Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marochkin_i_e_red_organizaciya_sudovih_ta_pravoohoronnih_org.pdf
Скачиваний:
503
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
12.37 Mб
Скачать

i>' 2. Органи суддівського самоврядування

утворюють організаційне бюро зі скликання конференції суддів, яке має повноваження ради судців щодо скликання конференції.

Про день і час початку роботи конференції та питання, що вносять­ ся на її обговорення, судці відповідних судів повідомляються не пізніш як за п’ятнадцять днів до початку роботи конференції.

Конференції суддів проводяться в такому порядку.

Конференція суддів вважається повноважною, якщо в її роботі беруть участь не менш як дві третини від складу делегатів відповідних судів. На конференції можуть бути присутні також запрошені органі­ заторами конференції судді, які не є делегатами конференції.

Конференцію суддів відкриває голова відповідної ради суддів, а в разі якщо конференцію скликано не за рішенням ради суддів - уповно­ важений представник організаційного бюро зі скликання конференції суддів.

Конференція суддів обирає відкритим голосуванням із числа деле­ гатів конференції президію конференції в кількості, визначеній рішен­ ням конференції, а також інші робочі органи конференції. Президія організовує роботу конференції суддів.

Конференція суддів затверджує порядок денний конференції та визначає регламент її роботи.

Рішення конференції суддів приймається більшістю голосів деле­ гатів конференції відкритим або таємним голосуванням.

Інші питання порядку проведення конференції суддів регулюються регламентом відповідної конференції суддів.

_ Ради суддів: поняття, повноваження та порядок роботи

Уперіод між конференціями суддів функції суддівського самовря­ дування виконує відповідна рада суддів.

Усистемі судоустрою утворюються і діють відповідно до системи судів рада суддів загальних судів, рада суддів господарських судів, рада суддів адміністративних судів. До рад суддів входять по 11 суддів, об­ раних відповідними конференціями суддів.

Рада суддів має такі повноваження:

-обирає зі свого складу голову ради, заступника голови і секрета­ ря ради суддів. Судді, які обіймають адміністративні посади в судах, секретарі судових палат не можуть бути членами ради суддів;

235

Розділ 7. Органи, що забезпечують функціонування судової влади

- у період між конференціями судців організовує виконання рішень конференції та контроль за їх виконанням, а також вирішує питання про скликання конференції суддів. Повноваження і порядок роботи ради суддів визначаються законом та положенням про раду суддів, що затверджується конференцією суддів;

-здійснює контроль за організацією діяльності відповідних судів, заслуховує інформацію голів цих судів про діяльність судів, інформа­ цію Голови ДСА з питань організаційно-матеріального забезпечення відповідних судів;

-розглядає питання правового захисту суддів, соціального захис­ ту і побутового забезпечення суддів та їхніх сімей, заслуховує з цих питань представників ДСА, приймає відповідні рішення;

-вносить подання ВРЮ щодо призначення суддів на адміністра­ тивні посади в судах та звільнення їх із таких посад;

-визначає на основі поданих зборами суддів пропозицій щодо делегатів на конференцію суддів склад відповідної конференції суддів, виходячи з досвіду роботи кандидатів у делегати та їх авторитету;

-звертається з пропозиціями щодо вирішення питань діяльності відповідних судів до органів державної влади та органів місцевого самоврядування;

-приймає інші рішення з питань, віднесених до її повноважень. Рада суддів звітує про свою діяльність перед відповідною конфе­

ренцією суддів.

Рішення ради суддів є обов’язковими для суддів, які займають адміністративні посади в судах відповідної судової юрисдикції. Рішен­ ня ради суддів може бути скасовано конференцією суддів.

- З’їзд суддів України: повноваження та порядок роботи

З’їзд суддів України є найвищим органом суддівського самовряду­ вання в Україні.

Він має такі повноваження:

-заслуховує звіти Ради суддів України та рад суддів про виконан­ ня завдань органів суддівського самоврядування щодо забезпечення незалежності судів і суддів, стан фінансування та організаційного за­ безпечення діяльності судів;

236

§2. Органи суддівського самоврядування

-заслуховує інформацію ВККС та Голови ДСА про їх діяль­

ність;

-призначає та звільняє судців КСУ відповідно до Конституції і за­ конів України;

-призначає членів ВРЮ та приймає рішення про припинення їх повноважень відповідно до Конституції і законів України;

-призначає членів ВККС;

-звертається з пропозиціями щодо вирішення питань діяльності судів до органів державної влади та їх посадових осіб;

-обирає Раду суддів України;

-розглядає інші питання суддівського самоврядування відповідно до закону.

З’їзд судців України приймає рішення, що є обов’язковими для всіх органів суддівського самоврядування та всіх суддів.

Порядок скликання з’їзду суддів України визначається Законом України «Про судоустрій і статус суддів».

Черговий з’їзд суддів України скликається Радою суддів України один раз на два роки. Позачерговий з’їзд суддів України може бути скликаний за рішенням Ради суддів України або конференції суддів відповідних судів.

Відповідна конференція судців, яка скликає з’їзд суддів України

впорядку, передбаченому законом, схвалює попередній перелік питань, що виносяться на обговорення з’їзду, та визначає дату, міс­ це проведення з’їзду і загальну кількість делегатів з’їзду. Від кон­ ференцій судців обирається рівна кількість делегатів. У з’їзді судців беруть участь також по три делегати від КСУ та Верховного Суду України. На з’їзді суддів України можуть бути присутні Президент України, Голова Верховної Ради України, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, члени ВРЮ, ВККС, Міністр юстиції України.

Уразі якщо Рада суддів України не скликає з’їзд суддів України, то на вимогу відповідної конференції суддів у порядку, установле­ ному законом, ініціатори скликання позачергового з ’їзду суддів України утворюють організаційний комітет зі скликання з’їзду суд­ дів України, що має повноваження відповідної ради суддів щодо скликання з’їзду. У такому разі організаційний комітет невідкладно публікує інформацію про його утворення в газетах «Голос України»

237

Розділ 7. Органи, що забезпечують функціонування судової влади

та «Урядовий кур’єр» і призначає дату проведення позачергового з’їзду суддів не раніш як через два місяці з дня утворення організа­ ційного комітету.

Відповідні ради суддів, делегати та особи, запрошені на з’їзд суддів України, повідомляються про день проведення з’їзду та питання, що виносяться на його розгляд, не пізніш як за тридцять днів до початку роботи з’їзду.

Делегати на з’їзд суддів України обираються конференцією суддів загальних судів, конференцією суддів господарських судів, конфе­ ренцією суддів адміністративних судів за принципом рівного пред­ ставництва від кожної з них по одному судді з кожної області, Авто­ номної Республіки Крим, міст Києва та Севастополя. Від кожного вищого спеціалізованого суду обираються по три делегати з числа суддів цих судів.

Збори суддів КСУ та Верховного Суду України обирають на з’їзд суддів України по три делегати з числа суддів цих судів.

Делегати на з’їзд суддів України обираються шляхом відкритого голосування на альтернативній основі при вільному висуненні канди­ датур для обрання.

З’їзд суддів України є повноважним за умови присутності на ньому не менш як двох третин від загальної кількості обраних де­ легатів. З ’їзд суддів України відкриває голова відповідної ради суддів, за рішенням якої скликано з’їзд, а у разі його відсутності - заступник голови цієї ради. З’їзд суддів України обирає шляхом відкритого голосування президію з ’їзду в кількісному складі, що визначається рішенням з’їзду. Президія організовує роботу з ’їзду суддів України.

З’їзд суддів України обговорює і затверджує порядок денний та регламент роботи з’їзду, обирає лічильну комісію, секретаріат та інші робочі органи з’їзду. Хід роботи з’їзду суддів України протоколюєть­ ся. Рішення з’їзду суддів України приймаються більшістю голосів делегатів, присутніх на з’їзді, відкритим або таємним голосуванням. Рішення з питань, зазначених у пп. 3-5, 7 ч. 2 ст. 123 Закону «Про судоустрій і статус суддів», приймаються з’їздом шляхом таємного голосування.

Інші питання порядку проведення з’їзду суддів України регулю­ ються регламентом з’їзду суддів України, прийнятим з’їздом.

238

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]