Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
244
Добавлен:
23.11.2016
Размер:
88.82 Кб
Скачать
  1. Як ти розумієте поняття «могутність слона», «муки творчості»?

Муки творчості - це муки пошуку свіжої думки, свіжого слова. Вивчення мови, вміння користуватися словниками не може врятувати від мук пошуку потрібного слова, потрібної фрази. Вони лише полегшуюють їх, роблять ці важкі пошуки більш результативними. Йдеться не про дотримання елементарних мовних норм, які опановує студент у процесі навчання, а про мовну творчість, оригінальне мислення і втілення його у свіже, образне слово.

  1. Які типи журналістики ви знаєте? Коли в Україні та Харкові з’явилося радіо і телебачення?

  1. Газетна журналістика

  2. Радіожурналістика

  3. Тележурналістика

  4. Інтернет журналістика

16 листопада 1924 року у ефірі пролунала перша в Україні радіопередача і сталося це саме в Харкові.

1 травня 1955 року в ефір вийшла перша телепередача.

  1. Вимоги до журналістського твору: перерахуйте і дайте характеристики.

  1. СОЦІАЛЬНА ГОСТРОТА ТА ЦІЛЕСПРЯМОВАНІСТЬ (Вона випливає із особливостей журналістики як виду суспільно-політичної діяльності. Працівник мас-медіа повинен зважувати можливий соціальний резонанс будь-якого виступу. Головна мета його твору - інформаційного чи аналітичного, позитивного чи негативного - впливати на суспільну свідомість, зміну, утвердження чи посилення соціальних установок, активізувати людину, спонукати її до дії, до виправлення недоліків, примноження успіхів. Журналіст повинен відчувати настрій і погляди своїх читачів, швидко реагувати на ті чи інші події, розуміти суспільні процеси )

  2. ОПЕРАТИВНІСТЬ ( уміння безпосередньо швидко, уміло і вчасно виконати поставлене завдання )

  3. АКТУАЛЬНІСТЬ ( уміння відшукати і зробити справу надзвичайно важливу для даного моменту )

  4. ДОКУМЕНТАЛІЗМ ( Журналістський твір, від інформації на три рядки до великого за розміром нарису, будується на справжніх достовірних фактах. Слід розрізняти факт реальний та факт відображений. Під об”єктивним фактомрозуміють стан реальних даних, незалежних від нашої свідомості. У відображеному факті завжди є частка суб”єктивного. Навіть елементарний факт може бути відтворений неточно. А причини помилок найрізноманітніші.: сприймання на слух, перекручення, поспіх... )

  5. ПОСТІЙНА ПОВТОРЮВАНІСТЬ ТЕМ, АЛЕ - НЕПОВТОРНІСТЬ ЖИТТЯ ТА ЖИТТЄВИХ СИТУАЦІЙ ( з року в рік приходить до нас День Знань, перше вересня, повторюється робота приймальної комісії, літня і зимова сесії, розподіл спеціалістів. Але життя не стоїть на місці, змінюється. І сьогоднішня сесія не схожа на минулорічну, як набір абітурієнтів-1999 не схожий на набір 2000 року. Життя неповторне, неповторні індивідуальності журналістів - а значить, і їх висновки, їх рекомендації)

  1. Що таке "ера персонального журналізму".

ЕРА ПЕРСОНАЛЬНОГО ЖУРНАЛІЗМУ – патріархальні часи журналістики, коли одна людина суміщала в собі ВСІ види журналістської діяльності ( автор, редактор, видавець, розповсюджувач).

  1. Коли прийшов кінець "ері персонального журналізму”.

“Більше інформації у найкоротший термін” - як тільки більша частина видавничих когорт стала під це гасло, персональному журналізму прийшов кінець. Переборення інформацією бар”єрів часу та простору відбувалося довго і коштувало значних затрат праці. Уклад життя в епоху середньовіччя був неспішним, час протікав повільно, у неквапливих ритмах.

Головна система відліку часу землевласника - зміна пір року. А швидкості? Найвища, яку можна було собі уявити, - кавалерійський алюр. Журналістська оперативність. Скільки було покладено на вівтар її торжества “зламаних списів”, сил, енергії! Скоріше, скоріше... Новина, про яку першими дізналися і повідомили конкуренти з іншої газети, уже не новина, а товар “другої свіжості”. Новину не можна використати двічі з однаковим ефектом...

Доставка прискорювалася, тиражі зростали. Лавина все зростаючих змін у технології друку та техніці зв”язку звалилася на людство в середині минулого століття і Набірну машину - лінотип - , вірніше його прообраз - винайшли у 1854 р. “Лінотип - пише Карел Чапек - хитромудра машина. На ньому друкують, як на друкарській машинці, і латунні матрички літер групуються в потрібній послідовності до тих пір, доки не набереться повний рядок. Тоді в них заливається гарячий свинець, і виходить відлитий рядок набору”. Проте справжній переворот у техніці передачі інформації здійснив телеграф. Випробування міжконтинентального телеграфного кабеля відбулося в 1858 р. Послання англійської королеви Вікторії, відправлене за океан, того ж дня, майже в ту ж секунду, досягло резиденції президента США.

Телеграфні агентства, час їх народження, призначення 19 століття - століття народження особливих підприємств по збиранню та пересиланню інформації - телеграфних агенств. Їх єдина турбота - забезпечувати газети останніми новинами. Тубота єдина, але ж надзвичайно клопітка.

У 1825 р. виникає французьке агенство - Гавас, в 1848 р. - перше північноамериканське агенство - Асошиейтед Прес, в 1849 р. - англійське агенство Рейтер. В Росії перше агенство - РТА - створено в 1894 р.

У 1895 р. відбулися дві події, які поклали початок новим типам журналістики. 25 квітня (7 травня за новим стилем). А.Попов на засіданні Російського фізико-хімічного товариства доповідав про свій винахід грозовідзначника - прообразу радіоприймача. А через півроку 28 грудня брати Люмьєр у Парижі в “Гранд- кафе” на бульварі Капуцинів провели показ “Живої фотографії” - провісниці документального кіно та тележурналістики.

Соседние файлы в папке Нерух