Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роздатковий матерiал 1-10.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
233.98 Кб
Скачать

Семестр 1. Практичне заняття 10. Дезінфекція (2)

ПЛАН

ПРОФІЛАКТИКА ПЕРЕДАЧІ ВІРУСІВ ПАРЕНТЕРАЛЬНИХ ГЕПАТИТІВ І ВІЛ-ІНФЕКЦІЙ В ЛПЗ 1

Профілактика гепатиту В та інших інфекцій 1

Інфекційний контроль і профілактика СНІД 2

ВИМОГИ ДО ОСОБИСТОЇ ГІГІЄНИ І МЕДИЧНОГО ОДЯГУ ПЕРСОНАЛУ 4

ДЕЗІНФЕКЦІЯ ВИРОБІВ МЕДИЧНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ 5

ДЕЗІНФЕКЦІЯ ТА УТИЛІЗАЦІЯ ВИКОРИСТАНОГО ОДНОРАЗОВОГО МЕДИЧНОГО ІНСТРУМЕНТАРІЮ 6

Знезараження використаних одноразових шприців і голок 6

Знезараження інструментарію 6

ОРГАНІЗАЦІЯ ЗБИРАННЯ, ТРАНСПОРТУВАННЯ І ВИДАЛЕННЯ МЕДИЧНИХ ВІДХОДІВ 6

ТЕРМІНИ Й ПОНЯТТЯ, ЯКІ НЕОБХІДНО ЗАПАМ'ЯТАТИ, ВИВЧАЮЧИ ТЕМУ 8

Профілактика передачі вірусів парентеральних гепатитів і віл-інфекцій в лпз

Останнім часом з'явилось багато повідомлень про зараження медичних працівників вірусом гепатиту В внаслідок контакту з кров'ю під час виконання ними професійних обов'язків. Цей факт відображає тенденцію до зростання ендемічної захворюваності серед багатьох груп населення, появи нових хвороб, таких, як ВІЛ-інфекція (вірус імунодефіциту людини). У зв'язку з цим було видано наказ № 408 від 12.07.89 р. "Про заходи по зниженню захворюваності вірусним гепатитом".

Профілактика гепатиту в та інших інфекцій

Велике значення в профілактиці ВЛІ мають дезінфекція і стерилізація.

У багатьох хворих на гострі вірусні гепатити В і С зараження відбувається під час виконання лікувально-діагностичних парентеральних процедур (механізм передачі цих збудників – перентеральний)

До групи високого ризику зараження включають і медичних працівників (маніпуляційні, операційні медичні сестри, лаборанти), які за своїми професійними обов'язками мають постійні контакти з кров'ю, виділеннями хворих.

Для профілактики ВЛІ в лікувально-профілактичних закладах необхідно:

1) максимально застосовувати медичний і лабораторний інструментарій одноразового використання;

2) суворо дотримуватися правил застосування, дезінфекції, передстерилізаційного очищення і стерилізації медичного і лабораторного інструментарію, обладнання багаторазового використання під час проведення процедур, пов'язаних із порушеннями цілості шкіри і слизових оболонок.

Забороняється робити ін'єкції, вакцинації, внутрішньошкірні проби та інші маніпуляції кільком особам одним і тим самим шприцом, замінюючи лише голки.

При виконанні будь-якої маніпуляції в кожному випадку треба застосовувати окремий стерильний інструментарій.

Медичні і лабораторні інструменти всіх видів після кожного використання належить піддавати дезінфекції, ретельному передстерилізаційному очищенню і стерилізації згідно з відповідними нормативними документами МОЗ України.

За наказом головного лікаря у відділеннях стаціонару призначають осіб, відповідальних за проведення дезінфекції, передстерилізаційного очищення і стерилізації медичного інструментарію.

У лікувально-профілактичних закладах повинні діяти централізовані стерилізаційні зі спеціально підготовленим персоналом для проведення передстерилізаційного очищення і стерилізації інструментарію, білизни, перев'язувального матеріалу.

Дезінфекції, передстерилізаційному очищенню, стерилізації підлягають вироби медичного призначення, якщо вони в процесі експлуатації контактували з кров'ю або з ін'єкційними препаратами, з поверхнями ран або слизовими оболонками.