Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LYeKTsIYa_15.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
410.11 Кб
Скачать

Лекція №13

Тема 12/1,3: Технічне обслуговування та поточний ремонт ходової частиниі механізмів керування

Відмови і несправності ходової частини. В процесі експлуатації автомобіля, особливо у важких дорожніх умовах, подовжні і поперечні балки рами піддаються вигину, в них з'являються тріщини, злами і слабшають заклепувальні і болтові з'єднання. У передньому мосту прогинається, а іноді скручується балка осі, зношуються підшипники і їх гнізда в маточинах коліс, збільшується осьовий проміжок в підшипниках коліс, зношуються шкворені і їх втулки, розробляються отвори в диску під шпильки кріплення коліс до маточини, змінюється пружність ресор і пружин підвіски легкових автомобілів, а ресорні листи ламаються, деформується обід, ушкоджуються шини, зношуються і руйнуються покришки і камери (тріщини в протекторі, проколи). У легкових автомобілях можуть мати місце деформація штанги стабілізаторів поперечної стійкості, вихід з ладу амортизаторів та ін.

В результаті вказаних несправностей змінюються кути установки передніх коліс (сходження і розвал коліс і кути нахилу шкворенів), утруднюється управління автомобілем, підвищується знос шин і збільшується витрата палива внаслідок підвищення опору коченню коліс.

Руйнування покришок і камер може відбуватися в результаті дефектів, допущених у виробництві, або з причин експлуатаційного характеру.

Руйнування покришок в експлуатації відбувається внаслідок підвищеного або зниженого проти норм тиску повітря в шинах. Знижений тиск викликає підвищену деформацію шини і перенапруження матеріалу покришки, збільшення внутрішнього тертя і теплоутворення в шині, внаслідок чого нитки каркаса відшаровуються від гуми, перетираються і рвуться.

Надмірний тиск повітря в шині зменшує її деформацію і площу контакту з дорогою, що підвищує напругу ниток каркаса і питомий тиск шини на дорогу. В результаті відбувається передчасний розрив ниток і збільшується стирання протектора.

Передчасний знос і руйнування шин можуть відбуватися так само при підвищенні максимально допустимих навантажень, дія яких на шину аналогічно дії зниженого тиску. При їзді по поганих дорогах з несправними ресорами і при перевантаженні автомобіля шина торкається кузова, внаслідок чого отримує механічні ушкодження.

При недостатньому тиску повітря в здвоєних шинах зменшується проміжок між ними, що при збільшенні навантаження і деформації шин призводить до взаємного їх торкання і стирання бічної поверхні шин. Причинами ушкодження шин є також неправильні кути і установки передніх коліс, підвищені проміжки в рульовому управлени і тому подібне. Камери руйнуються внаслідок проколів

Діагностування і технічне обслуговування ходової частини автомобіля включає:

  • перевірку стану шин і створення в них нормального внутрішнього тиску повітря; періодичний контроль і регулювання кутів установки передніх коліс;

  • перевірку проміжків в підшипниках маточин передніх і задніх коліс і шкворневых з'єднаннях передньої підвіски;

  • перевірку стану рами і ресорною передньою підвіски, включаючи амортизатори; кріплення і мастило деталей ходової частини.

При контролі технічного стану шин їх оглядають перевіряють тиск повітря, підкачують, видаляють гострі предмети застряглі в протекторі (стекло, цвяхи і тому подібне), перевіряють проміжок між здвоєними шинами (20-30 мм для шин малого розміру і 40-50мм великого розміру), стан вентиля і обода колеса (наявність вм'ятин, задирок і корозії).

Для виміру тиску повітря в шинах застосовують манометри поршневого або пружинного типу (переважно в дорожніх умовах). Точність свідчень цих манометрів - в межах ціни одного ділення шкали (0,01 або 0,02 МПа). На АТП застосовують наконечники з манометром (мал. 1), що встановлюються на воздухораздаточном шлангу від компресора або повітряної магістралі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]