова і стиль автора, вмін-ня викласти свою думку і розкрити позицію іншого, здатність точно і яскраво розповісти про подію, передати факт, оцінити і пояснити його - найважливіші складові професіоналізму. Харизма, внутріш-ній світ. Хороший журналіст - завжди особистість. Глибока, нестандартна, цікава оточуючим, хариз-матична. Слово позначає здатність особистості привертати до себе увагу аудиторії, викликати у неї інтерес. Для тих, хто працює на телебаченні і кого глядач бачить регулярно - це обов'язкова умова. Телебачення володіє ефектом звикання, аудиторія поступово звикає до людини, яка спілкується з нею, і ця людина стає близьким, зрозумілим, коли до нього починають відчувати симпатію і довіру. Ми практично ніколи не прагнемо уявити собі журналіста-газетяра зовні, і це, як правило, не грає ні-якої ролі для сприйняття. Нас скоріше цікавить спосіб його мислення, тобто ми оцінюємо журналіста на рівні глибокого внутрішнього сприйняття.

60.Телеграфні агентства, час їх народження, призначення

У пошуках інформації з інших регіонів країни та зарубіжних держав більшість газет користуються послугами основних телеграфних агентств * - Ассошіейтед пресс, Юнайтед прес інтернешнл та інших не таких відомих. Великі газети, такі як Нью-Йорк таймс і Лос-Анджелес таймс, мають власних коре-спондентів в Лондоні, Бонні, Парижі, Тель-Авіві, Токіо, Гонконгу та в інших містах світу. Обидва те-леграфних агентства працюють по всьому світу, і основна відмінність в їх діяльності полягає в тому, що Ассошіейтед прес являє собою некомерційне кооперативне товариство, власниками якого є його члени, а Юнайтед прес інтернешнл - це незалежна організація, на продукцію якої газети підписують-ся. Ставки на такі послуги залежать в основному від обсягу та тиражу підписуєте газети.

Ассошіейтед прес (АП) заявляє, що є найстарішим і найбільшим в світі інформаційним агентством, в числі членів якого понад 10 000 газет, радіо - і телестанцій. (Інформація для радіослухачів редагува-лася з урахуванням сприйняття на слух, а не з друкованого тексту.) АП, як його називають, передає в день понад три мільйони слів і сотні фотографій. Витрати на ці послуги становлять близько 75 млн. доларів на рік. Тільки в США АП постачає інформацією більше 1200 газет і близько 3350 радіостан-цій.

Юнайтед прес було створено в 1907 році і в 1958 об'єдналося з Інтернешнл ньюс сервіс - інформа-ційним агентством, що діяв у рамках концерну Херста. В результаті злиття утворилося Юнайтед прес інтернешнл (ЮПІ). ЮПІ забезпечує інформаційними повідомленнями, фотографіями та іншими новинними матеріалами понад 6500 передплатників в 114 країнах світу і передає щодня близько 4 500 000 частин. Великі газети підписуються, як правило, на матеріали обох агентств - АП і ЮПІ - і іноді поєднують матеріали обох для освітлення якихось проблем (а часом і з повідомленнями дріб-ніших, але спеціалізованих агентств) і публікують їх з посиланням за матеріалами інформаційних агентств.

У США більш спеціалізованими, допоміжними інформаційними агентствами управляють великі газе-ти, наприклад Вашингтон пост-Лос-Анджелес таймс ньюс сервіс, Нью Йорк таймс ньюс сервіс, Коплі ньюс сервіс. Жодне з них звичайно ж не може зрівнятися за масштабами роботи з світовими гіганта-ми. Їх завдання - забезпечувати додатковою інформацією власних кореспондентів.

Протягом багатьох років великі агентства передавали свою інформацію по телефонних лініях за до-помогою телетайпів, встановлених у передплатників. Технічний прогрес позначився і на цій формі роботи, і тепер редактори можуть отримувати інформацію в електронному вигляді, відбирати і пра-вити її на екрані.

За допомогою сучасного обладнання телеграфні агентства мають можливість оперативно передавати фотографії та інші графічні зображення, такі, як карти і малюнки. Отримані зображення можуть ви-користовуватися для виготовлення кліше і пластин. Щодня кожен передплатник агентств отримує на-багато більше фотографій, ніж здатний використовувати.

Соседние файлы в папке Нерух