Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Судові та правоохоронні органи України, Юзікова Н. С..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
2.17 Mб
Скачать

10.1. Завдання та структурні підрозділи органів внутрішніх справ

ОВС займають одне з центральних і значущих місць у системі правоохоронних органів. Вони покликані охороняти громадський порядок, захищати права й інтереси громадян, охороняти законні інтереси підприємств і організацій незалежно від форми власності від протиправних посягань, вести боротьбу зі злочинністю й ін­шими правопорушеннями.

ОВС це сукупність правоохоронних органів, яка утворює єдину систему МВС.

Систему ОВС очолює МВС, що є центральним органом виконав­чої влади. МВС забезпечує реалізацію державної політики у галузі захисту прав, свобод та інтересів громадян, суспільства і держави від протиправних посягань. Поряд з цим, МВС координує й організує роботу ОВС по боротьбі зі злочинністю, охороні громадського по­рядку, забезпеченню фомадської безпеки, безпеки дорожнього руху, охороні та обороні особливо важливих державних об'єктів.

МВС є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України.

Завдання та напрями діяльності МВС

Завдання та напрями діяльності МВС передбачені у Положенні про Міністерство внутрішніх справ України, затв. Указом Президента України від 17 жовтня 2000 р. № 1138/2000. До них відносяться:

—організація і координація діяльності ОВС з виконання функцій, покладених на них Законом "Про міліцію";

  • участь у розробці і реалізації державної політики по боротьбі зі злочинністю;

  • запобігання злочинам, їх припинення, розкриття і розслі­дування;

  • розшук осіб, що вчинили ці злочини, вжиття заходів щодо усунення детермінантів, що сприяють вчиненню правопорушень;

  • визначення основних напрямів удосконалення роботи ОВС і надання їм організаційно-методичної і лрактичної допомоги;

  • організація роботи із забезпечення безпеки дорожнього руху;

  • організація охорони та оборони внутрішніми військами особливо важливих державних об'єктів;

  • підготовка ОВС та внутрішніх військ до інтеграції України до Європейського Союзу.

З урахуванням завдань Міністерство визначає основні напря­ми роботи ОВС, розробляє і забезпечує реалізацію комплексних

Для вдосконалення їх діяльності, бере активну участь у етиоренні і виконанні державних програм по боротьбі зі злочин­ністю і підвищенню рівня охорони правопорядку.

З метою підвищення ефективності виконання завдань, МВС і бере участь у наукових, кримінологічних, соціологічних дослідженнях, організує і самостійно проводить наукові дослідження щодо проблем охорони громадського порядку, профілактики злочинів, виявлення, розкриття і розслідування протиправних діянь, вико­нання кримінальних покарань, впроваджує сучасні досягнення Науки і техніки та аналізує позитивний досвід в роботі ОВС, бере участь у розробці проектів міжнародних угод України з питань боротьби зі злочинністю і забезпечує, у межах своїх повноважень, Виконання міжнародних договорів, які були укладені Україною.

У разі потреби МВС і його структурні підрозділи організують на території України розшук осіб, підозрюваних у вчиненні злочину, або тих, які його вчинили, і ухиляються від слідства, суду та вико­нання кримінального покарання, а також громадян, що пропали безвісті у випадках, передбачених чинним законодавством.

МВС організує роботу з проведення експертиз у кримінальних справах та криміналістичних досліджень матеріалів оперативно-розшукової діяльності. З цією метою забезпечується участь фахівців криміналістичних служб у проведенні відповідних слідчих дій.

МВС забезпечує функціонування дозвільної системи і здійс­нення контролю за придбанням, збереженням, носінням і переве­зенням зброї, боєприпасів, вибухових речовин і матеріалів, а також за відкриттям і функціонуванням об'єктів, де вони продаються і використовуються.

Дозвільна система це особливий порядок виготовлення, при­дбання, зберігання, перевезення, обліку і використання спеціально визначених предметів, матеріалів і речовин, а також відкриття та функціонування окремих підприємств, майстерень і лабора­торій з метою охорони інтересів держави та безпеки громадян.

Перелік предметів, матеріалів та речовин, підприємств, майс­терень і лабораторій, на які поширюється дозвільна система, пе­редбачений Положенням про дозвільну систему, затв. постановою Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 1992 р. № 576. До них належать: вогнепальна зброя (нарізна воєнних зразків, несучасна стрілецька, спортивна, навчальна, охолощена, мисливська нарізна і гладкоствольна), бойові припаси до неї, холодна зброя, (арбалети, мисливські ножі тощо), пневматична зброя калібру понад 4,5 мілі­метра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів за секунду тощо.

Видача дозволів на виготовлення, придбання, зберігання, облік, охорону, перевезення і використання предметів, матеріалів і речо­вин, відкриття підприємств, майстерень і лабораторій здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20 червня 1995 р. № 440 "Про затвердження Порядку одержання дозволу на виробництво, зберігання, транспортування, використання, захо-ронення, знищення та утилізацію отруйних речовин, у тому числі продуктів біотехнології та інших біологічних агентів". Контроль за дотриманням службовими особами міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, підприємств, установ, організацій, господарських об'єднань і громадянами встановленого порядку виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення і використання предметів, матеріалів і ре­човин, відкриття та функціонування підприємств, майстерень і лабораторій, на які поширюється дозвільна система, здійснюється безпосередньо МВС, а також МОЗ, Мінприроди і Держнаглядо-хоронпраці. У разі порушення цього порядку винні особи несуть відповідальність відповідно до чинного законодавства.

З метою посилення захисту життя, здоров'я, честі та гідності громадян, захисту всіх форм власності від протиправних посягань 7 вересня 1993 р. постановою Кабінету Міністрів України № 706 було затверджене Положення про порядок продажу, придбання, реєстрації, обліку і застосування спеціальних засобів самооборони, заряджених речовинами сльозоточивої та дратівної дії.

МОВОЮ ДОКУМЕНТІВ

Положення

про порядок продажу, придбання, реєстрації, обліку і застосування

спеціальних засобів самооборони, заряджених речовинами

сльозоточивої та дратівної дії

Затверджене

постановою Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1993 р. № 706 (Витяг)

І. Загальні положення

2. До спеціальних засобів самооборони, заряджених речовинами сльозоточивої та дратівної спеціальні засоби самооборони), дозво­лених до виготовлення, реалізації (продажу), придбання, реєстрації, обліку, зберігання (носіння) і застосування, належать:

  • упаковки з аерозолями сльозоточивої та дратівної дії (газові балончики);

  • газові пістолети і револьвери та патрони до них калібру 6,8 і 9 міліметрів, заряджені речовинами сльозоточивої та дратівної дії. (газові пістолети, револьвери);