Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Судові та правоохоронні органи України, Юзікова Н. С..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Судова система Саудівської Аравії

У Саудівській Аравії діє судова система (4 рівні), що була введена нізамом (чинні в державі правові акти) про суди 1975 р. До нижчого рівня системи входять суди першої інстанції з одного каді, які вирі­шують шлюбно-сімейні справи та незначні цивільно-правові спори. Наступний рівень — загальні суди, що розглядають кримінальні справи у складі 3 каді. Середній рівень утворюють апеляційні суди, що мають палати я кримінальних, шлюбно-сімейних та інших питаннях.

Наді — суддя у мусульманських країнах, що одноособово здійснює судочинство на підставі законів шаріату. У сучасний період в му­сульманських країнах визначене поняття каді стосується не тільки шаріатських судів, але й усіх інших судових органів.

Вищий контроль над усіма мусульманськими судами у Саудівській Аравії здійснює Вища судова рада. Вона виконує функції вищої апе­ляційної інстанції з найбільш серйозних кримінальних справ. Виша судова рада діє у складі 11 членів, які обираються з провідних улемів (вищі релігійні теоретики, що є визнаними знавцями Корану). Судді призначаються королем із числа осіб, які мають вищу релігійно-правову освіту.

Судова система країн пострадянського простору Судова система Білорусі

Система судів у Білорусі будується на принципах територіаль-ності та спеціалізації. Утворення надзвичайних судів забороняється. Відповідно до Закону від 13 січня 1995 р. "Про судоустрій і статус суддів у Республіці Білорусь" судова влада здійснюється загальни­ми, господарськими й іншими судами, передбаченими законами Республіки Білорусь.

До загальних судів належать: Верховний Суд, обласні, Мінський міський, районні (міські), а також військові суди (Білоруський вій­ськовий суд, міжгарнізонні військові суди). Система господарських судів включає: Вищий господарський суд, господарські суди об­ластей і прирівняні до них суди, господарські суди міст і районів. У системі загальних і господарських судів допускається утворення спеціалізованих колегій, а у випадках, передбачених законом, — спе­ціалізованих судів: у справах неповнолітніх, сімейних справах, суди адміністративні й інші.

Районні (міські) суди складаються з голови суду, суддів і суддів у адміністративних справах і виконавчому провадженні. Районний суд розглядає всі цивільні, кримінальні й адміністративні справи, за винятком віднесених законом до компетенції інших судів.

Обласні, Мінський міський суди складаються з голови, його заступ­ників, суддів і діють у складі судових колегій і президії суду. Ці суди розглядають у межах своїх повноважень справи як суди першої ін­станції, у касаційному порядку, у порядку нагляду і за нововиявлени-ми обставинами; здійснюють нагляд за судовою діяльністю районних (міських) судів, надають їм допомогу в застосуванні законодавства; вивчають і узагальнюють судову практику.

Верховний Суд здійснює правосуддя і нагляд за діяльністю загаль­них судів республіки. Він складається з Голови, першого заступника, заступників Голови, суддів Верховного Суду і діє в складі: судової колегії у цивільних справах; судової колегії у кримінальних справах; Військової колегії; судової колегії у патентних справах Верховного Суду; Президії Верховного Суду.

Верховний Суд розглядає справи в касаційному порядку, у поряд­ку нагляду, за нововиявленими обставинами, а також як суд першої інстанції — у випадках, передбачених законом; вивчає й узагальнює судову практику, аналізує судову статистику і дає роз'яснення з пи­тань застосування законодавства, що виникають при розгляді судових справ. Роз'яснення Пленуму Верховного Суду обов'язкові для судів, інших органів і посадових осіб, що застосовують закон. Судді Верхов­ного Суду Білорусі призначаються на посаду Президентом Білорусі за згодою Ради Республіки і виконують свої обов'язки безстроково.

Господарські суди здійснюють правосуддя в області економічних відносин з метою захисту прав і охоронюваних законом інтересів юридичних і фізичних осіб. їх організація і повноваження визначені Законом від 9 грудня 1998 р. "Про господарські суди в Республіці Білорусь". Єдину систему господарських судів складають: Вищий гос­подарський суд; господарські суди областей, господарський суд міста Мінська, а також спеціалізовані господарські суди (з банкрутства, земельні, податкові й інші), утворені за необхідності Президентом за поданням Голови Вищого господарського суду Білорусі.