Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marochkin_i_e_red_organizaciya_sudovih_ta_pravoohoronnih_org.pdf
Скачиваний:
503
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
12.37 Mб
Скачать

Розділ 11

Органи внутрішніх справ

■ м н § 1. Поняття органів внутрішніх справ

Органи внутрішніх справ - це сукупність державних спеціалізова­ них установ, підпорядкованих Міністерству внутрішніх справ України, які виконують правоохоронні та правозастосовні функції з підтриман­ ня правопорядку в державі. У своїй діяльності вони керуються Кон­ ституцією та законами України, актами Президента України та Кабі­ нету Міністрів України, іншими актами законодавства України, а також дорученнями Президента України та наказами Міністра внутрішніх справ України. При цьому закону «Про органи внутрішніх справ» в Україні немає.

Чинне законодавство, установлюючи їх загальні завдання, відводить їм специфічне місце серед правоохоронних органів. На органи внутріш­ ніх справ як такі, що діють оперативно й цілодобово, покладається основний тягар правоохоронної роботи з підтримання правопорядку: виконання різнобічних завдань із профілактики, виявлення, усунення правопорушень і притягнення правопорушників до адміністративної чи кримінальної відповідальності. Здійснюючи свої повноваження, органи внутрішніх справ виступають як правозастосовні органи, тому їхню ді­ яльність доречно характеризувати як правоохоронну.

Основними завданнями органів внутрішніх справ України є фор­ мування та забезпечення реалізації державної політики у сфері захис­ ту прав і свобод людини і громадянина, власності, інтересів суспільства і держави від злочинних посягань, боротьби зі злочинністю, розкриття та розслідування злочинів, охорони громадського порядку, забезпечен­ ня громадської безпеки, безпеки дорожнього руху, а також формуван­ ня державної політики у сферах міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів.

Виходячи із завдань, що стоять перед ними, слід підкреслити, що правоохоронна діяльність органів внутрішніх справ є досить розгалу-

308

§ 2. Система та структура органів внутрішніх справ

женою, вона виступає важливою гарантією законності і правопорядку. Складаючи окрему систему, органи внутрішніх справ працюють у структурі й під керівництвом Міністерства внутрішніх справ Украї­ ни і належать до органів виконавчої влади.

Разом із тим органи внутрішніх справ є кількісно найбільш чис­ ленним правоохоронним органом в Україні. Усе це в сукупності до­ зволяє визначити їх як центральний орган у правоохоронній системі нашої держави.

§2. Система та структура органів внутрішніх справ

Систему органів внутрішніх справ складають:

-Міністерство внутрішніх справ (МВС) України з його головними управліннями і відділами;

-Головні управління, управління МВС України в Автономній

Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі;

-районні, районні в містах, міські управління (відділи) МВС Укра­

їни;

-відділи (відділення) МВС України на особливо важливих і ре­ жимних об’єктах;

-навчальні заклади та установи МВС України;

-органи внутрішніх справ на транспорті (залізничний, водний, повітряний).

Крім того, МВС України підпорядковані внутрішні війська та Дер­

жавна міграційна служба України.

Система органів внутрішніх справ на транспорті включає: а) Голов­ не управління внутрішніх справ на транспорті МВС України; б) управ­ ління, відділи внутрішніх справ на транспортних магістралях; в) лі­ нійні відділи, відділення, пункти міліції на залізничних станціях, в аеропортах, водних портах, станціях метрополітену. Указані органи виконують завдання, які є загальними для міліції в цілому, але їхня діяльність обмежується рамками транспортних магістралей (залізнич­ них, повітряних, водних), вокзалів та аеропортів, а також деякими іншими об’єктами, що прилягають до відповідної території чи є об’єктами їх обслуговування.

3 09

Розділ 11. Органи внутрішніх справ

Окремим структурним підрозділом МВС виступають внутрішні війська. Безпосереднє керівництво ними здійснює Міністр внутрішніх справ, який несе персональну відповідальність за правомірність ви­ конання покладених на ці війська завдань, видає нормативні акти з питань організації діяльності останніх, затверджує їхню структуру, штати їхніх підрозділів тощо. Управління внутрішніми військами по­ кладено на командуючого ними, який одночасно є заступником Міні­ стра внутрішніх справ України.

Державна міграційна служба України є спеціально уповноваженим органом державної виконавчої влади, на який покладається реалізація державної політики у сферах міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реє­ страції фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів.

З точки зору організаційної структури необхідно зазначити, що до складу центрального апарату МВС України входять:

-Головне управління кримінальної міліції;

-Головне управління по боротьбі з організованою злочинністю;

-Головний штаб МВС України;

-Головне управління міліції громадської безпеки;

-Головне слідче управління;

-Головне управління карного розшуку;

-Головне управління по боротьбі з економічними злочинами;

-Головне управління державної автомобільної інспекції;

-Головне управління державної служби охорони та ін.

Структура ГУМВС області має схожу структуру за деякими ви­ нятками: так, замість головних управлінь УМВС області мають відпо­ відні управління й відділи.

Провідна роль в охороні громадського порядку належить місцевим органам внутрішніх справ - міськрайвідділам. їхня структура визна­ чається Міністерством внутрішніх справ України з урахуванням чи­ сельності населення, яке проживає на певній території, наявності на ній також важливих народногосподарських об’єктів. Структура міськрайвідділу: начальник відділу, його заступник, штаб, чергова частина, що працює цілодобово, відділення карного розшуку, служба у бороть­ бі з економічними злочинами, слідче відділення, державна автомобіль­ на інспекція, служба дільничних уповноважених інспекторів тощо. Найбільшою за чисельністю в міськрайвідділі є патрульно-постова служба міліції.

310

£3. Міністерство внутрішніх справ України

§3. Міністерство внутрішніх справ України

Міністерство внутрішніх справ України є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України. МВС України діє на підставі Положення про Міністерство внутрішніх справ України, затвердженого Указом Президента України від 6 квітня 2011 р. № 383/2011.

МВС України входить до системи органів виконавчої влади і є голов­ ним органом у системі центральних органів виконавчої влади у фор­ муванні та реалізації державної політики у сфері захисту прав і свобод людини та громадянина, власності, інтересів суспільства і держави від злочинних посягань, боротьби зі злочинністю, розкриття та розсліду­ вання злочинів, охорони громадського порядку, забезпечення громад­ ської безпеки, безпеки дорожнього руху, а також з питань формування державної політики у сферах міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реє­ страції фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів.

Повноваження МВС України дуже широкі й до них належать, зо­ крема, такі:

1)розробляє проекти державних програм з охорони громадського порядку, боротьби зі злочинністю, безпеки дорожнього руху та міграції;

2)організовує діяльність головних управлінь, управлінь МВС Укра­ їни в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севасто­ полі, на транспорті, районних, районних у містах, міських управлінь (відділів), лінійних управлінь (відділів) (далі - органи внутрішніх справ)

івнутрішніх військ МВС України та здійснює управління ними, зокрема під час забезпечення охорони громадського порядку;

3)у межах компетенції, визначеної законодавством, надає соціаль­ ну та правову допомогу громадянам, сприяє державним органам, під­ приємствам, установам і організаціям у виконанні покладених на них законом обов’язків;

4)приймає заяви, повідомлення про правопорушення, що скоєні або готуються, а також про інші події від фізичних осіб, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, органів державної влади та органів місцевого самоврядування;

5)організовує здійснення органами внутрішніх справ заходів із виявлення, розкриття та припинення злочинів;

311

Розділ II. Органи внутрішніх справ

6)у межах компетенції, визначеної законодавством, організовує та здійснює оперативно-розшукову діяльність;

7)у межах компетенції, визначеної законодавством, бере участь

уборотьбі з тероризмом, організованою злочинністю, корупцією та

узапобіганні легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом;

8)у межах повноважень бере участь у заходах із протидії злочин­ ності на транспорті;

9)забезпечує в межах компетенції, визначеної законодавством, протидію поширенню наркоманії, боротьбу з незаконним обігом нар­ котичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів;

10)організовує і проводить розшук громадян у випадках, передба­ чених законодавством України та міжнародними договорами, та ін.

МВС України під час виконання покладених на нього завдань вза­ ємодіє в установленому порядку з іншими органами виконавчої влади, допоміжними органами і службами, утвореними Президентом України, органами місцевого самоврядування, відповідними органами інозем­ них держав і міжнародних організацій, профспілками та організаціями роботодавців, а також підприємствами, установами, організаціями.

МВС України очолює Міністр, який призначається на посаду за поданням Прем’єр-міністра України і звільняється з посади Президен­ том України.

Міністр має першого заступника та заступника Міністра - керів­ ника апарату, які призначаються на посади за поданням Прем’єрміністра України і звільняються з посад Президентом України. У разі необхідності для забезпечення здійснення МВС України окремих за­ вдань за рішенням Президента України у Міністерстві вводиться по­ сада заступника Міністра.

Для погодженого вирішення питань, що належать до компетенції МВС України, обговорення найважливіших напрямів його діяльності у МВС України утворюється колегія у складі Міністра внутрішніх справ України (голова колегії), першого заступника та заступників Міністра за посадою. У разі потреби до складу колегії Міністерства можуть включатися керівники структурних підрозділів апарату МВС України, а також інші особи в установленому порядку.

Рішення колегії можуть бути реалізовані шляхом прийняття відпо­ відного наказу МВС України.

312

§ 4. Міліція: поняття, завдання, структура, повноваження...

Для розгляду наукових рекомендацій та проведення фахових кон­ сультацій з основних питань діяльності у МВС України можуть утворю­ ватись інші постійні або тимчасові консультативні, дорадчі органи.

■ ■ ■ м і § 4. Міліція: поняття, завдання, структура, повноваження. Вимоги до осіб, які приймаються на службу в міліцію

Основною складовою органів внутрішніх справ України є міліція. Згідно із Законом України «Про міліцію» від 20 грудня 1990 р., міліція в Україні - державний озброєний орган виконавчої влади, який захищає життя, здоров’я, права і свободи громадян, власність, природне сере­ довище, інтереси суспільства і держави від протиправних посягань.

Основними завданнями міліції є: забезпечення особистої безпеки громадян, захист їх прав і свобод, законних інтересів; запобігання правопорушенням та їх припинення; охорона і забезпечення громад­ ського порядку; виявлення і розкриття злочинів, розшук осіб, які їх вчинили; забезпечення безпеки дорожнього руху; захист власності від злочинних посягань; виконання кримінальних покарань і адміністра­ тивних стягнень; участь у поданні соціальної та правової допомоги громадянам, сприяння у межах своєї компетенції державним органам, підприємствам, установам і організаціям у виконанні покладених на них законом обов’язків.

Діяльність міліції будується на принципах законності, гуманізму, поваги до особи, соціальної справедливості, взаємодії з трудовими колективами, громадськими організаціями й населенням. Діяльність міліції є гласною. Вона інформує органи влади і управління, трудові колективи, громадські організації, населення і засоби масової інфор­ мації про свою діяльність, стан громадського порядку та заходи щодо його зміцнення, однак не підлягають розголошенню відомості, що становлять державну або службову таємницю. Поряд із цим у підроз­ ділах міліції не допускається діяльність політичних партій, рухів та інших громадських об’єднань, що мають політичну мету. При вико­ нанні службових обов’язків працівники міліції незалежні від впливу будь-яких політичних, громадських об’єднань.

Міліція виконує адміністративну, профілактичну, оперативнорозшукову, кримінально-процесуальну, виконавчу та охоронну (на договірних засадах) функції.

313

Розділ 11. Органи внутрішніх справ

Міліція є єдиною системою органів, яка входить до структури Мі­ ністерства внутрішніх справ України. Вона складається з підрозділів: кримінальної міліції; міліції громадської безпеки; транспортної міліції; державної автомобільної інспекції; міліції охорони; судової міліції; спеціальної міліції; внутрішньої безпеки. Для забезпечення громад­ ського порядку на об’єктах і територіях, які мають особливе народно­ господарське значення або постраждали від стихійного лиха, екологіч­ ного забруднення, катастрофи, Міністерством внутрішніх справ Укра­ їни з дозволу Кабінету Міністрів України можуть створюватись спеці­ альні підрозділи міліції.

У своїй діяльності міліція підпорядковується Міністерству внут­ рішніх справ України. Міністр внутрішніх справ України здійснює керівництво всією міліцією України. В Автономній Республіці Крим міліцією керує заступник Міністра внутрішніх справ України - на­ чальник Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Автономній Республіці Крим; в областях, містах, районах міліцією, крім транспортної, керують відповідно начальники головних управлінь, управлінь Міністерства внутрішніх справ України в області, місті, на­ чальники міських і районних відділів (управлінь) головних управлінь, управлінь Міністерства внутрішніх справ України в області, місті.

Заступник Міністра внутрішніх справ України - начальник Голов­ ного управління Міністерства внутрішніх справ України в Автономній Республіці Крим призначається на посаду за поданням Прем’єрміністра України та звільняється з посади Президентом України. На­ чальники головних управлінь, управлінь Міністерства внутрішніх справ України в областях, містах Києві, Севастополі та на транспорті призначаються на посаду і звільняються з посади Міністром внутріш­ ніх справ України. Начальники міських, районних, лінійних відділів (управлінь), головних управлінь, управлінь Міністерства внутрішніх справ України в області, місті та на транспорті призначаються на по­ саду і звільняються з посади Міністром внутрішніх справ України за поданням відповідно заступника Міністра внутрішніх справ України - начальника Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Автономній Республіці Крим, начальників головних управ­ лінь, управлінь Міністерства внутрішніх справ України в областях, містах Києві, Севастополі та на транспорті.

Особовий склад міліції становлять працівники, які проходять дер­ жавну службу в підрозділах міліції, яким відповідно до чинного за-

314

§ 4. Міліція: поняття, завдання, структура, повноваження...

конодавства присвоєно спеціальні звання міліції. На службу до міліції приймаються на контрактній основі громадяни, здатні за своїми ді­ ловими й моральними якостями, освітнім рівнем, фізичною підготов­ кою і станом здоров’я виконувати покладені на ці органи завдання. При прийнятті на службу особам може встановлюватися іспитовий строк до одного року.

Згідно зі ст. 10 Закону України «Про міліцію» на міліцію поклада­ ється широке коло обов’язків, зокрема:

1)забезпечувати безпеку громадян і громадський порядок;

2)виявляти, запобігати, припиняти та розкривати злочини, вжива­ ти з цією метою оперативно-розшукових та профілактичних заходів, передбачених чинним законодавством;

3)приймати і реєструвати заяви й повідомлення про злочини та адміністративні правопорушення, своєчасно приймати щодо них рі­ шення;

4)здійснювати досудову підготовку матеріалів за протокольною формою, провадити дізнання у межах, визначених кримінальнопроцесуальним законодавством;

5)припиняти адміністративні правопорушення і здійснювати про­ вадження у справах про них;

6)виявляти причини й умови, що сприяють вчиненню правопору­ шень, вживати в межах своєї компетенції заходів до їх усунення; брати участь у правовому вихованні населення;

7)проводити профілактичну роботу серед осіб, схильних до вчи­ нення злочинів, здійснювати адміністративний нагляд за особами, щодо яких його встановлено, а також контроль за засудженими до кримі­ нальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі;

8)виконувати в межах своєї компетенції кримінальні покарання та адміністративні стягнення;

9)розшукувати осіб, які переховуються від органів дізнання, слід­ ства і суду, ухиляються від виконання кримінального покарання, про­ пали безвісти, та інших осіб у випадках, передбачених законодавством,

та ін.

Особливо наголошується, що працівник міліції на території Укра­ їни незалежно від посади, яку він обіймає, місцезнаходження і часу в разі звернення до нього громадян або службових осіб із заявою чи повідомленням про події, які загрожують особистій чи громадській безпеці, або у разі безпосереднього виявлення таких зобов’язаний

315

Розділ II. Органи внутрішніх справ

вжити заходів до попередження і припинення правопорушень, ряту­ вання людей, подання допомоги особам, які її потребують, установ­ лення і затримання осіб, які вчинили правопорушення, охорони місця події і повідомити про це в найближчий підрозділ міліції.

Для виконання покладених на міліцію завдань чинне законодавство наділяє її значними повноваженнями, серед яких найбільш суттєвим є правомочність застосування заходів фізичного впливу, спеціальних засобів, вогнепальної зброї. Спеціальні засоби використовуються у ви­ падках, якщо були застосовані й не дали бажаних наслідків усі інші форми попереднього впливу на правопорушників з метою: а) захисту громадян і самозахисту працівника міліції від нападу та інших дій, що створюють загрозу їх життю чи здоров’ю; б) припинення масових за­ ворушень; в) затримання й доставки в міліцію правопорушників; г) звіль­ нення заручників тощо.

Застосуванню сили, спеціальних засобів і вогнепальної зброї має передувати попередження про намір їх використання, якщо дозволяють обставини. Без попередження фізична сила, спеціальні засоби і зброя можуть застосовуватися, якщо виникла безпосередня загроза життю або здоров’ю громадян чи працівників міліції. Забороняється застосо­ вувати заходи фізичного впливу, спеціальні засоби і вогнепальну зброю до жінок з явними ознаками вагітності, осіб похилого віку або з ви­ раженими ознаками інвалідності та малолітніх, крім випадків вчинен­ ня ними групового нападу, що загрожує життю і здоров’ю людей, працівників міліції, або збройного нападу чи збройного опору. Відпо­ відальність за організацію роботи щодо забезпечення законності ви­ користання спеціальних засобів при охороні громадського порядку покладається на Міністра внутрішніх справ.*1

Питання для самоконтролю

1.Назвіть правові основи організації та діяльності органів внутрішніх справ.

2.Які органи входять до системи органів внутрішніх справ?

3.Якою є структура Міністерства внутрішніх справ?

4.Якими є завдання та структура міліції?

5.Хто може бути прийнятий на службу в органи міліції?

6.Охарактеризуйте систему органів міліції в Україні.

3 16

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]