Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
279
Добавлен:
23.11.2016
Размер:
117.77 Кб
Скачать

1. Що таке журналістика.

ЖУРНАЛІСТИКА – суспільна діяльність по збиранню, редагуванню та періодичному

розповсюдженню актуальної соціальної інформації через пресу, радіо, телебачення; одна із форм проведення масової агітації та пропаганди. Терміном “журналістика“ позначають також продукцію журналістської діяльності.

ЖУРНАЛІСТИКА – слово багатозначне. Якщо говорити про поняття “журналістика” в широкому значенні– то це синтез ряду термінів, таких як: “засоби масової інформації”, “засоби масової комунікації”, “засоби масової пропаганди”, “засоби масового спілкування” (“мас медіа”) та ін. Причому, центральне місце у цій структурі посідає поняття “масова інформація”. Журналістика – це: -форма громадської та літературної діяльності по збиранню, обробці та поширенню інформації через канали масової комунікації, під якими розуміються перш за все преса, радіомовлення, телебачення, інформаційні агенства, кіно, фото; -періодичні видання в цілому; -наукова дисципліна, що вивчає різноманітні проблеми даного фаху;

-професіяжурналіста.

Сам термін “журналістика” походить від французького “le gournal” - щоденник, газета..

Отож, журналістику ми будемо розуміти і як науку, і як мистецтво, і як форму масово-інформаційної діяльностізначної кількості людей і на виробництві, і в політиці, і в науці, і в культурі.

ЛЮДИНА З ПЕРОМ У РУЦІ, - це людина, яка постійно трудиться, працює над собою, все життя вчиться, удосконалюючи своїзнання та відточуючи розум.

УВАГА! Вимоги, які ставить професія журналіста до людини з пером у руках:

1. “Не вчини зла своєю діяльністю. Працюй на благо”.

2 .Будь гуманним.

3 Будь порядним.

4. Будь чесним і правдивим.

5.Будь простим і скромним.

6.Завжди підтримуй у собі бажання писати.

7.Не показуй подію однобічно.

8.Не підлаштовуй факти.

2. Значення терміну «газета».

ГАЗЕТА – періодичне видання з оперативними матеріалами про поточні події.

Говорять, що “газета - це історія світу за одну добу”? Чи не дуже самовпевнено? Ні, афоризм, як ніколи, точний. Наприклад, одним із джерел при написанні монографії “Харьковский государственный университет. 1805-1980. Исторический очерк”, виданий у 1980 р. видавництвом “Вища школа” до 175-річчя Харківського національного ім.В.Н.Каразіна, стали сторінки університетської багатотиражки “Харківський університет”. Літопис університету в музеї історії ХДУ тежпишуть за матеріалами університетської газети.

Звичайно, абсолютно очевидно, що журналіст не може повністю “продублювати” життя, перенести нагазетний аркуш абсолютно все, що захоче. Він обов”язково шукає головне.

3. Коли з’явилися перші газети.

Слово “газета” походить від найменування срібної венеціанської монети чеканки 1538 р. За таку цінужителі Венеціанської республіки могли прибати рукописний аркуш неперіодичних новин. Про точну дату народження надрукованої газети існують різні думки. Одні історики ведуть її родослівну від щорічників “Авізо” та “Реляціон”, що з”явилися в Німеччині в 1609.р. Інші - від бельгійської газети “Ньюве Тийдег”(1605р.), треті - від французької “Ля газетт” (1631р.), четверті відносять витоки газетної справи до 1590 р., коли вЛейпцізі почав друкуватися щоденний аркуш “новини, що надійшли”.

Перша російська газета “Вєдомості” була заснована Петром 1 у 1702р. Перша газета українською мовою видавалася уЛьвові в 1848-1857рр. і називалася “Зоря Галицька”.

Соседние файлы в папке Нерух