Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
244
Добавлен:
23.11.2016
Размер:
88.82 Кб
Скачать
  1. Спонсорство. Економічна залежність змі.

ЗМІ отримує фінансування з ряду джерел. Складання бюджету видання з різних джерел доходів за-безпечує часткову незалежність. Одним з найприбутковіших є реклама. Спонсорство є певною її різ-новидом. Більш рідкісним джерелом є міжнародні гранти. Найбільш слабкий спосіб заробляння грошей виданням - це виручка з тиражу. Тираж часто розкуповується лише частково і часом не оку-пає витрат на друк.

  1. ”Четверта" влада і її залежність від “п’ятої” влади.

Досить розповсюджений образ ЗМІ – четверта влада. Поряд із трьома, традиційними галузями – законодавчою, виконавчою й судовою. Структури державної влади утворюють особливу підсистему суспільства, якій дозволений примус навіть до застосування насильства. Зрозуміло, у рамках чинних законів. Жодна інша підсистема суспільства такими правами не наділена, і в цьому плані будь-який образ недержавної влади – четвертої, п'ятої або одинадцятої – досить умовний. Однак можливості найсильнішого впливу ЗМІ, у тому числі й на прийняття державних рішень – загальновідомий факт.

У США термін Fifth Estate використовують відносно профспілок [3], організованої злочинності і / або блогосфери [4] (щодо останньої дане словосполучення застосовують повсюдно [5]). В Україні - відносно організованої злочинності, фінансистів [24]

  1. Чи існує в змі України цензура?

Суспільство і життя ставлять перед ЛЮДИНОЮ З ПЕРОМ в руках дуже високі вимоги. Але ж і мо-гутність цієї людини надзвичайно велика. З покоління в покоління передавали античні ритори за-повіти грецького філософа Сократа: “Сила слова настільки велика, що може велике зробити малень-ким, маленьке показати величезним, давно відоме всім зробити невідомим, показавши по-новому...”. Мудрець попереджував своїх співвітчизників: зброя слова могутня та двогостра.. Тисячоліття не спростували мудрості мислителя. Навпаки: МОГУТНІСТЬ СЛОВА виросла у тій же мірі, як і могут-ність зброї - від катапульти до атомної бомби!

Сила СЛОВА – найсильніша зброя. Ось чому журналістику називають четвертою владою в сус-пільстві. Журналістика – одна из найстародавніших професій людства, але в силу своєї характерної особливості – служить тому, хто платить гроші, – вона отримала ще одну свою назву: “друга найста-родавніша професія”. МОГУТНІСТЬ слова і людини з пером у руці породила багато ілюзій: найрозповсюдженіший з яких – міф про “свободу преси”. Свобода журналіста існує там, де є гроші. Сьогодні відсутня цензура політична, але існує більш сильна цензура – економічна.

В роки радянської влади існувала політична цензура, коли жоден номер газети, жодна передача на радіо чи телебаченні не могли пройти без дозволу чиновника від влади та партії. Прийшли часи де-мократичної держави, вільної від політичної цензури. Але її місце посіла цензура більш сувора - цен-зура економічна. На наших очах не лише народжуються, але, не встигнувши випустити декількох номерів, помирають десятки газет, передач, не маючи грошей на випуск. Хто платить гроші, той і музику замовляє. Люди заможні купують не лише журналістів, але й цілі видання, щоб вони працювали на них. Саме продажність мас медіа послужила приводом для присвоєння професії жур-наліста титула “другої найстародавнішої професії”, після першої - проституції.

Соседние файлы в папке Нерух