Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marochkin_i_e_red_organizaciya_sudovih_ta_pravoohoronnih_org.pdf
Скачиваний:
503
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
12.37 Mб
Скачать

£ 4. Статус нотаріуса

складання на підставі подання відповідно Головного управління юс­ тиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі. Такий же порядок допуску для тих осіб, що не склали кваліфікаційний іспит до повторного складання іспиту не раніше ніж через один рік.

Порядок допуску до складання кваліфікаційних іспитів та їх про­ ведення встановлюється Міністерством юстиції України. Особи, які не склали повторний та наступні кваліфікаційні іспити, можуть бути до­ пущені до складання нового кваліфікаційного іспиту після проходжен­ ня додаткового стажування.

На підставі результатів складеного іспиту Вища кваліфікаційна комісія нотаріату приймає рішення про видачу (або відмову у видачі) Міністерством юстиції України свідоцтва про право на заняття нота­ ріальною діяльністю.

Особа, приватна нотаріальна діяльність якої не здійснювалася про­ тягом трьох років після отримання свідоцтва про право на заняття нота­ ріальною діяльністю і яка не працювала нотаріусом, повинна підтвер­ дити свою кваліфікацію шляхом складання нового кваліфікаційного іспиту в порядку, установленому Міністерством юстиції України.

Питання про анулювання свідоцтва про право на заняття нотарі­ альною діяльністю розглядається Вищою кваліфікаційною комісією нотаріату за поданням відповідно Головного управління юстиції Мі­ ністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі.

Рішення Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату може бути оскар­ жено до суду (ст. 10 Закону).

ввшшшшяшя § 4. Статус нотаріуса

Згідно із Законом України «Про нотаріат» нотаріус має такі про­ фесійні права:

-витребувати від підприємств, установ та організацій відомості

йдокументи, необхідні для проведення нотаріальних дій;

-складати проекти угод і заяв, виготовляти копії документів і ви­ писки з них, давати роз’яснення з питань учинених нотаріальних дій і консультації правового характеру.

425

Розділ 15. Нотаріат

Законодавством нотаріусу надані й інші права.

Головним професійним обов’язком нотаріуса є вчинення нотарі­ альних дій відповідно до законодавства і принесеної присяги. Кожна особа, якій уперше надається право займатися нотаріальною діяльніс­ тю, у приміщенні відповідного управління юстиції складає присягу такого змісту: «Урочисто присягаю виконувати обов’язки нотаріуса чесно і сумлінно, згідно з законом і совістю, поважати права і законні інтереси громадян і організацій, зберігати професійну таємницю, скрізь і завжди берегти чистоту високого звання нотаріуса» (ст. 6 Закону).

Предметом нотаріальної таємниці є сукупність відомостей, отри­ маних під час вчинення нотаріальної дії або звернення до нотаріуса заінтересованої особи, у тому числі про особу, її майно, особисті май­ нові та немайнові права і обов’язки тощо.

Довідки про вчинені нотаріальні дії та копії документів, що зберіга­ ються у нотаріуса, видаються нотаріусом виключно фізичним та юридич­ ним особам, за дорученням яких або щодо яких вчинялися нотаріальні дії. У разі смерті особи чи визнання її померлою такі довідки видаються спадкоємцям померлого. У разі визнання особи безвісно відсутньою опікун, призначений для охорони майна безвісно відсутнього, має право отримувати довідки про вчинені нотаріальні дії, якщо це необхідно для збереження майна, над яким установлена опіка.

Довідки про вчинені нотаріальні дії та інші документи надаються нотаріусом протягом десяти робочих днів на обгрунтовану письмову вимогу суду, прокуратури, органів дізнання і досудового слідства у зв’язку з цивільними, господарськими, адміністративними або кримі­ нальними справами, справами про адміністративні правопорушення, що знаходяться в провадженні цих органів, з обов’язковим зазначенням номера справи та прикладенням гербової печатки відповідного органу.

Нотаріус зобов’язаний сприяти громадянам та юридичним особам у дотриманні їхніх прав і захисті законних інтересів, роз’яснювати права та обов’язки, попереджати про наслідки вчинюваних нотаріаль­ них дій для того, щоб юридична необізнаність не могла бути викорис­ тана їм на шкоду.

У разі невідповідності нотаріальної дії законодавству України або міжнародним договорам нотаріус зобов’язаний відмовити у її вчиненні. Така відмова може бути оскаржена заінтересованою особою до суду.

Гарантією неупередженості нотаріуса й посадових осіб органів місцевого самоврядування, які виконують нотаріальні дії, є законодав426

4. Статус нотаріуса

че обмеження у праві вчинення нотаріальних дій на своє ім’я чи від свого імені, а також на ім’я чи від імені свого чоловіка (дружини), його (її) та своїх родичів, працівників даної нотаріальної контори чи органу місцевого самоврядування або працівників, які перебувають у трудових відносинах із приватним нотаріусом.

Робота нотаріуса є дуже відповідальною. Адже внаслідок допуще­ ної ним помилки або зловживання правом може бути завдано суттєвої шкоди правам і законним інтересам фізичних, юридичних осіб або держави. Саме тому зазначеним Законом установлена повна матері­ альна відповідальність приватного нотаріуса за шкоду, заподіяну ним особі внаслідок власної недбалості або незаконних дій. Гарантією від­ шкодування такої шкоди є законодавча вимога про обов’язкове служ­ бове страхування професійної відповідальності приватного нотаріуса або внесення ним на спеціальний рахунок до банківської установи страхової застави. Страхова сума або страхова застава встановлюють­ ся в розмірі ста п’ятдесяти мінімальних заробітних плат.

Міністерство юстиції України, Головне управління юстиції Мініс­ терства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головні управ­ ління юстиції в областях, містах Києві та Севастополі здійснюють пере­ вірку організації нотаріальної діяльності нотаріуса та виконання ним правил нотаріального діловодства за певний період. Повторна перевірка

зтих питань, які вже були предметом перевірки, не допускається за ви­ нятком перевірки звернень громадян чи юридичних осіб.

Перевірка організації нотаріальної діяльності нотаріуса та виконання ним правил нотаріального діловодства, крім повторних перевірок, перед­ бачених цим Законом, здійснюється не частіше одного разу у два роки виключно у приміщенні, де знаходиться робоче місце (контора) нотаріуса,

зобов’язковим повідомленням нотаріуса про проведення перевірки.

Уразі виявлення під час перевірки порушень в організації нотарі­ альної діяльності приватного нотаріуса або неодноразових порушень ним правил нотаріального діловодства Міністерство юстиції України, Головне управління юстиції Міністерства юстиції України в Автоном­ ній Республіці Крим, головні управління юстиції в областях, містах Києві та Севастополі, які проводили перевірку, можуть зупинити або припинити нотаріальну діяльність приватного нотаріуса.

Порядок перевірки організації нотаріальної діяльності державних

іприватних нотаріусів та виконання ними правил нотаріального діловод­ ства затверджується Міністерством юстиції України (ст. 33 Закону).

4 27

Розділ 15. Нотаріат

Питання для самоконтролю

1.Назвіть види нотаріальної діяльності. Охарактеризуйте по­ рядок їх вчинення.

2.Хто мас право вчиняти нотаріальні дії?

3.Як набути статус нотаріуса?

4.Які права та обов’язки нотаріуса?

5.Які підстави та порядок притягнення нотаріуса до відпові­ дальності?

6.Дайте визначення поняття «нотаріальна таємниця». Які пе­ редбачені гарантії її дотримання?

4 28

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]