Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕП-практ.doc
Скачиваний:
308
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
6.33 Mб
Скачать

Задача 2.137

Місячний оклад економіста 650 грн. при тривалості робочого дня 8 годин. За графіком ним має бути відпрацьовано 22 дні, один з яких святковий, що не співпадає з вихідним, а фактично йому був наданий листок непрацездатності на 6 днів, один з яких передсвятковий. З фонду матеріального заохочення економісту нарахована премія в розмірі 20% фактичного заробітку. Обчислити місячну заробітну плату економіста.

Задача 2.138

Визначити заробітну плату кожного члена бригади, якщо відомо, що бригада заробила за місяць 7500 грн. Усі члени бригади працюють за нормальних умов праці. Годинна тарифна ставка І розряду в нормальних умовах – 3,5 грн./год. Робітники ІІІ і V розрядів відпрацювали 165 год. за місяць, а робітники ІV розряду – 145 год. за місяць. Тарифні коефіцієнти за розрядами становлять: ІІІ – 1,2; ІV – 1,33; V – 1,5.

Задача 2.139

Визначити заробітну плату кожного члена бригади, якщо бригада заробила за місяць 5900 грн. Усі члени бригади працюють у нормальних умовах праці. Робітник V розряду відпрацював 175 год., IV розряду – 155 год., ІІІ розряду – 175 год. Під час розрахунків використовувати дані таблиці 2.38.

Задача 2.140

Визначити фонд тарифної заробітної плати відрядників цеху, використовуючи дані таблиці 2.38. Трудомісткість виробничої програми представлена в табл. 2.41.

Таблиця 2.41

Вихідні дані для розрахунків

Розряд

І

ІІ

ІІІ

IV

V

Трудомісткість робіт,

тис. нормо-год.

Нормальні умови

31

20

32

47

21

42

Шкідливі умови

11

14

24

12

15

7

Тема 12. Економічна ефективність.

  1. Поняття ефекту та ефективності. Види ефективності.

  2. Показники та критерії абсолютної і порівняльної економічної ефективності капітальних вкладень.

  3. Оцінка економічної ефективності ресурсів і витрат.

  4. Система показників та чинники зростання ефективності виробництва.

Економічний ефект як узагальнюючий показник ефективності технічних нововведень. Зміст категорії „ефективність”. Види ефективності за цільовим призначенням, формою відтворення, рівнем оцінки, характером витрат та видам об`єктів господарювання. Форми прояву економічної, соціальної та соціально-економічної ефективності.

Система показників ефективності виробництва, узагальнюючі та часткові статичні показники; критерії абсолютної та порівняльної ефективності капіталовкладень.

Система показників ефективності витрат (сума одноразових витрат на створення виробничого об’єкту та підтримання його виробничої потужності). Узагальнюючі показники результатів виробництва (розмір чистого прибутку або дисконтована сума чистого прибутку за весь період експлуатації об’єкта). Оцінка економічної ефективності одноразових витрат.

Система показників та чинників зростання ефективності виробництва.

Запитання для самоконтролю:

  1. Чим відрізняється поняття “ефект” від “ефек­тивності”?

  2. Які існують види ефективності?

  3. Назвіть критерії абсолютної ефективності капіта­ловкладень.

  4. Які критерії порівняльної ефективності капітало­вкладень?

  5. Які існують показники ефективності витрат і результатів виробництва?

  6. Назвіть систему показників ефективності вироб­ництва.

  7. Які існують чинники зростання ефективності вироб­ництва?