Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
244
Добавлен:
23.11.2016
Размер:
88.82 Кб
Скачать
  1. Поняття про жанрові особливості. Інтерв’ю. Вимоги до нього.

Від англійського терміну interview - бесіда. Має два основних значення - метод отримання матеріалу, збір будь-яких даних через живе спілкування, та жанр. Сьогодні інтерв”ю знаходить дуже широке розповсюдження в періодичній пресі. Призначення інтерв”ю - правдиво, із достовірних джерел повідомити найважливіші дані, всебічно висвітлити якийсь факт, подію, починання, відобразити громадську думку з найважливіших питань соціального життя. При цьому незмінно переслідуються інформаційні, пізнавальні, виховні цілі. Природньо, коли авторитетна особа щось повідомляє, це звучить особливо переконливо, достовірно. Найважливіші достоїнства інтерв”ю: злободенність, політична цілеспрямованість, діловитість, суспільна значимість. Звичайно передається інтерв”ю у формі діалогу - запитання кореспондента, відповіді того, у кого беруть інтерв”ю. Види інтерв”ю: монолог, повідомлення (скорочений текст), діалог (повний текст), замальовка (даються і короткі коментарії фактів), думка (хтось коментує замітку), форуми (бесіди за “круглим столом”), анкети-газети, прес-конференції (групові інтерв”ю).

Соціологи стверджують, що переважну більшість інформації журналіст одержує із бесід, особистих контактів з людьми, методом, що професійно іменується “інтерв”ю”.

Кожен спеціаліст по-своєму споруджує мости до потрібних йому людей, до реальних і потенційних джерел інформації, але в різних конструкціях є одне спільне. Ветеран журналістики К.Симонов, виступаючи перед студентами -журналістами МДУ, радив:”Умійте слухати. Умійте дати співбесіднику “виговоритися”,

Це буває значно цікавіше, ніж те, про що ви хочете запитати.”. Безкінечно багато невидимих складників

беруть участь у бесіді всього двох людей. І на відміну від математики “переміна місць” складників “активно

впливає” на результат.

  1. Жанрові особливості репортажу. Вимоги до нього. Різновиди репортажу.

Від латинського - reportare - передавати, повідомляти. Має декілька значень. Вперше термін було використано в середині минулого століття в англійській пресі. Репортером тут називають журналіста, що повідомляє новини. І репортаж - жанр газети. Особливості жанру - розповісти про подію очима очевидця. Характер подій, що передаються, визначає важливу особливість - динамічність. Не кожна подія гідна репортажу - тільки розповідь про нове, про незнайоме гідна репортажу. Репортаж - це “історія події”. Ще одна характерна особливість репортажу - наочність. Сила впливу репортажу на читача в так званому “ефекті присутності”. Репортер примушує читача бути разом з ним на місці події, “співпереживати”. У репортажі немає місця вигадуванню. Ні найменшої невідповідності! В той же час репортаж - не фотографія. У ньому обов”язково слід висвітлити своє ставлення до події. Репортаж - жанр-розвідник. Види репортажу: подієвий, пізнавальний,, проблемний.

Композиційною основою репортажу є подія. Хід події, її перебіг становить своєрідний хребет твору.

Це надає розповіді відповідної динаміки. У газетному репортажі про подію розповідається, у телевізійному

репортажі - вона наочно відтворюється.

  1. Публіцистичний аналіз і синтез у статті.

У статті на підставі зіставлення та розгляду значної групи фактів чи ситуацій ґрунтовно й глибоко, з науковою точністю трактується осмислюється й теоретично узагальнюються проблеми соціальної дійсності. Робота над статтею: вибір теми та визначення інформаційних джерел; збирання інформації; формування концепції, яка б спиралася на факти та незаперечні аргументи; розвиток і розгортання змісту; поєднання міркувань, наведення інформації, цитування, опис фактів, використання думок фа-хівців.

Соседние файлы в папке Нерух