Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAZURTsPP.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
49.97 Кб
Скачать

Апеляційний суд одеської області окрема ухвала

14.06.2013 року  колегія суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Одеської області в складі:

            головуючого - Колеснікова Г.Я.,

            суддів - Вадовської Л.М., Ващенко Л.Г.,

           при секретарі - Орловій С.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_3 на рішення Біляївського районного суду Одеської області від 19 березня 2013 року у справі за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про усунення перешкод у користуванні власністю та знесення самочинно збудованої споруди,-

Встановила:

Рішенням колегії суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Одеської області від 14 червня 2013р. скасовано рішення Біляївського районного суду Одеської області від 19 березня 2013р., ухвалене під головуванням судді ОСОБА_7, у якого справа  №2/496/16/13 знаходилась в провадженні з березня 2011р.

При розгляді справи апеляційною інстанцією досліджувалась інша цивільна справа Біляївського районного суду Одеської області № 2-1656/10 за позовом ОСОБА_5 до Яськівської сільської ради Біляївського району Одеської області про встановлення факту володіння майном на праві приватної власності померлим та визнання права власності в порядку спадкування по закону, яка розглядалася суддею ОСОБА_6 у 2010р., рішення якого також скасовано апеляційним судом Одеської області.

Дані, встановлені при дослідженні зазначених справ, які розглядались різними суддями у 2010-2013р.р., свідчать про можливі системні порушення суддями Біляївського районного суду Одеської області однієї з основних конституційних засад судочинства - повного фіксування судового процесу технічними засобами (п.7 ч. 2 ст. 129 Конституції України).

Вказаний конституційний принцип міститься і в нормах цивільно-процесуального закону.

Відповідно до частин 10 та 11 ст. 6та ст..197 ЦПК Українихід судового засідання фіксується технічними засобами.  Офіційним записом судового засідання є лише технічний запис зроблений судом.

Під час розгляду справ суддями допущено невиконання вимог щодо обов'язкового фіксування судового засідання справи за допомогою технічних засобів.

Так, у 9 судових засіданнях з 15, проведених суддею ОСОБА_7 та у 2 судових засіданнях з 2, проведених суддею ОСОБА_6, складалися протоколи судового засідання, замість журналів судового засідання, як цього вимагає ч. 1 ст. 198 ЦПК України, фіксування судових засідань справ за допомогою технічних засобів не здійснювалося.(а.с. 26, 29, 33, 43, 52, 57, 60, 65, 135, 211, 215).

Із матеріалів цивільної справи  №2-1656/10, яка розглядалася суддею ОСОБА_6 вбачається, що протоколи судового засідання складалися, у зв'язку із незабезпеченням суду технічними засобами фіксування судового процесу (а.с. 213-215).

У матеріалах цивільної справи, яку розглядав суддя ОСОБА_7, відсутні дані про те, чим керувався суддя, порушуючи вимоги закону.

Гласність судового процесу та його повне фіксування технічними засобами в цілому є похідними від принципу незалежності суду і рівності сторін у судочинстві і забезпечує прозорість судочинства.  Судовий  процес стає прозорим, коли держава визнає пріоритет громадян.

Відповідно до ст.145, п.8 ст.146 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»Державна судова адміністрація України здійснює організаційне забезпечення діяльності органів судової влади, зокрема, забезпечуючи суди необхідними технічними засобами фіксування судового процесу в межах коштів, передбачених у Державному бюджеті України на фінансування відповідних судів.

Враховуючи, що територіальні управління Державної судової адміністрації України є територіальними органами ДСА України, колегія суддів вважає, за необхідне про зазначені вище факти довести до відома начальника ТУ ДСА України в Одеській області для належного реагування і прийняття відповідних заходів щодо належного забезпечення необхідними технічними засобами фіксування судового процесу не тільки Біляївський районний суд Одеської області, а й усі районні суди регіону, оскільки непоодинокі факти складання протоколів судового засідання мають місце при розгляді  й іншими місцевими судами Одеської області.

Керуючись ст. ст. 211,320 ЦПК України, колегія суддів,-

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]