Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Судові та правоохоронні органи України, Юзікова Н. С..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Мусульманська та змішана моделі судової системи Судова система Індії

В Індії діє єдина централізована судова система, що застосовує закони федерації та штатів. Цю систему очолює Верховний суд, який складається зі старшого за віком головного судді (СглеГ.іи5і:ісе оГІпсііа) та 17 членів.

Перший рівень судів складають суди панчаятів у селах. Вони розгля­дають незначні кримінальні та цивільні справи. У великих містах діють народні суди, які також розглядають незначні кримінальні та цивільні справи у межах міста, а також справи про дорожньо-транспортні пригоди. Другий рівень судів — суди мунсифів. Вони розглядають тільки цивільні справи, де сума позову від 1000 до 5000 рупій.

Мунсиф це суддя-індус, назва йде з колоніальних часів, коли вищу судову владу здійснювали представники метрополії.

Якщо сума позову більше 5000 рупій, а також у разі подання апе­ляції на рішення мунсифів, ці справи розглядають додаткові суди. Окружні суди розглядають апеляції на рішення додаткових судів і мають необмежену юрисдикцію як суди першої інстанції у цивільних та кримінальних справах. Наступний рівень — високий суд штату. Він виконує функцію суду першої та апеляційної інстанцій, здійснює керівництво та контролює діяльність всіх судів на території штату, в тому числі військових та адміністративних судів. До його повноважень належить видання судових наказів про усунення порушень конститу­ційних прав зі всіх питань. Він здійснює конституційний контроль, але остаточне рішення приймає Верховний суд Індії.

Вищим органом єдиної централізованої судової системи Індії є Верховний суд. Як суд першої інстанції він уповноважений розглядати справи між урядом Союзу і штату, а також між штатами, виступає як суд апеляційної інстанції у цивільних та кримінальних справах. У межах своїх повноважень видає приписи щодо судочинства, а на прохання Президента може давати різні висновки з питань факту або права. Важливою функцією Верховного суду Індії є конституційний контроль, результатом якого може бути тлумачення конституційних положень, що є обов'язковим для всіх судів держави.

Судова система Ірану

Судова; влада в Ірані функціонує відповідно до ісламських норм та звичаїв. Вищою судовою інстанцією є Висока Рада Правосуддя, яка складається з 5 членів, що обираються на 5 років. До Ради входять Головний суддя Верховного суду та Генеральний прокурор. Обидва повинні бути шиїтськими муджтахідами. Три інші члени обираються мусульманськими правознавцями.

Муджтахіди — визнані знавці мусульманського права із числа духовенства, що отримали право на самостійне формулювання но­вих правил поведінки на підставі Корану і сунни.

До компетенції Ради Правосуддя входить затвердження смертних вироків, підготовка законопроектів стосовно судової влади, нагляд за призначенням суддів та вирішення кадрових питань. Верховний суд здійснює контроль за виконанням закону та однаковим тлумаченням норм. Він є судом апеляційної інстанції, що перевіряє рішення ниж-честоящих судів та слідкує за єдиною судовою практикою. У системі мусульманського правосуддя дії військовий суд, який згідно зі ст. 172 Конституції Ірану розглядає справи про злочини, пов'язані з проходжен­ням військової служби або служби у військових формуваннях держави (жандармерії, поліції, Корпусі Стражш ісламської революції). На підставі ст. 173 Конституції в Ірані утворено і діє суд адміністративної юстиції для розгляду скарг громадян на дії урядових органів та їх посадових осіб, а також оскарження підзаконних актів. Поряд із загальними, в Ірані діють спеціальні установи мусульманського контролю і інспекції (хісба), які уповноважені накладати мусульманське покарання за відхилення від правил торгівлі, громадського порядку чи норм моралі. Для здійснення фінансово-економічного контролю у державі діє Фінансовий суд. Він знаходиться у Тегерані і прямо підпорядковується Меджлісу, структура визначається законом. Суд перевіряє та інспектує всі рахунки міністрів, державних підприємств та установ, інших структур, які використовують державний бюджет країни, з метою з'ясування правильності фінансових витрат та їх відповідності затвердженим кредитам. Фінансовий суд готує відповідні висновки, рахунки і документи, передає Меджлісу звіт про виконання бюджету за кожен рік з додання своїх пропозицій.