Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marochkin_i_e_red_organizaciya_sudovih_ta_pravoohoronnih_org.pdf
Скачиваний:
503
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
12.37 Mб
Скачать

Розділ 4. Судова система

розгляду справ по суті. По-друге, до складу апеляційних судів входять більш досвідчені й компетентні судді, що дозволяє їм давати роз’яснення чинного законодавства та порядку його застосування. Така форма вза­ ємодії також сприяє узгодженню підходів суддів різних рівнів у тлума­ ченні й застосуванні норм матеріального й процесуального права. Надання місцевим судам методичної допомоги має відбуватися з до­ триманням принципу незалежності суддів, що становить неприпусти­ мість надання вищим судом указівок у конкретній справі.

Повноваження голови апеляційного суду мають ту ж природу, що й голови місцевого суду, однак їхній зміст зумовлений рівнем суду, який він очолює. Повноваження голови апеляційного суду можна поділити на суддівські, адміністративні, організаційні та представницькі. За своїм змістом вони є тотожними повноваженням голови місцевого суду. Відмінним є те, що голова апеляційного суду не здійснює формування складу народних засідателів, оскільки вони відповідно до процесуаль­ ного закону залучаються до розгляду справ лише в місцевих судах. Окрім того, він контролює ведення та аналіз судової статистики, організовує вивчення та узагальнення судової практики, що випливає із повноважень апеляційного суду. Заступники голови апеляційного суду здійснюють адміністративні повноваження, визначені головою суду.

шяшшшшяшяш § 7. Вищі спеціалізовані суди

У системі судів загальної юрисдикції діють вищі спеціалізовані суди як суди касаційної інстанції з розгляду цивільних і кримінальних, господарських, адміністративних справ. Вищими спеціалізованими судами є: Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ (далі - ВСС України)1, Вищий господарський суд України2,1 Вищий адміністративний суд України3. До складу вищого

1Про Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ [Електронний ресурс] : Указ Президента України від 12.08.2010 р. № 810/2010. - Режим доступу: http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/linkl/U810_10.html. - Заголовок з екрана.

2 Про утворення апеляційних господарських судів та затвердження мережі господарських судів України [Текст] : Указ Президента України від 11 лип. 2001 р. №511-2001 (з подальшими змінами)/ / Офіц. вісн. України. -2001 . - № 2 8 .- Ст. 1243. - С. 24.

3 Про Апеляційний суд України, Касаційний суд України та Вищий адміністра­ тивний суд України [Текст] : Указ Президента України від 01.10.2002 р. № 889/2002 // Офіц. вісн. України. - 2002. - № 40. - Ст. 1856.

104

^ 7. Вінці спеціалізовані суди

спеціалізованого суду входять судді, обрані на посаду судді безстро­ ково, з числа яких призначаються голова суду та його заступники. Вимога до судді бути обраним безстроково означає, що стаж роботи на суддівській посаді в нього має бути не менш п’яти років.

У вищому спеціалізованому суді утворюються палати з розгляду окремих категорій справ у межах відповідної судової юрисдикції. Отже, кількість і предметна спеціалізація судових палат у вищому суді ви­ значається не законом, а самим вищим судом. Так, у Вищому господар­ ському суді утворено чотири судових палати: з розгляду справ про банкрутство; з розгляду справ про стягнення податків (обов’язкових платежів); з розгляду справ у спорах між господарюючими суб’єктами; з розгляду справ, пов’язаних із захистом інтелектуальної власності.

Судову палату очолює секретар судової палати, який призначаєть­ ся з числа суддів цього суду. Рішення про утворення судової палати, її склад, а також про призначення секретаря судової палати приймають­ ся зборами суддів вищого спеціалізованого суду за пропозицією голо­ ви суду. Секретар судової палати організовує роботу відповідної пала­ ти, контролює здійснення аналізу та узагальнення судової практики у справах, віднесених до компетенції палати, інформує збори суддів вищого спеціалізованого суду про діяльність судової палати.

Для вирішення загальних питань діяльності всієї гілки судів певної спеціалізації у вищому спеціалізованому суді діє Пленум вищого спе­ ціалізованого суду.

Вищі спеціалізовані суди мають друковані органи, у яких оприлюд­ нюються рішення по судових справах, аналітичні матеріали, постанови пленуму спеціалізованого суду, ради суддів судів даної спеціалізації, наукові статті з актуальних проблем тощо. Вищий господарський суд видає «Збірник рішень Вищого господарського суду України», «Вісник Вищого господарського суду України», у Вищому адміністративному суді виходить «Вісник Вищого адміністративного суду України», комен­ тарі до адміністративно-процесуального законодавства.

При вищих спеціалізованих судах функціонують науково-консуль­ тативні ради, головним завданням яких є опрацювання питань, пов’язаних із роз’ясненням законодавства, подання висновків щодо проектів законів та інших нормативно-правових актів, а також інших питань, пов’язаних із необхідністю наукового забезпечення діяльності судів відповідної юрисдикції. Саме тому до цих рад поряд із суддями, які мають значний досвід роботи і схильність до наукового осмислен­

105

Розділ 4. Судова система

ня судової практики зі складних питань застосування законодавства, входять і провідні науковці.

Усі вищі спеціалізовані суди розташовані у м. Києві. Повноваження вищого спеціалізованого суду утворюють певну

систему, яка складається із судових, аналітичних, методичних та орга­ нізаційних повноважень. Поряд із цими спеціалізований суд наділений ще одним видом повноважень, що випливають із його статусу в гілці спеціалізованих судів, - правороз 'яснювальними повноваженнями.

Усі повноваження розподіляються між структурними утвореннями вищого спеціалізованого суду. Оскільки судді розподілені між судови­ ми палатами, можна стверджувати, що судові повноваження реалізу­ ються лише в таких утвореннях, як судові палати.

Судові повноваження, які здійснюють судді певної палати у складі колегії суддів, полягають у розгляді в касаційному порядку справ відпо­ відної судової юрисдикції, а також інших справ у випадках, визначених процесуальним законом. Однак повноваження вищого суду не вичерпу­ ються лише касаційними. Як і Вищий господарський, Вищий адміні­ стративний суд України переглядає судові рішення нижчих судів у каса­ ційному порядку як суд касаційної інстанції. Щодо інших судових повно­ важень цього суду, то вони пов’язані із судовим захистом виборчих прав громадян та прав на проведення всеукраїнських референдумів.

Предметом оскарження у таких справах є рішення, дії або безді­ яльність ЦВК, місцезнаходженням якої є м. Київ. Тому спочатку всі її рішення, дії або бездіяльність (за винятком нижчезазначених), члена цієї комісії мають оскаржуватися до окружного адміністратив­ ного суду, територіальна юрисдикція якого поширюється на м. Київ. Апеляційний перегляд указаних справ здійснює Вищий адміністра­ тивний суд, набуваючи повноважень суду апеляційної інстанції (ч. З

ст. 172 КАС).

Окрім того, безпосередньо до Вищого адміністративного суду оскар­ жуються рішення, дії або бездіяльність ЦВК щодо встановлення нею результатів виборів чи всеукраїнського референдуму, а також скасуван­ ня реєстрації кандидата на пост Президента України. Отже, у цих ви­ падках Вищий адміністративний суд діє як суд першої інстанції.

Поряд із судовими повноваженнями - відправленням правосуддя - вищий спеціалізований суд веде й аналізує судову статистику, вивчає й узагальнює судову практику спеціалізованих судів. Ці аналітичні повноваження виконує Пленум вищого спеціалізованого суду.

106

Ф' 7. Вищі спеціалізовані суди

Методичні повноваження вищого спеціалізованого суду полягають у наданні методичної допомоги судам нижчого рівня з метою однаково­ го застосування норм Конституції України й законів у судовій практиці. ’Зміст методичної допомоги кожного разу визначається на підставі уза­ гальнення судової практики та аналізу судової статистики. Формами методичної допомоги можуть бути відповіді на запити судців нижчих судів, інформаційні листи, семінари, рекомендації тощо. Указані повно­ важення здійснюють судові палати вищого спеціалізованого суду.

ІІравороз 'яснюваїьні повноваження вищого спеціалізованого суду полягають у наданні спеціалізованим судам нижчого рівня рекоменда­ ційних роз’яснень із питань застосування законодавства щодо вирі­ шення справ відповідної судової юрисдикції. Цим повноваженням наділений Пленум вищого спеціалізованого суду.

Суд як орган, що здійснює правосуддя, тобто державну діяльність із вирішення соціальних конфліктів, має виходити з основоположного правового принципу - ніхто не може бути позбавлений права на роз­ гляд його справи з мотивів відсутності закону чи писаної норми, що регулює спір, який виник. Отже, суд бере на себе регламентуючу функ­ цію у випадку недосконалості чи існуючих прогалин законодавства. При цьому він має виходити з іншого правового принципу - правової визначеності, - який полягає у стабільності й передбачливості право­ вого регулювання.

Судова система в цілому повинна прагнути досягати однакового судового правозастосування. Водночас мають гармонійно поєднувати­ ся дві вимоги: а) самостійність кожного суду (судді) при відправленні правосуддя, стабільність та єдність судової практики і б) передбачли­ вість для суспільства й кожної особи результату судового розгляду. Саме такі завдання повинні вирішувати роз’яснення вищих спеціалі­ зованих судів із питань застосування законодавства.

Роз’яснення їхніх пленумів приймається в тих випадках, якщо по­ трібно доповнити, виправити, змінити, спрямувати за іншим принци­ пом правозастосування тих чи інших норм чинного законодавства. ІІравоположення, що формулюються в цих роз’ясненнях, приймають­ ся не за конкретною справою, тому вони за своєю природою не можуть бути правозастосовними актами. Правила вирішення певних правових ситуацій, які в них містяться, з одного боку, є абстрактними нормами, з другого —не можуть бути відірвані від судової практики вирішення конкретних справ. Отже, їхньою базою виступають не самі правовід­

107

Розділ 4. Судова система

носини, а їхня правова судова оцінка. Регулювання здійснюється шляхом заповнення прогалин законодавства або роз’яснення порядку застосу­ вання окремої норми нормативно-правового акта. За своєю правовою природою роз’яснення пленумів вищих спеціалізованих судів є вторин­ ними джерелами права, що містять інтерпретаційні положення.

Організаційні повноваження вищого спеціалізованого суду при­ таманні всім його структурним утворенням. Більшість із них націлена на організацію діяльності судових палат, Пленуму, але деякі мають і зовнішню спрямованість, тобто на всю гілку спеціалізованих судів.

Вищий спеціалізований суд може здійснювати й інші повноважен­ ня, передбачені законом.

Пленум вищого спеціалізованого суду діє у складі всіх суддів вищо­ го спеціалізованого суду для вирішення питань, пов’язаних із забез­ печенням єдності судової практики у справах відповідної судової юрисдикції, та інших питань, віднесених до його повноважень законом. Його повноваження можна поділити на декілька груп: перша націлена на вирішення організаційно-кадрових питань; друга - на розв’язання складних питань застосування законодавства, що виникають у судовій практиці при розгляді судових справ; третя - на вдосконалення за­ конодавчого врегулювання відносин, що є предметом юрисдикції від­ повідних спеціалізованих судів.

Реалізуючи першу групу повноважень, Пленум: а) призначає за по­ данням голови вищого спеціалізованого суду з числа суддів вищого спеціалізованого суду та звільняє з посади секретаря Пленуму вищого спеціалізованого суду; б) затверджує Регламент Пленуму вищого спеціалізованого суду; в) затверджує положення про Науково-консульта­ тивну раду вищого спеціалізованого суду та визначає її персональний склад; г) визначає персональний склад редакційної колегії друковано­ го органу вищого спеціалізованого суду.

Для реалізації другоїгрупи повноважень Пленум заслуховує інфор­ мацію про стан правосуддя у відповідній судовій юрисдикції та прак­ тику вирішення окремих категорій справ, узагальнює з метою забез­ печення однакового застосування норм права при вирішенні справ відповідної судової юрисдикції практику застосування матеріального і процесуального закону. З метою узагальнення судової практики з пев­ ної категорії справ вищий спеціалізований суд вивчає справи відповід­ ної категорії, розглянуті нижчими судами. Цей обов’язок покладено на співробітників апарату суду. Судді також можуть брати участь у цій

108

£ 7. Вищі спеціалізовані суди

роботі, надаючи свої пропозиції на основі розглянутих ними справ. На підставі отриманої інформації Пленум дає висновки рекомендаційно­ го характеру з питань застосування спеціалізованими судами законо­ давства при вирішенні справ відповідної судової юрисдикції.

Для реалізації третьої група повноважень, тобто вдосконалення законодавчого врегулювання відносин, що є предметом відповідної судової юрисдикції, Пленум приймає рішення про звернення до Верхов­ ного Суду України про направлення конституційного подання щодо конституційності законів та інших правових актів Верховної Ради України, актів Президента України, актів Кабінету Міністрів України, правових актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим та щодо офіційного тлумачення Конституції та законів України.

Повноваження Пленуму, які перелічені у п. 2 ст. 36 Закону «Про судоустрій і статус суддів», не є вичерпними. Він може розглядати і вирішувати інші питання, віднесені законом до його повноважень.

Порядок скликання Пленуму вищого спеціалізованого суду визна­ чено законом. Це здійснює голова вищого спеціалізованого суду в разі потреби або на вимогу не менш як п’ятої частини від складу суддів вищого спеціалізованого суду, але не рідше двох разів на рік. Про день і час скликання Пленуму його учасники повідомляються не пізніш як за десять днів до засідання. У цей же строк надсилаються матеріали щодо питань, які виносяться на розгляд Пленуму. Засідання Пленуму вищого спеціалізованого суду є повноважним за умови присутності на ньому не менше двох третин від складу Пленуму.

На засідання Пленуму можуть бути запрошені судді судів відпо­ відної спеціалізації, представники органів державної влади, наукових установ, громадських організацій, засобів масової інформації та інші особи. Участь цих осіб у роботі Пленуму є одним із елементів прин­ ципу поділу влади, оскільки дозволяє представити позицію представ­ ників інших гілок влади з проблемних питань правозастосування. Важливою для вирішення правових колізій є позиція науковців. Запро­ шені на засідання Пленуму особи не мають права давати суддям ука­ зівки щодо розгляду й вирішення конкретних справ.

Постанови Пленуму приймаються відкритим голосуванням біль­ шістю голосів членів Пленуму, підписуються головуючим на засіданні Пленуму та секретарем Пленуму і публікуються в офіційному друко­ ваному органі вищого спеціалізованого суду.

109

Розділ 4. Судова система

Секретар Пленуму вищого спеціалізованого суду організовує робогу секретаріату Пленуму, підготовку засідань Пленуму, забезпечує ведення протоколу та контролює виконання постанов, прийнятих Пле­ нумом вищого спеціалізованого суду.

Повноваження голови вищого спеціалізованого суду, як і голів судів нижчого рівня, зумовлені тим, що він уособлює як судцю, так і керів­ ника вищої судової установи у відповідній судовій юрисдикції. Але, якщо адміністративні і суддівські повноваження за своїм змістом є то­ тожними аналогічним повноваженням голів судів нижчих рівнів, то організаційні й представницькі мають певну відмінність.

Судові повноваження голови вищого спеціалізованого суду поляга­ ють у тому, що він може брати участь у судових засіданнях колегій суддів при розгляді будь-якої справи, яка належить до юрисдикції цього суду.

Адміністративні повноваження голови суду полягають у тому, що він контролює ефективність діяльності апарату суду, вносить Голові ДСА подання про призначення на посаду керівника апарату суду, за­ ступника керівника апарату суду та про звільнення їх із посад, а також про застосування до керівника апарату суду, його заступника заохочен­ ня або накладення дисциплінарного стягнення відповідно до законо­ давства.

Організаційні повноваження, якими наділено голову вищого спе­ ціалізованого суду, можуть бути поділені на три групи. Перша група повноважень має на меті забезпечення діяльності вищого суду, другазабезпечення діяльності судів нижчого рівня відповідної юрисдикції. Так, голова вищого спеціалізованого суду вносить пропозиції щодо утворення відповідних місцевих та апеляційних судів, зміни їх тери­ торіальної юрисдикції, а також щодо кількості суддів у них1.

Організаційні повноваження, які мають за мету забезпечення ді­ яльності вищого спеціалізованого суду, за своїм змістом є достатньо різноманітними. Зокрема, можна виділити організаційно-розпорядчі, кадрові, контрольні.

Так, відповідно до організаційно-розпорядчих повноважень голова суду: а) визначає адміністративні повноваження заступників голови вищого спеціалізованого суду; б) скликає Пленум вищого спеціалізо­ ваного суду; в) виносить на розгляд Пленуму питання та головує на його засіданнях; г) інформує Пленум вищого спеціалізованого суду

1Див. пп. 1, 4 ст. 19 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

ПО

^ 7. Вищі спецішізовані суди

про стан правосуддя у відповідній судовій юрисдикції та практику ви­ рішення окремих категорій справ; д) організовує вивчення та узагаль­ нення судової практики; е) забезпечує інформаційно-аналітичне забез­ печення суддів з метою підвищення якості судочинства.

Кадрові повноваження голови суду полягають у: а) внесенні на розгляд Пленуму подання про призначення на посаду секретаря Пле­ нуму; б) виданні на підставі акта про обрання на посаду судді чи звільнення судді з посади відповідного наказу; в) повідомленні Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про наявність вакантних посад у вищому спеціалізованому суді в десятиденний строк з дня їх утво­ рення; г) забезпеченні виконання вимог щодо підвищення кваліфікації суддів вищого спеціалізованого суду.

Голова вищого спеціалізованого суду контролює ведення та аналіз судової статистики, а також виконання рішень зборів суддів вищого спеціалізованого суду.

Представницькі повноваження голови суду полягають у тому, що він представляє відповідні спеціалізовані суди як орган державної влади у зносинах з іншими органами державної влади, органами міс­ цевого самоврядування, фізичними та юридичними особами, а також із судовими органами інших держав та міжнародними організаціями.

Перелік повноважень Голови вищого спеціалізованого суду, закрі­ плений у ст. 34 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», не є вичерпним. Голова може виконувати й інші повноваження, перед­ бачені законом.

У вищому спеціалізованому суді, кількість суддів у якому переви­ щує сорок п’ять, може бути призначено не більше трьох заступників голови суду.

Науково-консультативна рада при вищому спеціалізованому суді утворюється з числа висококваліфікованих фахівців у галузі права для попереднього розгляду проектів постанов вищого спеціалізованого суду, підготовка яких потребує наукового забезпечення. Вищий спеці­ алізований суд має офіційний друкований орган, в якому публікуються матеріали судової практики вищого спеціалізованого суду та інших судів відповідної судової юрисдикції, матеріали з питань організації діяльності судів відповідної судової юрисдикції та інші матеріали. Такими періодичними виданнями є «Вісник господарського судочин­ ства», «Вісник Вищого адміністративного суду України».

Ш

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]