Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAZURTsPP.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
49.97 Кб
Скачать

Міністерство освіти та науки

Національний юридичний університет імені Ярослава мудрого

Кафедра Цивільного процесу

Індивідуальна робота з

Узагальнення судової практики

На тему :

«Принцип гласності у цивільному процесі»

Виконала

студентка 3 курсу 6 групи

Інститут підготовки кадрів

для органів прокуратури України

Дирдіна В.В.

Перевірив :

асист.кафедри Гузе К.А.

Харків 2014

Принцип гласності

Принцип гласності судового процесу та його повне фіксування технічними засобами як засада судочинства закріплена, зокрема, в п.7 ст.129 Конституції України. Також цей принцип знайшов своє закріплення в ст.6 ЦПК.

Зміст цього принципу полягає в забезпеченні кожній осо­бі, справа якої розглядається в суді, права знати про результати її розгляду.

Гласність як принцип має три основні аспекти : 1) обов’язок суду забезпечити гласність судочинства; 2)право сторін на гласний розгляд справи; 3)право бажаючих бути присутніми у відкритих судових засіданнях, поширювати та отримувати інформацію про діяльність суду

Розгляд справ у всіх судах України є відкритим. Слухання справи в закритому судовому засіданні припускається лише у випадках, установлених законом, з дотриманням при цьому всіх правил судочинства. Але навіть у цьому разі особі, стосовно якої розглядається справа в суді, гарантується право бути присутньою при проголошенні судового рішення в її справі, а також отримання його копії.Відкритий розгляд означає встановлений процесуальним законом порядок розгляду справ у судах, при якому судові засідання проводяться відкрито з наданням реальної й рівної можливості громадянам, які цікавляться справою, бути присутніми в залі, стежити за ходом судового розгляду, конспектувати тощо. Обмеження принцпу відкритого розгляду справи може бути обмежене лише в передбаченому законом випадку і порядку, це зокрема, при закритому розгляді справи. Закрите судове засідання провадиться, коли це необхідно для забезпечення охорони державної або іншої захищеної законом таємниці.

Таким чином,принцип гласності є одним із основоположних принципів цивільного процесу, на якому грунтується реалізація норм ЦПК. Цей принцип є похідним від принципу незалежності та рівності сторін судочинства. До того ж ,одним із важливих аспектів у визначенні значення принципу гласності є те, що саме цей принцип є запорукою прозорого розгляду справи, а отже законного, тобто із прийняття законно обгрунтованих рішень з дотриманням усіх принципів і норм законодавства.

Справа № 0101/1988/2012

УХВАЛА

20 квітня 2012 року суддя Алуштинського міського суду Автономної Республіки Крим  Ізотенко Д.О., розглянувши справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про виключення відомостей з актового запису, визнання шлюбу недійсним, анулювання актового запису про шлюб,

ВСТАНОВИВ:

Представником відповідача заявлено клопотання про закритий розгляд справи, з метою  запобігання розголошенню відомостей про інтимні чи інші особисті сторони життя відповідача.

Стаття 6 ЦПК Українипередбачає що закритий судовий розгляд допускається у разі, якщо відкритий розгляд може привести до розголошення державної або іншої таємниці, яка охороняється законом, а також за клопотанням осіб, які беруть участь у справі, з метою забезпечення таємниці усиновлення, запобігання розголошенню відомостей про інтимні чи інші особисті сторони життя осіб, які беруть участь у справі, або відомостей, що принижують їх честь і гідність.

Про розгляд справи в закритому судовому засіданні суд зобов'язаний постановити мотивовану ухвалу в нарадчій кімнаті, яка оголошується негайно.

Враховуючи що предметом дослідження є батьківство позивача, суд вважає що відкритий розгляд справи може потягнути розголошення відомостей про інтимні чи інші особисті сторони життя сторін.

З урахуванням наведеного суд вважає клопотання таким що підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 6,210  Цивільного процесуального кодексу України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Встановити закритий розгляд справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про виключення відомостей з актового запису, визнання шлюбу недійсним, анулювання актового запису про шлюб.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Апеляційного суду Автономної Республіки Крим через Алуштинський міський суд АРК. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п'яти днів з дня її проголошення. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя Алуштинського

міського суду                                                                                              Д.О.Ізотенко

Один із основних принципів інформаційних відносин закріплений в ч.1 ст.2 ЗУ»Про інформацію», а саме захищеність особи від втручання в її особисте та сімейне життя. Подібне ж закріплено і у ч.3 ст.6 ЦПК, де міститься положення про закритий розгляд справи і,зокрема,зазначено,що закритий судовий розгляд допускається у разі, якщо відкритий розгляд може привести до розголошення державної або іншої таємниці, яка охороняється законом, а також за клопотанням осіб, які беруть участь у справі, з метою забезпечення таємниці усиновлення, запобігання розголошенню відомостей про інтимні чи інші особисті сторони життя осіб, які беруть участь у справі, або відомостей, що принижують їх честь і гідність. В даному випадку суд керуючись нормами ЦПК виніс ухвалу про розгляд справи у закритому судовому засіданні,оскільки дані,що використовувались у процесі містять відомості про інтимні чи інші особисті сторони життя відповідача. А в ч.3 ст.6 ЦПК містить положення,що чітко передбачає закритий розгляд справи ,якщо при цьому існує можливість розголошення таємниці,яка охороняється законом.

Справа № 761/3749/13-ц

Провадження №2/761/3437/2013

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]