Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робочий зошит 2015-16. Модуль 1.doc
Скачиваний:
86
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
2.04 Mб
Скачать

Тема 11. Роль стовбура мозку в регуляції рухових функцій

1. Теоретичні питання заняття

  1. Провідникові та рефлекторні функції стовбура мозку.

  2. Бульварні рефлекторні центри: дихальний, серцево-судинний, травний, захисних рефлексів, рухових рефлексів.

  3. Бульбарний центр м’язового тонусу. Децеребраційна ригідність.

  4. Роль заднього мозку в забезпечені пози антигравітації. Лабіринтні та шийні познотонічні статичні рефлекси. Вестибулярні механізми стабілізації очних яблук.

  5. Надсегментарні познотонічні автоматизми у дітей перших років життя.

  6. Функції червоних ядер. Статичні випрямні лабіринтні та шийні рефлекси, що здійснюються за участю червоних ядер.

  7. Статокінетичні рефлекси, що здійснюються за участю червоних ядер.

  8. Функції покрівлі середнього мозку.

  9. Функції чорної речовини. Значення її дофамінергічних зв’язків з базальними гангліями.

  10. Функції голубої плями.

  11. Загальна характеристика мезенцефальної тварини.

  12. Мезенцефальні випрямні рефлекси у дітей перших років життя.

  13. Функціональна характеристика специфічних (перемикаючі та асоціативні), моторних, неспецифічних ядер таламуса.

  14. Феномен „відбитих болей”. Прояви пошкоджень ядер таламуса (гіперестезія, гіпералгезія, гіперпатії, анестезія, аналгезія).

  15. Тестування по системі „Крок-1”.

  16. Ситуаційні задачі.

2. Практична робота

Тема: Рефлекси стовбура мозку.

Обладнання: стерильна вата, електрична лампа, екран (лист чорного паперу), морська свинка, дошка.

Порядок виконання роботи

Корнеальний та кон’юнктивальний рефлекси. При доторкуванні ваткою до рогової оболонки та до кон’юнктиви ока спостерігається швидке змикання повік (моргання). Рефлекс здійснюється за участю трійчастого та лицевого нервів.

Зіничний рефлекс. Обидва ока досліджуваного закривають екраном, потім швидко забирають екран і спостерігають звуження зіниць при дії на очі світла електричної лампи. Для дослідження співдружної реакції одне око залишають відкритим і на ньому спостерігають зміну ширини зіниці при відкриванні другого ока, яке спочатку було закрите екраном. Зіничний рефлекс здійснюється за участю третьої пари черепних нервів (окоруховий нерв), її вегетативної частини.

Рефлекс ліфта. Розмістити морську свинку на дошці. Швидко опустити донизу. На початку опускання кінцівки свинки випрямляються, у момент зупинки руху – згинаються. При підйомі дошки з твариною доверху спочатку кінцівки згинаються, а в момент зупинки – випрямляються. Рефлекс ліфта краще виявляється на передніх кінцівках.

Рефлекс готовності до стрибка. Поставити морську свинку вертикально на задні кінцівки та зігнути голову донизу. Легенько нахиляти передню частину тіла донизу кілька разів. Морська свинка при цьому випрямляє передні кінцівки, готуючись прийняти на них вагу свого падаючого тіла.

Обидва стато-кінетичних рефлекси (рефлекс ліфта, рефлекс готовності до стрибка) здійснюються з участю вестибулярного апарату.

3. Рекомендації до оформлення результатів практичної роботи

Результати досліджень записати в протокол. Описати рефлекторні дуги досліджених рефлексів. Пояснити механізм їх виникнення і призначення.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________