Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч. посібник Гончаренко Макро.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Тема 8. Макроекономічна рівновага на товарному та грошовому ринках. Модель is-lm.

8.1. Основні змінні і рівняння моделі is-lm

У моделі AD-AS і моделі Кейнсіанського хреста ринкова ставка відсотка є зовнішньої (екзогенної) змінною і встановлюється на грошовому ринку відносно незалежно від рівноваги на товарному ринку. У моделі IS-LM поєднується товарний і грошовий ринок у єдину систему, де ринкова ставка відсотка є внутрішньої (ендогенною) змінною. Її рівноважна величина відбиває динаміку економічних процесів, що відбуваються не тільки на грошових, але і на товарних ринках.

Модель IS-LM (інвестиції-заощадження, переваги ліквідності – гроші) – це модель товарно-грошової рівноваги. Модель дозволяє знайти такі сполучення ринкової ставки відсотка - R та доходу У, при якій одночасно досягається рівновага на товарному і грошовому ринках. Основні рівняння моделі IS-LM:

У=С+I+G+Xn – основна макроекономічна тотожність;

С=а+b*(Y-T)

I=e-d*R

S = -a+(1-b)*(Y-T)

Внутрішні змінні моделі:

У (доход), С (споживання), I (інвестиції), Хn (чистий експорт), R (ставка відсотка)

Зовнішні змінні моделі: G (державні витрати), MS (пропозиція грошей), t (податкова ставка).

Емпіричні коефіцієнти а,b,е,d,g,m,n.

У короткостроковому періоді, коли економіка знаходиться поза станом повної зайнятості ресурсів (У≠У*) рівень цін (Р) фіксований, а величини ставки відсотка (R) і сукупного доходу (У) рухливі. Оскільки Р=const, то номінальні і реальне значення всіх змінних збігаються.

У довгостроковому періоді, коли економіка знаходиться в стані повної зайнятості ресурсів (У=У*), рівень цін Р рухливий. У цьому випадку перемінна МS є номінальною величиною, а всі інші перемінні моделі реальними.

Крива IS – це крива рівноваги на товарному ринку. Вона відбиває всі комбінації У і R, що одночасно задовольняють тотожності доходу, функціям споживання, інвестицій і чистого експорту. В усіх точках кривої ІS спостерігається рівність інвестицій і заощаджень. Виводять криву ІS з функцій заощаджень і інвестицій (рис.1,2,3):

З ростом доходу заощадження збільшуються. Крива заощаджень показує, що зростання їх величини (рис.8.1) скорочує процентну ставку з R1 до R2 (рис.8.2) і збільшує інвестиції з І1 до І2. За таких умов доводиться, що І1=S1 , І2 =S2. Крива ІS показує, що чим нижче ставка відсотка, тим вище рівень доходу (рис.8.3).

S

S2

S1

У1 У2

Рис.8.1Функція заощаджень

R I R ІS

R1

R2

І1 І2 I У1 У2 У

Рис.8.2 Графік інвестицій Рис.8.3 Крива ІS

Кут нахилу кривої IS щодо осі У відбиває порівняльну ефективність фіскальної і монетарної політики. Крива ІS є більш пологою за умови, якщо:

- чутливість інвестицій (d) і чистого експорту (n) до динаміки ставки відсотка велика;

- гранична схильність до споживання (b) велика;

- гранична ставка оподатковування (t) невелика;

- гранична схильність до імпортуванню (m') невелика.

Крива IS зміщується праворуч під впливом збільшення державних витрат - G чи зниження податків - Т. Кут нахилу IS може змінюватись під впливом ставки оподатковування (t). Також він може бути змінений під впливом політики доходів (перерозподіл доходів на користь малозабезпечених, у яких більша гранична схильність до споживання).

Крива LM. Дана крива відбиває рівновага на грошовому ринку. Вона фіксує всі комбінації Y і R, які задовольняють функції попиту на гроші при заданій Центральним банком величині грошової пропозиції - МS. В усіх точках кривої LM попит на гроші дорівнює їхній пропозиції.

RMS R LM

R2 R2

M1d

R1 R1

Md

М

Y1 Y2 Y

Рис.8.4 Грошовий ринок Рис.8.5 Крива LM

Ріст доходу від У1 до Y2 збільшує попит на гроші і підвищує ставку відсотка від R1 до R2. Крива LM показує, що, чим вище рівень доходу тим вище ставка відсотка. Кут нахилу кривої LM щодо осі У, визначає порівняльну ефективність фіскальної і монетарної політики.

Крива LM є відносно пологою, якщо чутливість попиту на гроші до динаміки ринкової ставки відсотку велика, а до динаміки ВВП невелика.

Збільшення пропозиції грошей МS чи зниження рівня цін зрушує криву LM праворуч.

Рівновага в моделі IS- LM досягається в крапці перетинання кривих IS і LM (т.А).

RIS LM

А

Y

Рис. 8.6 Рівновага в моделі IS-LM