Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marochkin_i_e_red_organizaciya_sudovih_ta_pravoohoronnih_org.pdf
Скачиваний:
503
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
12.37 Mб
Скачать

Роздиі б. Статус суддів

шшшшшшяшш § 8. Припинення повноважень суддів

Припинення повноважень суддів досить близько межує з припи­ ненням статусу судді. Однак ці два явища не є тотожними, хоча у пев­ них випадках і збігаються одне з одним. Звільнення судді з посади є юридичним фактом припинення суддівських повноважень. Однак позбавлення судді повноважень не завжди позбавляє його статусу. Тобто статус судді не втрачається, а трансформується навіть після при­ пинення суддівських повноважень. Наприклад, коли суддя на законних підставах виходить у відставку та позбавляється права здійснювати правосуддя, за ним зберігаються звання судді, а також певні гарантії статусу судді (правові засади статусу судді, що перебуває у відставці, закріплені в розд. X Закону України «Про судоустрій і статус суддів»), або він за його заявою відряджається для роботи у ВРЮ, ВККС, На­ ціональній школі суддів України.

Підстави і порядок припинення повноважень судді встановлені ч. 5 ст. 126 Конституції України, розд. VII Закону України «Про судо­ устрій і статус суддів», статтями 31, 32 Закону України «Про Вищу раду юстиції». Особливості та порядок припинення повноважень суд­ ді КСУ передбачено ст. 23 Закону України «Про Конституційний Суд України».

Підстави припинення повноважень суддів

Конституція містить положення, відповідно до якого звільнити суддю з посади може лише відповідний суб’єкт, котрий призначив (об­ рав) його на посаду. Закон України «Про судоустрій і статус суддів» уточнює, що подання про звільнення судді з посади вносить компе­ тентному органу Вища рада юстиції. Рішення про звільнення судді з посади міститься у відповідному акті Президента чи Верховної Ради України із вказівкою підстав його винесення. Рішення є остаточним і оскарженню не підлягає.

Підстави набуття статусу судді нерозривно пов’язані з підставами припинення повноважень носія судової влади. Утрата або порушення якоїсь вимоги, обов’язкової для набуття статусу судді, призводить до порушення питання про припинення повноважень.

200

§ 8. Припинення повноважень суддів

Згідно зі статтями 31,32 Закону України «Про Вищу раду юстиції» розрізняється звільнення судді з посади на загальних (пп. 1-3, 7-9 ст. 126 Конституції) та особливих підставах (пп. 4-6 ст. 126 Конституції).

Аналіз конституційного положення дозволяє виділити такі групи підстав звільнення судді з посади:

1) настання певної умови, що перешкоджає подальшому перебу­ ванню судді на посаді: а) закінчення строку, на який його було обрано чи призначено; б) досягнення суддею шістдесяти п’яти років; в) хво­ роба судді, що перешкоджає подальшому виконанню обов’язків судді; г) подання ним заяви про відставку або про звільнення з посади за власним бажанням;

2)у порядку дисциплінарного провадження у випадках: а) порушен­ ня суддею вимог щодо несумісності; б) порушення суддею присяги;

3)у зв’язку з установленням певного юридичного факту: а) на­ брання законної сили обвинувальним вироком щодо судді; б) припи­ нення його громадянства; в) визнання його безвісно відсутнім або оголошення померлим.

Смерть судді імперативно визначено як підставу для автоматич­

ного припинення його повноважень. Про наявність підстави для при­ пинення повноважень судді голова суду, в якому суддя обіймав посаду, повідомляє ВККС. До повідомлення додаються документи, які свідчать про наявність підстави для припинення повноважень судді.

Слід зазначити, що закінчення строку, на який обрано чи призна­ чено суддю, стосується тільки суддів КСУ та суддів, які вперше при­ значаються на посаду. Якщо суддю з будь-яких причин не звільнено з посади, він не може виконувати свої повноваження із здійснення правосуддя з наступного дня після закінчення строку, на який його було призначено. Стосовно суддів судів загальної юрисдикції подан­ ня про звільнення судді з посади у зв’язку із закінченням строку призначення вноситься Президенту України ВРЮ, в якому зазнача­ ється дата, з якої суддя має бути звільнений. Решта суддів обіймає посади безстроково, але відповідно до п. 2 ст. 126 Конституції Укра­ їни вони повинні бути звільнені з посади після досягнення шістде­ сяти п’яти років.

Звільнення судді з посади внаслідок порушення присяги. У вста­ новленому Конституцією переліку підстав звільнення з посади немає таких підстав, як звільнення судді з посади в порядку дисциплінарно­

го!

Розділ 6. Статус суддів

го провадження, за професійною невідповідністю чи невідповідністю судді займаній посаді. Суддя може бути звільнений із посади за дисциплі­ нарні правопорушення тільки у випадку порушення ним вимог щодо несумісності чи присяги. Водночас порушення суддею вимог несуміс­ ності є однією з форм порушення присяги, що випливає із сутності присяги судді. Факти, які свідчать про порушення суддею присяги, мають бути встановлені ВККС або ВРЮ. Звільнення судді з посади на підста­ ві порушення ним присяги судді відбувається компетентним органом за поданням ВРЮ після розгляду цього питання на її засіданні відповідно до Закону України «Про Вищу раду юстиції». На підставі такого подан­ ня Президент України видає указ, а Верховна Рада України приймає постанову про звільнення судці з посади.

Набрання законної сили обвинувальним вироком відносно судді є підставою припинення не тільки суддівських повноважень, але й ста­ тусу судді. Суддя звільняється з посади у разі вчинення злочину, в об­ винуваченні якого його віддано до суду та у встановленому порядку визнано винним. Суд, який ухвалив обвинувальний вирок щодо судді, негайно повідомляє про це ВККС. Обвинувальний вирок стосовно судді повинен набути законної сили. Також якщо стосовно судді на­ бере законної сили обвинувальний вирок суду іншої країни, він під­ лягає звільненню з посади за цією підставою. У разі набрання законної сили обвинувальним вироком суду щодо судді ВККС повідомляє про це ВРЮ, яка вносить подання про звільнення судді з посади. Суддя, щодо якого обвинувальний вирок суду набрав законної сили, не може продовжувати здійснювати свої повноваження і втрачає передбачені законом гарантії незалежності і недоторканності судді, право на гро­ шове та інше забезпечення.

Припинення громадянства України є неодмінною та безумовною підставою звільнення судді з посади. Підстави, умови та порядок при­ пинення громадянства України визначаються Законом України «Про громадянство України». Суддя з моменту припинення його громадян­ ства не може продовжувати здійснювати свої повноваження.

Судця звільняється з посади у випадку визнання його безвісно від­ сутнім або оголошення померлим відповідно до порядку, передбаче­ ного цивільно-процесуальним законодавством. Суд, який ухвалив рі­ шення про визнання судді безвісно відсутнім або оголосив його по­ мерлим, негайно повідомляє про це ВККС. У разі набрання таким рі-

202

§ 8. Припинення повноважень суддів

шенням законної сили ВККС повідомляє про це ВРЮ, яка вносить подання про звільнення судді з посади.

Судді можуть припинити свою судову діяльність за власним бажан­ ням. Заява про звільнення судді за власним бажанням повинна подаватись до Вищої ради юстиції, яка згідно з ч. 2 ст. 31 Закону України «Про Вищу раду юстиції» вносить подання про звільнення судді з посади до органу, який його призначив або обрав, після попереднього з’ясування дійсного волевиявлення судді, а також, чи не мав місце сторонній вплив на нього або примус. Протягом одного місяця з дня надходження відповідної заяви ВРІО вносить до органу, який обрав або призначив суддю, подання про звільнення судді з посади. У разі звільнення судді з посади в результаті внесення такого подання ВРЮ повідомляє про це ВККС. Загальні під­ стави звільнення за власним бажанням передбачені ст. 38 Кодексу законів про працю України. Якщо суддя відпрацював на посаді судді не менше 20 років, він має право на вихід у відставку та набуття статусу судді у від­ ставці (ст. 131 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

При досягненні суддею 65-річного віку він звільняється з посади за вікам. ВККС не пізніш як за місяць до дня, наступного за днем, коли судді виповнюється шістдесят п’ять, зобов’язана повідомити ВРЮ про наявність підстави для звільнення судді. Остання вносить відповідне подання про звільнення судді до органу, який обрав або призначив суддю, не пізніш як за п’ятнадцять днів до настання цієї календарної дати. Якщо суддю з будь-яких причин не звільнено з посади, він не може здійснювати свої повноваження зі здійснення правосуддя з на­ ступного дня після досягнення шістдесяти п’яти років.

У разі неможливості здійснювати повноваження за станом здоров ’я суддя звільняється з посади за наявності медичного висновку або за рішенням суду про визнання судді обмежено дієздатним або недієздат­ ним, яке набрало законної сили. Визнавши, що стан здоров’я не дає змоги судді протягом тривалого часу або постійно здійснювати свої повноваження, ВРЮ вносить подання про звільнення судді до органу, який його обрав або призначив.

—_ Процедура припинення повноважень судді

Правові засади порушення та вирішення по суті питання про при­ пинення повноважень відповідних категорій суддів передбачено за­ конами «Про судоустрій і статус суддів» (ст. 111), «Про Вищу раду юстиції» (ст. 31), «Про Конституційний Суд України» (ст. 23).

203

Розділ 6. Статус суддів

Так, рішення про припинення повноважень судді КСУ у випадках закінчення строку призначення, досягнення суддею шістдесяти п’яти років, неможливості виконувати свої повноваження за станом здоров’я, набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього, припи­ нення його громадянства, визнання його безвісно відсутнім або оголо­ шення померлим, подання суддею заяви про відставку або про звіль­ нення з посади за власним бажанням приймається на засіданні КСУ, а у випадках припинення повноважень за підставою порушення суддею присяги або порушення суддею вимог щодо несумісності - Верховною Радою України.

Щодо суддів судів загальної юрисдикції, то за наявності законних підстав рішення про припинення повноважень судді приймається тим органом, який призначив (Президентом України) або обрав (Верховною Радою України) суддю. Попередню процедуру припинення повнова­ жень суддів судів загальної юрисдикції здійснює ВРЮ, яка за пропо­ зицією про прийняття подання про звільнення судді з посади ВККС або члена ВРЮ приймає рішення про внесення відповідного подання до органу, який їх призначив або обрав.

Рішення про внесення подання про звільнення суддів за обставин: закінчення строку, на який його обрано чи призначено; досягнення суддею шістдесяти п’яти років; неможливості виконувати свої повно­ важення за станом здоров’я; припинення його громадянства; визнання його безвісно відсутнім або оголошення померлим; подання суддею заяви про відставку або про звільнення з посади за власним бажанням - приймається на засіданні ВРЮ більшістю голосів її членів, які беруть участь у засіданні.

Рішення щодо внесення ВРЮ подання про звільнення судці з під­ став порушення вимог щодо несумісності та порушення присяги прий­ мається не менш як двома третинами голосів членів цього органу, які взяли участь у засіданні, а у випадку набрання законної сили обви­ нувальним вироком щодо судді - більшістю голосів членів від консти­ туційного складу органу, тобто не менше 11 голосів. Член ВРЮ, який порушив питання про звільнення з посади судді, не бере участі в голо­ суванні.

У разі прийняття рішення про звільнення судді з посади ВРЮ над­ силає своє подання з матеріалами перевірки та розгляду до органу, який уповноважений прийняти остаточне рішення - щодо суддів, яких при­

204

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]