Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Судові та правоохоронні органи України, Юзікова Н. С..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
2.17 Mб
Скачать

3.3. Вищі судові органи спеціалізованих судів України

Вищі спеціалізовані суди здійснюють перегляд у порядку ка­саційного провадження справи відповідної судової юрисдикції, які були розглянуті місцевими судами. Вищі спеціалізовані суди складаються з професійних суддів, які були обрані на ці посади безстроково. їх мінімальний практичний досвід у галузі правоз­навства на посаді судді становить не менше 5 років. Добір канди­датів на посаду судді вищого спеціалізованого суду здійснюється на підставі висновку Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про можливість обрання кандидата на зазначену посаду. Остаточне рішення, враховуючи подання голови вищого спеціалізованого суду та висновку комісії, приймає Верховна Рада України.

Організація роботи вищого спеціалізованого суду Голова вищого спеціалізованого суду

Очолює вищий спеціалізований суд та здійснює адміністра­тивне керівництво цією установою голова суду та його заступник. Вони призначаються на ці посади терміном на 5 років із числа суд- дів вищого спеціалізованого суду. Законом дозволяється повторне, після першого 5-річного терміну, призначення того ж судді на цю саму адміністративну посаду. Голова вищого спеціалізованого суду звільняється з посади Президентом України за поданням Голови ВСУ на підставі рекомендації Ради суддів України. Звільнення судді з посади голови вищого спеціалізованого суду може бути ініційовано Вищою радою юстиції. Слід звернути увагу на те, що звільнення голови вищого спеціалізованого суду або його заступників з керівної посади не припиняє повноважень судді. А у випадках припинення повноважень судді, що був призначений на посаду голови суду, здійснення керівництва припиняється.

Запорукою успішної роботи вищого спеціалізованого суду, як і будь-якої судової установи, є належне керівництво та організація його діяльності. Саме ці функції здійснює голова суду. Основу органі­заційного керівництва становить право голови видавати обов'язкові до виконання розпорядження чи накази, а головне — забезпечувати їх виконання тими особами, яким вони були адресовані.

Як керівник вищого спеціалізованого суду, голова уповно­важений виконувати низку зобов'язань, за виконання яких він несе персональну відповідальність. Відповідно до ст. 41 Закону "Про судоустрій України" голова вищого спеціалізованого суду, маючи у своєму розпорядженні фінансові, організаційно-технічні ресурси, забезпечує виконання наступних професійних та певних державно-владних повноважень:

  1. розподіляє обов'язки між заступниками голови суду;

  2. на підставі акта про обрання суддею вищого спеціалізова­ного суду або припинення повноважень судді цього суду видає відповідний наказ;

  3. утворює судові палати та вносить на затвердження президії суду персональний їх склад;

  4. організовує роботу президії та головує на її засіданнях;

  5. скликає Пленум вищого спеціалізованого суду;

  6. організовує ведення та аналіз судової статистики, вивчення та узагальнення судової практики, має право витребувати з відповід­ного суду справи, судові рішення в яких набрали законної сили;

  7. погоджує подання щодо утворення та ліквідації відповідних місцевих та апеляційних спеціалізованих судів;

  8. інформує Пленум ВСУ про діяльність суду та здійснює інші повноваження.

Успішна робота тісно пов'язана з професійним рівнем суддівсь­кого корпусу. Тому голова суду організовує підвищення кваліфі­кації суддів та працівників апарату суду. Підвищення кваліфікації неодмінно базується на результатах аналізу судової статистики та узагальнень судової практики і відбувається, з одного боку, на основі загальних планів роботи суду, окремих планів, що координуються Академією суддів України, навчально-методич­ними установами, іноземними та міжнародними структурами, а з іншого — шляхом проведення конференцій, семінарів, зборів, занять, нарад та ін. У вищому спеціалізованому суді можуть утворюватися судові палати з розгляду окремих категорій справ за визначеною спеціалі­зацією в межах господарської чи адміністративної юрисдикції.

Для підвищення ефективності роботи та оперативного ви­конання функцій керівництва структурними підрозділами суду голова вищого спеціалізованого суду має першого заступника та заступників — голів судових палат. У разі відсутності голови вищого спеціалізованого суду його обов'язки виконує перший заступник, а якщо і він відсутній — один із заступників голови суду відповідно до розподілу обов'язків. Розподіл цих та інших службових обов'язків серед заступників фіксується письмовим розпорядженням голови вищого спеціалізованого суду. За не­обхідності голова вищого спеціалізованого суду за погодженням з президією суду призначає у складі судової палати заступника голови цієї палати з числа суддів цього суду. Заступник голови судової палати вищого спеціалізованого суду виконує доручення голови судової палати щодо організації діяльності, а у разі його відсутності — здійснює обов'язки голови судової палати. За відсут­ності заступника голови судової палати обов'язки голови судової палати виконує старший за віком суддя палати.

Президія вищого спеціалізованого суду

Для вирішення організаційних питань у вищому спеціалі­зованому суді діє президія суду, яка складається з голови, його заступників, заступників голів палат і суддів цього суду, що були обрані до складу президії. Законодавством зазначено, що до президії вищого спеціалізованого суду входять голова вищого спеціалізованого суду, його заступники, а також судді, кількісний склад яких визначається Пленумом вищого спеціалізованого суду. Судді обираються до складу президії на загальних зборах суддів цього суду шляхом таємного голосування.

Рішення президії приймаються у вигляді постанов відкритим або таємним голосуванням більшістю голосів членів президії, присутніх на засіданні, і підписуються головою суду чи його заступником, який головував на засіданні.

Пленум вищого спеціалізованого суду

Для вирішення загальних питань судів відповідної юрисдикції у суді цього рівня діє Пленум вищого спеціалізованого суду у складі всіх суддів вищого спеціалізованого суду та голів апеляційних спеціалізо­ваних судів. Законодавчо повноваження Пленуму як колективного органу щодо вирішення загальних питань діяльності відповідних спе­ціалізованих судів загальної юрисдикції визначаються у ст. 44 Закону "Про судоустрій України". Пленум вищого спеціалізованого суду:

— дає роз'яснення з питань застосування спеціалізованими судами законодавства при вирішенні справ відповідної юрисдик­ції (адміністративної або господарської). З метою однакового і правильного застосування чинного законодавства Голова вищого спеціалізованого суду вносить на розгляд Пленуму окремі питан-

ня, що мають значення при винесенні рішення. Роз'яснення базу­ються на результатах вивчення та узагальнення судової практики та аналізу судової статистики відповідних спеціалізованих судів;

  • затверджує склад Науково-консультативної ради при вищо­му спеціалізованому суді, склад редакційної колегії друкованого органу суду;

  • вносить в установленому порядку пропозиції щодо необ­хідності змінення чинного законодавства;

  • приймає рішення про звернення до КСУ з поданням щодо офіційного тлумачення Конституції та вирішує інші питання,віднесені законом до його повноважень.

Пленум вищого спеціалізованого суду скликається не рідше 2 разів на рік. Про дату його скликання члени Пленуму повідом­ляються за 10 днів до засідання. У цей же строк надсилаються матеріали щодо питань, які виносяться на розгляд Пленуму.

Законом передбачено можливість брати участь у засіданнях Пленуму при розгляді питань щодо роз'яснення законодавства Генеральному прокурору України та Міністру юстиції України. Участь у роботі Пленуму вищого спеціалізованого суду полягає не тільки у присутності на засіданні, а й можливості виступити та взяти участь у обговоренні відповідних питань.

Пленум приймає рішення у вигляді постанов вищого спеціалі­зованого суду відкритим голосуванням більшістю голосів членів Пленуму, яке підписується головуючим на його засіданні.

Науково-консультативна рада вищого спеціалізованого суду

Науково-консультативна рада вищого спеціалізованого суду відповідно до ст. 45 Закону України "Про судоустрій України" створюється при суді для опрацювання питань, які пов'язані з роз'ясненнями законодавства, наданням висновків щодо проектів законів та інших нормативно-правових актів та з інших питань, пов'язаних з необхідністю наукового забезпечення діяльності вищого спеціалізованого суду. Під час засідань Науково-консуль­тативної ради вищого спеціалізованого суду можуть обговорюва­тись теоретичні праці суддів, методичні рекомендації, посібники з питань застосування права, судочинства, здійснення правосуддя та організації діяльності судової системи.

Законом не визначено термін, на який утворюється Науково-консультативна рада вищого спеціалізованого суду, але, виходячи з практики ВСУ вона утворюється строком на 5 років. До її складу входять голова, його заступники, вчений секретар та члени ради, це, як правило, вчені-юристи, судді та інші фахівці, характер діяльності яких пов'язаний з судовою владою та роботою судів. Склад ради затверджується на засіданні Пленуму за поданням голови вищого спеціалізованого суду.

Вищий господарський суд України

Вищий господарський суд України є вищим судовим органом у системі спеціалізованих судів, що розглядають господарські спори.

Вищий господарський суд є судом касаційної інстанції в гос­подарських спорах.

У процесі судової реформи Законом України від 21 червня 2001 р. "Про внесення змін до Арбітражного процесуального кодексу України" Кодекс було доповнено розділом, що стосується пере­гляду рішень, постанов та ухвал господарського суду.

Касаційна інстанція не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові господарського суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати нові докази або додатково перевіряти докази.

У касаційній інстанції не приймаються і не розглядаються ви­моги, що не були предметом розгляду в суді першої інстанції.

Вищий адміністративний суд України

Створення Вищого адміністративного суду України передбачено Указом Президента України "Про Апеляційний суд України, Ка­саційний суд України та Вищий адміністративний суд України".

Вищий адміністративний суд України є вищим судовим ор­ганом у системі спеціалізованих судів, що розглядають спори, які виникли у сфері публічних правовідносин.

Вищий адміністративний суд України є судом касаційної ін­станції в адміністративних справах.

Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та обов'язки, мають право оскаржити в касаційному порядку судові рішення суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку, а також судові рішення суду апеляційної інстанції повністю або частково.

Касаційна скарга на судові рішення подається протягом 1 мі­сяця після набрання законної сили судовим рішенням суду апеляцій­ної інстанції, а в разі складення постанови в повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС — з дня складення постанови в повному обсязі.

Суд касаційної інстанції перевіряє правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, правової оцінки обставин у справі і не може досліджувати докази, встановлювати та визнавати доведе­ними обставини, що не були встановлені в судовому рішенні, та вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу. Суд касаційної інстанції переглядає судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій у межах касаційної скарги, але при цьому може встановлювати порушення норм матеріального чи процесу­ального права, на які не було посилання в касаційній скарзі.

Суд касаційної інстанції, відповідно до ст. 223 КАС за наслід­ками розгляду касаційної скарги має право:

— залишити касаційну скаргу без задоволення, а судові рі­шення — без змін;

---змінити судове рішення суду апеляційної інстанції, скасу­вавши судове рішення суду першої інстанції;

  • змінити судове рішення суду апеляційної інстанції, зали­шивши судове рішення суду першої інстанції без змін;

  • змінити судове рішення суду першої інстанції, скасувавши судове рішення суду апеляційної інстанції;

  • скасувати судове рішення суду апеляційної інстанції та залишити в силі судове рішення суду першої інстанції;

  • скасувати судові рішення судів першої та апеляційної інс­танцій і направити справу на новий розгляд або для продовження розгляду;

  • скасувати судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій і залишити позовну заяву без розгляду або закрити провадження;

  • визнати судові рішення судів першої та апеляційної інстан­цій такими, що втратили законну силу, і закрити провадження;

  • скасувати судові рішення судів першої та апеляційної інс­танцій та ухвалити нове судове рішення.

Судові рішення Вищого адміністративного суду України набирають законної сили з моменту проголошення і не можуть бути оскаржені. Постанова або ухвала суду, яка набрала законної сили, є обов'язковою для осіб, які беруть участь у справі, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України.