Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
279
Добавлен:
23.11.2016
Размер:
117.77 Кб
Скачать

29. Індивідуальний стиль журналіста, як сукупність ідейно – літературних особливостей.

Відмінність від творця у сфері журналістики від творця-художника у тому, що першому формулюється жорстка мета, дисциплінуюча уяву. Журналістське творчість орієнтоване створення об'єктивно нового твори, здатного задовольнити особливі, актуальні в момент, суспільні потреби. Журналіст виступає суб'єктомнаучно-профессионального осмислення дійсності.

Сучасний журналіст повинен мати цілим комплексом фахівців і умінь, які б сприяли забезпечення успіху завдань, які співробітником редакції завдань. У цьому до найважливішим журналістським якостям можна віднести: компетентність, ерудованість, володіння методологічним інструментарієм під час збирання і аналізі первинної інформації, володіння індивідуальним стилем листи та інших.

Специфіка і своєрідність журналістського творення у цьому, що його, націлюючи особи на одне адекватне відображення і осмислення дійсності, вимагає від нього характерних даному виду діяльності якостей обдарування, особливого психофізичного складу особистості, хорошою професіональною підготовкою. Серед таких рис можна виділити наявність в журналіста розвиненого сприйняття.

Там, де зір пересічної людини розсіюється, не знаходячи навколишньому нічого дивного і нічого істотного, професіонал мусить уміти побачити, почути, вловити масу живих, неповторних подробиць людської поведінки, характерні деталі у зовнішності людей оточуючої їх обстановці, відзначити особливості їхні промови і мислення. У цьому треба говорити, що у людське сприйняття, звичайно впливають звичні установки, стереотипи, оцінки іншим людям, яке склалося думку, упередження, узвичаєні погляди й т.д.

30. Жанри журналістики. Призначення твору і масштаб охоплення дійсності.

Будь-який журналістський задум здобуває втілення у формі певного жанру. Жанр – стійкий вид публікації, змістовно-формальна єдність, в якій певний зміст покладено у певну форму. Є три головні групи журналістських жанрів: інформаційні, аналітичні, художньо-публіцистичні. Для визначення жанрового різновиду зважають на тематику, проблематику, стилістику.

В журналістиці існує жанрове різноманіття:

1.Інформаційні: хроніка, інформація, розширена інформація, замітка, інтерв'ю, звіт, репортаж, спеціальний репортаж, прес-опитування та ін.

2.Аналітічні: кореспонденція, коментар, стаття, лист, рецензія, бесіда, експеримент, рейтинг, огляд, мемуари та ін.

3.Художньо-публіцистичні: замальовка, есе, нарис, пасквіль, фейлетон, памфлет, історія, некролог і ін.

4.Шоу-жанр: ігри, конкурси, реаліті-шоу та ін.

Спільною жанровою мовою розмовляє журналіст з читачами. Читач, щодня розгортаючи газету, сподівається побачити в ній не тільки імена улюблених журналістів, але й добре знайому йому систему жанрів: короткі інформаційні замітки, репортаж, проблемну статтю, портретний нарис про видатну людину, рецензію на нову книгу чи театральну виставу та ін. Ефект жанрового очікування є важливим фактором формування читацьких інтересів і задоволення читацьких потреб. Поза жанром неможливо вести мову про дієвість та ефективність журналістики. Таким чином, і з зовнішнім світом журналіст так само говорить мовою жанру.

Через публіцистичні жанри журналістика вростає в літературу. Це її, так би мовити, найвищий поверх. У публіцистиці охоче працюють письменники й науковці. У ХХ столітті спостерігається зрощення публіцистики й філософії. Але завжди слід пам'ятати, що фундаментом журналістики є її інформаційний рід, а аналітичні жанри складають міцні стіни її будинку. На відміну від літератури, де літературні роди рівнозначні, журналістські роди мають ієрархічну підпорядкованість.

Існують основні критерії жанрового поділу:

  • Об’єкт відображення – це конкретний життєвий матеріал, який лягає в основу тексту.

  • Спосіб відображення (фактографічний, аналітичний, образний)

  • Призначення журналістського матеріалу – навіщо, з якою метою пишеться текст.

  • Масштаб охоплення дійсності і масштаб узагальнення

  • Особливості літературно-стилістичних засобів відображення

  • Обсяг журналістського відображення

Жанр можна визначити лише за наявності всіх критеріїв.

Соседние файлы в папке Нерух