Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marochkin_i_e_red_organizaciya_sudovih_ta_pravoohoronnih_org.pdf
Скачиваний:
503
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
12.37 Mб
Скачать

Розділ 9

Органи прокуратури України

Уперше прокуратуру було створено в XIII ст. у Франції для захис­ ту інтересів королівської влади в судах, а пізніше - для переслідуван­ ня злочинців і поновлення правопорядку.

§ 1. Система органів прокуратури

Систему органів прокуратури складають: Генеральна прокурату­ ра України, прокуратури Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя та на правах обласних Дніпровська екологічна прокуратура, Центрального, Південного, Західного, Кримського ре­ гіонів з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері, а також міські, районні, міжрайонні, спеціалізовані прокуратури на правах районних.

Таким чином, система органів прокуратури включає територіальні та спеціалізовані прокуратури. Територіальні прокуратури створені та функціонують відповідно до адміністративно-територіального устрою України, а спеціалізовані - за предметно-галузевим принципом і в окремих сферах життєдіяльності. Органи прокуратури у своїй сукуп­ ності складають злагоджену триланкову систему. На її вершині зна­ ходиться Генеральна прокуратура України. Другу ланку системи утво­ рюють прокуратури Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя, прокуратури регіонів та Дніпровська екологічна прокуратура. Третя ланку системи - міські, районні, міжрайонні, спе­ ціалізовані прокуратури.

Систему органів прокуратури очолює Генеральний прокурор Укра­ їни, який призначається на посаду Президентом України за згодою Верховної Ради України строком на п’ять років. Він затверджує штат­ ну чисельність органів прокуратури України в межах фонду заробітної плати.

25 9

Роздіч 9. Органи прокуратури України

яш ш— ш—ш § 2. Структура органів прокуратури

Відповідно до ст. 15 Закону України «Про прокуратуру» Генераль­ ний прокурор затверджує структуру Генеральної прокуратури України та Положення про її структурні підрозділи.

Генеральний прокурор України має першого заступника і заступ­ ників. У Генеральній прокуратурі України створюється колегія як до­ радчий орган при Генеральному прокуророві України в складі Гене­ рального прокурора України (голова колегії), його першого заступни­ ка, заступників, прокурора Автономної Республіки Крим, інших керів­ них працівників органів прокуратури. Персональний склад колегії затверджується Верховною Радою України за поданням Генерального прокурора України.

УГенеральній прокуратурі створюються управління й відділи

зурахуванням напрямів діяльності. Генеральний прокурор України має право залежно від конкретних завдань коригувати структуру Генераль­ ної прокуратури.

-----Прокуратури Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя та прирівняні до них прокуратури

Відповідно до ст. 16 Закону України «Про прокуратуру» прокурори Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя та прирівняні до них прокурори (на правах обласних) очолюють відпо­ відні прокуратури та призначаються на посаду Генеральним прокуро­ ром України. Прокуратури цього рівня також складаються з управлінь і відділів (значною частиною вони збігаються з управліннями та від­ ділами Генеральної прокуратури). Положення про управління, відділи, інші структурні підрозділи обласних і прирівняних до них прокуратур затверджуються керівниками цих прокуратур.

Обов’язки між працівниками структурного підрозділу розподіля­ ються за зонально-предметним принципом і відповідно до Наказу Генерального прокурора України, де передбачається «...розподіл обов’язків між керівним складом Генеральної прокуратури України, прокуратур Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Се­ вастополя, районних (міських) прокуратур та прирівняних до них ви-

260

§ 2. Структура органів прокуратури

значати наказом керівника прокуратури, у структурних підрозділах - розпорядженням заступника прокурора. Положення про структурні підрозділи затверджувати наказом керівника прокуратури».

_ _ Колегії органів прокуратури

Упрокуратурах Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва

іСевастополя та прирівняних до них прокуратурах, а також у Генеральній прокуратурі створюються колегії в складі керівника прокуратури (голова), його заступників, інших керівних працівників. Персональний склад коле­ гій затверджується Генеральним прокурором України. Відповідно до ст. 18 Закону України «Про прокуратуру» колегії прокуратур є дорадчими органами. Вони розглядають найбільш важливі питання, що стосуються додержання законності, стану правопорядку, діяльності органів прокура­ тури, виконання наказів Генерального прокурора України, кадрові питан­ ня, заслуховують звіти підпорядкованих прокурорів, начальників струк­ турних підрозділів та інших працівників прокуратури.

На засіданнях колегій можуть заслуховуватися повідомлення і по­ яснення керівників міністерств, відомств, органів державного управ­ ління, нагляду та контролю, підприємств, установ і організацій, їхніх об’єднань, інших посадових осіб із приводу порушень законодавства. Рішення колегії реалізуються, як правило, наказом керівника органу відповідного рівня.

Порядок роботи колегії визначається регламентом, її рішення до­ водяться до відома працівників органів прокуратури. Контроль за ви­ конанням рішень колегій забезпечується прокурорами чи їх заступни­ ками згідно з розподілом службових обов’язків. У разі розбіжностей із колегією прокурор проводить у життя своє рішення, але зобов’язаний доповісти про це Генеральному прокурору України. Члени колегії можуть повідомити свою особисту думку Генеральному прокурору України, що може бути підставою для розгляду цих розбіжностей на колегії Генеральної прокуратури України.

_ _ Міські, районні, міжрайонні та спеціалізовані прокуратури

Прокуратури міст, районів, прирівняні до них прокуратури очолю­ ють відповідні прокурори, які призначаються на посаду Генеральним

261

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]