Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LYeKTsIYa_18.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
215.55 Кб
Скачать

Лекція №18

Тема 14: Технічне обслуговування та поточний ремонт електрообладнання автомобілів.

Акумуляторні батареї.

У свинцево-кислотної акумуляторної батареї можливі наступні несправності і відмови :

  • зниження рівня електроліту в результаті випару або розпліскування;

  • саморазряд, причинами якого можуть бути поверхневе забруднення батареї, замикання пластинів відпалою активною масою,

  • утворення місцевих (паразитних) струмів в результаті попадання в електроліт металевих домішок;

  • сульфатаиия - утворення на пластинах великих кристалів сірчанокислого свинцю (РbS04);

  • коротке замикання пластинів як результат руйнування сепараторів або великого випадання активної маси на дно бака;

  • механічні ушкодження.

Вказані несправності призводять до зменшення електричної місткості, підвищення внутрішнього опору і зменшення напруги при розряді. Механічні ушкодження можуть привести до повної втрати працездатності акумуляторної батареї.

Коротке замикання в акумуляторі викликають саморазряд і пониження напруги при заряді і розряді батареї, а нещільність контакту в затисках - надмірний їх нагрів, зменшення напруги розряду і підвищення його при заряді. Низька щільність електроліту призводить до втрати працездатності батареї, а при низьких температурах - до замерзання електроліту.

При діагностуванні акумуляторних батарей перевіряють

Відсутність тріщин в баку і слідів розпліскування електроліту, чистоту поверхні батареї, кріплення батареї в гнізді, міцність контактів наконечників дротів з клемами батареї, чистоту вентиляційних отворів, стан штирів і затисків, рівень електролітам в кожному акумуляторі, відповідність щільності електроліту нормі і працездатність батареї під навантаженням.

Забруднену і залиту електролітом поверхню батареї протирають тканью, змочену 10% -ным розчином нашатирного спирту або двовуглекислої соди. Засмічені вентиляційні отвори прочищають дерев'яною паличкою. Окислені штирі і затиски зачищають шабером. Після затягування гайок затиски і штирі змащують технічним вазеліном або солідолом.

При зниженому рівні електроліту в акумулятори батареї доливають дистильовану воду. Електроліт доливають лише у разі, коли пониження його рівня викликане витоком або розпліскуванням. Рівень електроліту в акумуляторних батареях перевіряють взимку через 10-15 днів, літом в жарку погоду - через 5-6 днів. У акумуляторних батареях" тих, що мають на кришках вентиляційні штуцера, необхідний рівень електроліту встановлюється автоматично при доливці.

Щільність електроліту перевіряють автомобільним денсиметром (мал. 1).

Мал. 1. Перевірка щільності електроліту денсиметром:

1 - денсиметр; 2 - груша; 3 - точка відліку верхнього меніска

Різниця щільності електроліту в окремих акумуляторах не має бути більше 0,1. У центральних районах СРСР щільність електроліту повністю зарядженої батареї (з сепараторами з мипора або мипласта) при температурі електроліту + 20° З для літнього і зимового періодів повинна складати 1, 27 г/см3. Якщо температура електроліту відрізняється від + 20° більш ніж на 15° З, то до свідчень денсиметра необхідно вводити температурну поправку.

Пониження щільності електроліту на 0,01 приблизно відповідає розрядженій батареї на 6%. Батарею, розряджену болле чим на 25% зими і на 50% літа, необхідно зарядити.

Найбільш простим приладом для контролю кожного акумулятора батареї служить вилка навантаження ЛЭ- 2 (мал. 2).

Величина струму при включенні вилки навантаження досягає 100-150А, що відповідає середній силі струму при включенні стартера. Напруга на штирях одного акумулятора при перевірці вилки навантаження залежно від міри його розрядженої відповідає наступним значенням:

Розряджена акумулятора,%

0

25

50

100

Напруга, В

1,7-1,8

1,65-1,7

1,5-1,6

1,3-1,4

Різниця напруги окремих акумуляторів батареї не повинна перевищувати 0,1В, а напруга повинна залишатися незмінною протягом 5с.

Найбільш частою причиною зменшення місткості і різкого падіння напруги акумуляторної батареї під навантаженням є утворення на пластинах сірчанокислого свинцю великої кристалічної структури (сульфатация), не відновлюваного при звичайному експлуатаційному заряді батареї.

Рис 2. Перевірка напруги в акумуляторах:

а - вилка навантаження ЛЭ- 2; би - включення вилки навантаження

опори 1,8-навантажень; 2, 11 - контактні ножки- 3,9 - затиски опорів, 4,10 - контактні гайки, 5 - вольтметр; 6 - руків'я: 7 - захисний кожух

Підзаряд акумуляторної батареї доцільно проводити раз на три місяці струмом від 1/10 до1/13 номінальній місткості батареї. Є два способи заряду акумуляторних батарей : при постійній силі струму і при постійній напрузі.

У першому випадку (мал. 3, а) батареї під'єднують до зарядної мережі послідовно групами через реостати навантажень R. Групи підбирають однаковій місткості. Заряджають батареї в два ступені. На першому ступені заряд ведуть до тих пір, поки напруга на затисках одного елементу батареї не досягне 2,4В, а на другому ступені - при зменшеній на 50% силі струму. Недоліками цього способу є велика тривалість заряду (10-14ч), необхідність однакових місткостей батарей, що підключаються, і щогодинний контроль величини струму.

При постійній напрузі (мал. 3, б) можнозаряжать батареї різної місткості і міри зарядженої, причому в групи підбирають батареї, що мають однакову напругу. Цей спосіб заряду менш тривалий, але не забезпечує можливість регулювання величини сили струму. Застосовується для батарей, що були в експлуатації.

Заряд (підзаряд) може вироблятися безпосередньо на автомобілі за допомогою установки моделі Э- 410 для прискореного заряду акумуляторних батарей. Форсований процес заряду досягається за рахунок використання великого (50А) зарядного струму. Тривалість процесу заряду визначається по номограмі, наявній при приладі, і залежить від місткості і фактичної напруги батареї під навантаженням.

Найбільш поширений метод заряду батарей від мережі змінного струму, заздалегідь перетвореного в постійний за допомогою перетворювача, електродвигуна-генератора або випрямляча.

Широке застосування на АТП отримали тверді селенові випрямлячі ВСА- 111 і ВСА- 5, що забезпечують напругу випрямленого струму до 80В при силі струму до 8А, і випрямляч ВСА- 5 _ 64В при силі струму 12А.

Мал. 3. Схема заряду акумуляторних батарей :

А- при постійній величині сили струму, б- при постійній напрузі.

ПР акумуляторних батарей. Батареї, що поступили в ремонт, заздалегідь миють зовні гарячим 3- 5% -ным розчином кальнированной соди, застосовуючи волосяну кисть. Після миття батарею опаласкивают холодною водою і протирають дрантям.

Нещільність і тріщини в кислототривкій мастиці батарей виявляються по просочуванню електроліту, усувають без розбирання. Щілини розфасовують (під кутом 90-120°) і заливають гарячою мастикою. У разі просочування електроліту навколо штиря видаляють в цьому місці мастику нагрітою стамескою і пропоюють з'єднання штиря і свинцевої втулки в кришці.

Перед розбиранням батареї при ремонті її розряджають струмом величиною 1/20-1/15 від номінальної місткості до напруги 1,5 У в кожному акумуляторі, зливають електроліт в керамічну ванну або скляний бутель і промивають батарею дистильованою водою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]