Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Судові та правоохоронні органи України, Юзікова Н. С..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
2.17 Mб
Скачать

IV. Порядок застосування спеціальних засобів самооборони, заряджених речовинами сльозоточивої та дратівної дії

30. Спеціальні засоби самооборони, заряджені речовинами сльо­зоточивої та дратівної дії, застосовуються громадянами: для захисту від злочинних посягань на своє життя і здоров я, житло та майно чи життя і здоров'я, житло та майно інших громадян;

для затримання особи, яка скоїла злочин і намагається втекти або вчинити опір, з наступною передачею її працівникам органів внутрішніх справ.

Перед застосуванням спеціальних засобів громадянин якщо є можливість, зобов'язаний попередити нападника про свій намір їх застосувати.

Якщо внаслідок застосування спеціальних засобів самооборони на­падникові заподіяно тілесне ушкодження або він помер, громадянин, що застосував такі засоби, зобов'язаний негайно викликати карету швидкої медичної допомоги, вжити заходів до забезпечення охорони місця події та сповістити про це органи внутрішніх справ і прокуратури.

31. Забороняється застосовувати спеціальні засоби самооборони у разі значного скупчення людей, якщо від цього можуть постраждати сторонні особи.

Категорично забороняється застосовувати спеціальні засоби са­мооборони до працівників правоохоронних та природоохоронних органів під час виконання ними своїх службових обов'язків.

МВС організує роботу державної автомобільної інспекції; забезпечує реалізацію державної політики стосовно державної таємниці, контроль за її збереженням у центральному апараті Міністерства, в органах внутрішніх справ і внутрішніх військах; вживає заходів щодо реалізації галузевого співробітництва України з Європейським Союзом, у межах своїх повноважень забезпечує виконання Україною зобов'язань за Угодою про партнерство та співробітництво між Україною та Європейським Союзом, іншими міжнародними договорами України, адаптацію законодавства України до законодавства Європейського Союзу, здійснює інші заходи щодо інтеграції України до Європейського Союзу.

МВС очолює Міністр, якого призначає на посаду і звільняє з поса­ди Президент України. Міністр має перших заступників і заступників, які належать до числа керівників Міністерства та кількість яких виз­начається Президентом України. Перших заступників та заступників Міністра призначає на посади за поданням Прем'єр-міністра України і припиняє їх повноваження на цих посадах Президент України. Виз­начення ступеня відповідальності та розподіл обов'язків між першими заступниками та заступниками здійснює Міністр.

МВС здійснює свої повноваження безпосередньо та через ут­ворені в установленому порядку головні управління МВС в АРК, місті Києві та Київській області, управління МВС в областях, місті Севастополі та на транспорті, районні, районні у містах, міські управління і відділи, а також підприємства, установи і організації, що належать до сфери його управління.

Організаційне, експертно-аналітичне, правове, інформаційне, матеріально-технічне та інше забезпечення діяльності МВС, його поточної роботи, а також забезпечення діяльності Міністра органі­зовується першим заступником Міністра — начальником Головного штабу, який здійснює керівництво апаратом Міністерства. Для погодженого вирішення питань, що належать до компетен­ції МВС, обговорення найважливіших напрямів його діяльності її Міністерстві утворюється колегія у складі Міністра (голова ко­легії), його перших заступників та заступників за посадою, інших Керівних працівників Міністерства, а також підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління МВС. У разі потреби до складу колегії МВС можуть входити в установленому порядку інші особи. Члени колегії затверджуються та увільняються від обов'язків Президентом України за поданням Міністра.

Для розгляду наукових рекомендацій та пропозицій щодо ос­новних напрямів діяльності ОВС, обговорення найважливіших Програм та вирішення інших питань у Міністерстві можуть утво­рюватися наукова рада, інші консультативні та дорадчі органи.

Основні завдання і функції МВС в областях, містах і районах виконують відповідні структурні підрозділи органів нижчого підпорядкування системи МВС. Структура цих органів будується з урахуванням обсягу повноважень і змісту виконуваної роботи. Відповідно до місця в системі МВС управління МВС областей, міст і районів вирішують на своєму рівні завдання з організації охорони громадського порядку, виявлення, припинення і розслі­дування злочинів, розшуку осіб, що їх вчинили, й інші завдання, аналогічні завданням МВС відповідно до своєї компетенції.