Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marochkin_i_e_red_organizaciya_sudovih_ta_pravoohoronnih_org.pdf
Скачиваний:
503
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
12.37 Mб
Скачать

Розділ 8. Вища рада юстиції

2) відмови у рекомендуванні для обрання кандидатом на посаду судді безстроково.

Такі скарги можуть бути подані кандидатом на посаду судді, який складав кваліфікаційний іспит і не погоджується з його результатами, або кандидатом на посаду судді, якому відмовлено у рекомендуванні кандидатом для обрання на посаду судді безстроково.

З огляду на повноваження ВРЮ можна сказати, що основним її призначенням і головним завданням є участь у процесі формування високопрофесійного суддівського корпусу, безпосереднє здійснення й контроль за застосуванням до суддів дисциплінарних заходів. При цьому ця Рада покликана не тільки забезпечити добір кандидатів на посади суддів на якісно новому рівні, а й відповідно до своєї компе­ тенції бути гарантом незалежності суддів при відправленні право­ суддя.

мя § 3. Організація діяльності Вищої ради юстиції

Керівництво Вищою радою юстиції. Голова ВРЮ обирається на першому засіданні із членів цієї Ради на 3 роки без права переобрання. Ним не може бути обрано тих членів, які входять до складу Ради за посадою. ВРЮ обирає заступника її Голови, який виконує обов’язки останнього за його відсутності, забезпечує підготовку справ до роз­ гляду, організовує проведення щорічного аналізу й узагальнення ро­ боти ВРЮ щодо результатів розгляду звернень і подань, здійснює інші повноваження, передбачені Законом України «Про Вищу раду юстиції» та Регламентом ВРЮ.

До повноважень Голови ВРЮ належать: а) організація роботи ВРЮ та головування на її засіданнях; б) координація роботи секцій і членів ВРЮ; в) призначення засідань ВРЮ; г) направлення подання ВРЮ про призначення суддів Президентові України і про звільнення їх з посади; д) загальне керівництво апаратом ВРЮ; е) розпорядження бюджетними асигнуваннями на утримання і забезпечення діяльності ВРЮ; ж) пред­ ставництво Ради у зносинах з іншими органами та організаціями.

Структура та організаціяроботи ВРЮ будується за колегіально-

секційним принципом, який при прийнятті рішень виступає характер­ ною рисою її діяльності. Це випливає як зі ст. 1 названого Закону, що

256

,<>' 2. Повноваження Вищоїради юстиції

визначає цей орган як колегіальний, так і з Регламенту ВРЮ. Заслухо­ вування на засіданнях ВРЮ матеріалів, звернень, справ, скарг прова­ диться колегіально, що гарантує участь усіх її членів у розгляді всіх матеріалів та інших документів, що до неї надходять, а це дуже важ­ ливо з урахуванням порядку формування цього органу.

У структурі Ради утворюються дві секції: 1) з питань підготовки подань для призначення суддів уперше і звільнення їх із посад і 2) дис­ циплінарна секція - здійснення дисциплінарного провадження, роз­ гляду скарг суддів і прокурорів на рішення про притягнення їх до дисциплінарної відповідальності і прийняття рішення про порушення цими особами вимог щодо несумісності.

Координує роботу ВРЮ Голова, а за його відсутності - його за­ ступник. Голова, його заступник і секретарі секцій працюють на по­ стійній основі. Інші особи, обрані до складу цього органу (крім на­ родних депутатів України), на час виконання обов’язків його членів на постійній основі отримують відрядження до ВРЮ зі збереженням за ними посад, які вони обіймали.

Рішення ВРЮ приймаються на її засіданнях більшістю від консти­ туційного складу, якщо інше не передбачено законом. У приміщенні, де приймається рішення, бути присутнім іншим особам, крім членів ВРЮ, забороняється.

Усі члени ВРЮ користуються рівними правами під час розгляду матеріалів, звернень, подань, справ, скарг. Під час засідання кожен із них має право заявляти клопотання, викладати свої міркування, по­ давати відповідні документи, вносити пропозиції щодо прийняття рішення. Усі пропозиції, які вносять члени ВРЮ на засіданнях, став­ ляться головуючим на обговорення й колегіальне вирішення. Розгляд зазначених матеріалів на засіданні проводиться, як правило, за учас­ тю запрошених осіб, щодо яких вирішується питання.

Акти цього органу є обов’язковими для виконання. їх оскарження можливе виключно до Вищого адміністративного суду України в по­ рядку, установленому КАС. «За невиконання чи несвоєчасне виконан­ ня актів Вищої ради юстиції... посадові особи несуть відповідальність згідно із законом» (ст. 28 Закону України «Про Вищу раду юстиції»).

Організаційне, інформаційно-довідкове та інше забезпечення діяль­ ності ВРЮ здійснює секретаріат. Положення про секретаріат ВРЮ, його структуру і штат затверджується ВРЮ. Керівник та інші посадові особи секретаріату ВРЮ є державними службовцями.

257

Розділ 8. Вища рада юстиції

Питання для самоконтролю

1.Визначте склад, структуру та порядок формування Вищої ради юстиції.

2.Яка компетенція Вищої ради юстиції?

3.Назвіть повноваження Вищої ради юстиції.

4.Дайте загальну характеристику організаціїдіяльності Вищої ради юстиції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]