Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч. посібник Гончаренко Макро.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

7.5. Механізм реалізації кредитно-грошової політики

Механізм впливу кредитно-грошової політики включає наступні етапи (основні ланки) :

  1. Зміни величини реальної пропозиції грошей Ms у результаті проведення Центральним Банком відповідної політики;

  2. Зміна ставки відсотка на грошовому ринку;

  3. Реакція сукупних витрат (в основному інвестиційних) на динаміку ставки відсотка;

  4. Зміна обсягу випуску у відповідь на зміну сукупного попиту (сукупних витрат).

Між першим етапом реалізації механізму (зміна величини пропозиції) і четвертим (зміною ВВП), розташовані дві ланки, тобто, у відповідь на зміну пропозиції грошей росте чи знижується ставка відсотків, а в результаті зміни ставки збільшуються або знижуються сукупні витрати (в основному інвестиційні). У підсумку росте чи скорочується обсяг виробництва. Підтримка Центральним банком одного з цільових параметрів монетарної політики вимагає зміни іншого у випадку коливань на грошовому ринку.

Приклад: Центральний Банк придбав державні облігації на відкритому ринку. Внаслідок таких дій зростає пропозиція грошей (1). У результаті збільшення пропозиції грошей відбудеться зниження ставки відсотка (2), а в зв'язку зі зниженням ставки відсотка збільшуються інвестиційні витрати (3). Збільшення сукупних витрат (в основному інвестиційних: AD = C+I+G+Xn ) призведе до росту випуску (4).

R,% Р

Ls Ls AS

1

AD AD1

2

r

r1 3

М У4 У1 У

Рис.7.3. Грошовий ринок Рис. 7.4. Товарний ринок

Порушення в будь-якій ланці передавального механізму грошово-кредитної політики можуть привести до зниження чи відсутності результатів її впливу. Це в першу чергу відноситься до країн з перехідною економікою, тому що інвестиційна активність економічних агентів пов'язана не тільки зі ставкою відсотка, але і з загальною економічною ситуацією, очікуваннями інвесторів.

Кредитно-грошова політика має значний зовнішній лаг (час від ухвалення рішення до його результату), тому що вплив її на розмір ВВП визначається через коливання ставки відсотка та її впливом на інвестиційну активність в економіці, що є тривалим економічним процесом.

7.6. Взаємозв'язок фіскальної і монетарної політики.

Грошово-кредитна політика пов'язана з бюджетно-податковою і зовнішньоекономічною. Якщо Центральний банк ставить метою підтримку фіксованого обмінного курсу, то самостійна внутрішня грошова політика виявляється практично неможливою, тому, що збільшення чи скорочення валютних резервів (купівля або продаж Центральним банком іноземної валюти на валютному ринку), з метою підтримки обмінного курсу автоматично веде до зміни грошової маси в економіці.

Найбільш складним процесом в економічній політиці є узгодження фіскальної і монетарної політики. Якщо уряд стимулює економіку шляхом розширення державних витрат, то результат буде залежати від грошової політики Центрального банку, адже, якщо в цей період Центральний банк буде розширювати пропозиція грошей, то це призведе до інфляції, а якщо додаткові державні витрати будуть фінансуватися борговим способом (через випуск облігацій) це призведе до скорочення грошової маси (зв'яже її), зростання ставки відсотків, а значить до скорочення інвестицій. У такий спосіб в економіці буде виявлятися “ефект витіснення”, що виявляється у зниженні вихідних стимулів до розширення економічної активності.

Ефективною стабільною грошовою політикою вважається політика, що спрямована на підтримку низького стійкого темпу росту грошової маси. Доведено, що така політика не може сполучатися з фіскальною політикою, що допускає значний дефіцит держбюджету (при зростанні дефіциту, як правило, уряд не може провести боргове фінансування і тому допускається емісія).

Монетарна політика має різний ефект у короткостроковому і довгостроковому періодах. У короткостроковому, - скорочення грошової пропозиції веде до зростання процентної ставки, що виявляється в наступному в скороченні інвестицій. У результаті знижується сукупний попит і ВВП.

У довгостроковому періоді скорочення грошової пропозиції приводить до зниження інфляції, а значить до зниження темпів росту номінального ВВП щодо реального. У результаті відбудеться скорочення реальної процентної ставки, зростуть інвестицій і ВВП.