Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робочий зошит 2015-16. Модуль 1.doc
Скачиваний:
86
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
2.04 Mб
Скачать

3. Рекомендації до оформлення результатів практичної роботи

У протокольний зошит занести відповіді на ситуаційні задачі та теоретичні запитання. Замалювати схеми рефлекторних дуг рефлексів (див. практикум за ред. К.М. Кулланди та атлас за ред. Н.А. Агаджаняна). Оцінити одержані результати. Зробити висновки стосовно досліджуваної функції.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

4. Завдання для самостійної роботи і самоконтролю

Дати визначення синдрому Броун-Секара, та описати порушення провідникової і рефлекторної функції СМ при даному ураженні на рівні Т10.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Тестування за системою «Крок-1»

1. При патологоанатомічному дослідженні спинного мозку чоловіка 70 років виявлені деструкція і зменшення кількості клітин ядер передніх рогів у шийному й грудному відділах. Які функції були порушені пр житті?

A. Моторні функції верхніх кінцівок

B. Моторні функції нижніх кінцівок

C. Чутливість і моторні функції верхніх кінцівок

D. Чутливість нижніх кінцівок

E. Чутливість верхніх кінцівок

2. В результаті травми відбулося пошкодження спинного мозку (з повним переривом) на рівні першого шийного хребця. Що відбудеться з диханням?

A. Дихання припиняється

B. Дихання не змінюється

C. Зростає частота дихання

D. Зростає глибина дихання

E. Зменшиться частота дихання

3. У пацієнта після травми виникли паралічі, розлади больової чутливості справа; зліва – паралічі відсутні, але порушена больова і температурна чутливість. Яка причина такого явища?

A. Одностороннє пораження спинного мозку з правого боку

B. Пошкодження стовбура мозку

C. Пошкодження середнього мозку

D. Пошкодження рухової зони кори головного мозку

E. Пошкодження мозочка

4. У хворого виявляється повна демієлінізація волокон провідних висхідних шляхів. Формування яких відчуттів при цьому погіршиться найменше?

A. Температурних.

B. Пропріоцептивних.

C. Зорових.

D. Дотикових.

E. Слухових.

5. Хворий одержав травму спинного мозку вище 5 шийного сегменту. Як у нього зміниться характер дихання?

A. Зупиниться

B. Стане поверховим та рідким

C. Стане глибоким та частішим

D. Стане поверховим та частішим

E. Стане глибоким та рідким

Ситуаційні задачі.

1. У людини в результаті травми виник «половинний» розрив спинного мозку на рівні нижніх грудних сегментів. Які наслідки слід очікувати при цьому і чому?

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2. Спинний мозок – єдиний відділ центральної нервової системи, побудований за сегментарним принципом. В процесі еволюції у людини сегментарність втратила абсолютне значення, властиве нижчим хребетним. Збереглись лише деякі її риси,що використовується в клінічній практиці з метою топічної діагностики. Назвіть ознаки сегментарності в структурно-функціональній організації спинного мозку і відхилення від неї. Дайте визначення поняттю: сегмент.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________