Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
279
Добавлен:
23.11.2016
Размер:
117.77 Кб
Скачать

35. Звіт. Його жанрові особливості.

Звіт - це інформаційне повідомлення про роботу та перебіг заходу, у якому брала участь певна група людей, що вирішували суспільно важливі питання. Таким заходом може бути сесія парламенту чи органу місцевого самоуправління, конференція трудового колективу, збори громадської організації, спортивні змагання, художні виставки. Звіт уже включає в себе елементи коментаря журналіста. Поруч з точним повідомленням про промови, репліки та інші виступи, у його тексті можуть міститися елементи аналізу, оцінки.

Специфіка звіту як інформаційного жанру полягає у тому, що в ньому завжди акцентується увага на учасниках події, їхніх виступах, висловлюваннях, вчинках, мотивації поведінки тощо, а не на обставинах події, атмосфері, у якій вона відбувалася. Журналіст повинен представити подію, давши аудиторії максимум інформації про її наповнення, її розвиток, зробити докладний, розгорнутий опис заходу, використовуючи хронологічну послідовність викладу.

Основні жанрові особливості звіту можна сформулювати так: в основі його лежить максимально повна розповідь про конкретну окрему подію, яку журналіст спостерігав особисто;розповідь обмежена визначеними просторово-часовими рамками, які охоплюють дану подію;суттєвим змістовим елементом звіту є деталізація події, виклад подробиць, причому в цій якості виступає, як правило, не опис ситуації, а репліки дійових осіб;намагаючись впливати на аудиторію і при цьому бути максимально об’єктивним, автор звіту демонструє свою позицію, власне ставлення до описуваної події та висловлювань дійових осіб.

36.Поняття про жанрову особливість. Інтерв’ю. Вимоги до нього.

Інтерв’ю з англійської перекладається як бесіда. Це інформаційний жанр. Призначення інтерв”ю - правдиво, із достовірних джерел повідомити найважливіші дані, всебічно висвітлити якийсь факт, подію, починання, відобразити громадську думку з найважливіших питань соціального життя. При цьому незмінно переслідуються інформаційні, пізнавальні, виховні цілі. Природньо, коли авторитетна особа щось повідомляє, це звучить особливо переконливо, достовірно. Найважливіші достоїнства інтерв”ю: злободенність, політична цілеспрямованість, діловитість, суспільна значимість. Звичайно передається інтерв”ю у формі діалогу - запитання кореспондента, відповіді того, у кого беруть інтерв”ю. Види інтерв”ю: монолог, повідомлення (скорочений текст), діалог (повний текст), замальовка (даються і короткі коментарії фактів), думка (хтось коментує замітку), форуми (бесіди за “круглим столом”), анкети-газети, прес-конференції (групові інтерв”ю). Вимоги до інтерв’ю: 1)документальність; актуальність;цікавість; суспільна значимість; людина, яка дає інтерв’ю має бути цікавою суспільству. У журналістиці під жанром прийнято розуміти усталений тип твору, який склався історично і відзначається особливим способом освоєння життєвого матеріалу, характеризується чіткими ознаками структури. Наголошується, що кожен жанр відзначається конкретною роллю в системі ЗМІ, характеризується певною організацією матеріалу. Жанр журналістського твору завжди визначається ЗАДУМОМ, ЗМІСТОМ, РОЛЛЮ, яку виконує данний твір на сторінках газети, МАСШТАБАМИ і СПОСОБАМИ УЗАГАЛЬНЕННЯ в ньому дійсності, хоча щоденна журнадістська практика дає достатньо підстав для зворотніх висновків. 

37.Жанрові особливості репортажу. Вимоги до нього.

Різновиди репортажу. Від латинського - reportare - передавати, повідомляти. Має декілька значень. Вперше термін було використано в середині минулого століття в англійській пресі. Репортером тут називають журналіста, що повідомляє новини. І репортаж - жанр газети. Особливості жанру - розповісти про подію очима очевидця. Характер подій, що передаються, визначає важливу особливість - динамічність. Не кожна подія гідна репортажу - тільки розповідь про нове, про незнайоме гідна репортажу. Репортаж - це “історія події”. Ще одна характерна особливість репортажу - наочність. Сила впливу репортажу на читача в так званому “ефекті присутності”. Репортер примушує читача бути разом з ним на місці події, “співпереживати”. У репортажі немає місця вигадуванню. Ні найменшої невідповідності! В той же час репортаж - не фотографія. У ньому обов”язково слід висвітлити своє ставлення до події. Репортаж - жанр-розвідник. Види репортажу: подієвий, пізнавальний,, проблемний. Репортаж – лежить подія у динаміці. Ефукт присутності. Риси:динаміка, тільки актуальні події, наочність, не має місця фантазії.

38.Публіцистичний аналіз і синтез у статті.

У статті на підставі зіставлення та розгляду значної групи фактів чи ситуацій ґрунтовно й глибоко, з науковою точністю трактується осмислюється й теоретично узагальнюються проблеми соціальної дійсності. Робота над статтею: вибір теми та визначення інформаційних джерел; збирання інформації; формування концепції, яка б спиралася на факти та незаперечні аргументи; розвиток і розгортання змісту; поєднання міркувань, наведення інформації, цитування, опис фактів, використання думок фахівців.

Соседние файлы в папке Нерух