Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робочий зошит 2015-16. Модуль 1.doc
Скачиваний:
85
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
2.04 Mб
Скачать

Тема 16. Роль гормонів у регуляції гомеостазу

1. Теоретичні питання до заняття

  1. Гормони підшлункової залози (інсулін, глюкагон, соматостатин) їх впливи на метаболізм (вуглеводний, жировий, білковий) та підтримання сталості концентрації глюкози в крові.

  2. Контур гормональної регуляції підтримання сталості концентрації глюкози в крові.

  3. Баланс кальцію в організмі та гормони, які регулюють кальцієвий і фосфатний гомеостаз: паратгормон, кальцитонін, кальцітріол чи 1,25 (ОН)2 Д3.

  4. Вплив інших гормонів на метаболізм кальцію (глюкокортикоїди, СТГ та ІФР-I, тиреоїдні гормони, естрогени, інсулін).

  5. Роль вазопресину, окситоцину.

6. Ситуаційні задачі.

7. Тестування за системою „Крок-1”.

2. Практична робота

Тема: Дослідження впливу інсуліну на білих мишей

Обладнання: 2 скляні банки, 10 % розчин глюкози, 2 білі миші однакової маси (краще менше 20 г), які голодували 24 години, шприц місткістю 1 мл, лоток, інсуліновий шприц.

Порядок виконання роботи

Інсулін виробляється В-клітинами підшлункової залози (острівці Лангерганса). Одним із фізіологічних ефектів інсуліну є підтримка концентрації цукру в крові на певному рівні. В організмі людини та інших хребетних інсулін є єдиним гормоном, який знижує рівень цукру в крові. Якщо після введення дуже високої дози інсуліну рівень цукру в крові падає нижче 2,250 ммоль/л, то порушується постачання глюкозою головного мозку і розвивається гіпоглікемічний шок.

Експеримент проводять на 2 мишах, які голодували протягом 24 годин. Кожній миші під шкіру вводять 1 ОД інсуліну і поміщають її в окрему скляну банку. Одній миші одразу ж після введення інсуліну вводять внутрішньочеревинно 1 мл 10 % розчину глюкози. Спостерігають за станом та поведінкою тварин. Через 40-60 хв. у миші, яка отримала інсулін без глюкози, з’являються ознаки гіпоглікемічного шоку (незвичайна поза, прискорення дихання, здіймання шерсті, порушення координації рухів, клонічні судоми). Чим вища температура, при якій утримують мишей, тим дія інсуліну розвивається швидше. Напад судом може продовжуватися біля 20 с і більше та призвести до загибелі тварини. Внутрішньочеревне введення такій тварині 1 мл 10 % розчину глюкози через кілька хвилин призводить до відновлення нормального стану. У миші, якій розчин глюкози ввели одразу ж після ін’єкції інсуліну, судом та інших ознак гіпоглікемічного стану не спостерігається.

3. Рекомендації до оформлення результатів практичної роботи

У висновках відповісти на такі запитання: як впливає інсулін на рівень цукру в крові тварини: чому розвивається гіпоглікемічний шок?

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

4. Завдання для самостійної роботи і самоконтролю

Перерахуйте процеси в організмі, для здійснення яких необхідний кальцій:

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Назвіть гормони, що підвищують рівень глюкози у крові:

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Тестування за системою «Крок-1»