Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
244
Добавлен:
23.11.2016
Размер:
88.82 Кб
Скачать
  1. 3Начення терміну “журнал” та його характеристика.

Журнал— друковане періодичне видання. Поряд з газетою, журнал є одним з основних ЗМІ і про-паганди, впливає на громадську думку, формуючи її відповідно до інтересів певних ідеологічних груп, суспільних класів, політичних партій і організацій. Журнали, як і газети, поділяються на декіль-ка типів:1)за періодичністю виходу — переважно не буває щоденних журналів, а щотижневі і щомі-сячні, деякі виходять навіть раз на кілька місяців;2)за форматом;3)за тематикою — літературні, мис-тецькі, наукові, науково-методичні, сатиричні, релігійні, політичні тощо;4)за характером, по характе-ру подачі інформації;5)пов'язані з фахом (Бібліотекар, Робітниця, Бджілництво тощо);6)орієнтовані на певний вік;7)Часописи, що висвітлюють діяльність якихось організацій — культурних, релігійних тощо. Через те, що журнали виходять в світ рідше, ніж газети, вони відрізняються більш низькою оперативністю подачі інформації, зате у них більше можливостей для докладного аналізу подій, роз-думів, підведень підсумків тощо.

  1. Життєвий факт і тема твору. Шляхи пошуку теми.

Шляхи і джерела виникнення задуму - найрізноманітніші. Одне з перших джерел - відповідні держа-вні, урядові, президентські документи, постанови. Постійне і найголовніше джерело - редакційна по-шта - листи до редакції. журналістський задум (тема) можна звести до трьох головних видів: a) реда-кційне замовлення, сам факт, б)Вільне, індивідуальне зародження задуму, власний соціальний досвід, c) може бути комбінований варіант. Тема виростає із задуму, як процес його глибшого осмислення, заповнення думками, фактами, чи може бути відразу чітко сформульована у замовленні редакції. В.Даль у своємо тлумачному словникові говорить, що “задум- це намір, задумана справа”. Іноді за-дум і тема виникають не по черзі, а одночасно. У цьому випадку тема, стаючи задумо. тема- це голов-на думка чи сума думок, що висвітлюють ставлення автора до явище, яке він відбирає для дослі-дження і наступного зображення у своєму творі. Задум і факт, як відомо, можуть помінятися місцями, але потім наступає народження теми, збір матеріалу, його обробка і так аж до написання. Треба мати сітку і вміло нею користуватись: сітка - це і джерела інформації, і власна уважність, і інтуїція, і зустрічі з людьми, і газетні вирізки, і програми радіо - і телепередач, і кінофільми.

  1. Визрівання концепції твору. Концепція-гіпотеза та її перевірка..

Що значить авторська концепція? Якщо тема - це сума думок, що виражають ставлення автора до відібраного для дослідження явища, то концепція-та ж сума думок, але приведених у систему - модель майбутнього твору. Концепція - рідна сестра теми, за віком молодша, бо народжується пізніше, але за значенням - за грунтовністю - старша. Тему можна сформулювати без доказів, а концепція обов‘язково містить обгрунтування, докази, резони. Від задуму до теми- півкроку, до концепції- повний крок.

АВТОРСЬКА КОНЦЕПЦІЯ – це та ж сума думок автора, але приведена у систему – модель май-бутнього журналістського твору. Авторська концепція, немов каркас споруди, повинна заповнюва-тися фактами - квартирами, внутрішнє планування яких надзвичайно важливе. Концепція - рідна сестра теми, за віком молодша, бо народжується пізніше, але за значенням - за грунтовністю - стар-ша. Тему можна сформулювати без доказів, а концепція обов‘язково містить обгрунтування, докази, резони. Від задуму до теми- півкроку, до концепції- повний крок.

Одні журналісти стверджують, що концепція твору повинна створюватися обов‘”язково не після, а до збирання матеріалу. В залежності від цього, як ми працюємо- збираємо спочатку матеріал, обдумуємо його і лише потім “народжуємо” концепцію, чи починаємо із збирання матеріалу і осмислюємо його в рамках нашої концепції, - в залежності від цього ми або журналісти, що йдуть слідами подій чи сміливо крокують попереду, випереджаючи події, ми або здібні лише на повторення уже відомого, чи можемо говорити читачу щось нове; ми чи ще новачки у газетній справі, чи досвідчені документалісти, що працюють професіонально.

Отже, концепція дає можливість газетяру іти до свого героя з думкою, і, звичайно, за думкою. Концепція, або навіть різні її варіанти, роблять автора зрячим, здатним передбачити подробиці, деталі, факти, вислови, потрібні для написання твору. Навіть ті журналісти, що не визнають концепціі, або не думають про неї, їдучи у відрядження, обов”язково продумують можливі ходи, варіанти пояснення подій, епізодів, фактів.

Соседние файлы в папке Нерух