Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕП-практ.doc
Скачиваний:
308
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
6.33 Mб
Скачать

Задача 2.73

Спеціалізація виробництва забезпечила зростання продуктивності праці на 9,5 %, при цьому заробітна плата зросла лише на 7 %. Собівартість товарної продукції становила 912,7 тис. грн., а фонд заробітної плати складав 330 тис. грн. Визначити вплив зростання продуктивності праці на рівень собівартості.

Задача 2.74

Розрахувати зміну собівартості товарної продукції, її зниження за рахунок зростання продуктивності праці і зниження норм витрат основних матеріалів за даними таблиці 2.17.

Таблиця 2.17

Вихідні дані для розрахунків

Показник

Варіанти

1-й

2-й

3-й

Собівартість товарної продукції, тис. грн.

950

1000

1100

Планове зростання продуктивності праці, %

3

4

6

Планове зростання середньої заробітної плати, %

1

3

4

Планове зниження витрат основних матеріалів, %

4

5

6

Питома вага заробітної плати в собівартості продукції, %

22

27

24

Питома вага основних матеріалів, %

55

60

44

Задача 2.75

У складі акціонерного товариства функціонує 3 підприємства. Собівартість одиниці продукції та обсяг випуску наведені в таблиці 2.18.

Таблиця 2.18

Вихідні дані для розрахунків

Підпри­ємство

Обсяг випуску продукції у натуральних одиницях, тис.од.

Собівартість одиниці продукції, грн.

У базовому періоді

У звітному періоді

У базовому періоді

У звітному періоді

№1

60

80

8

7,6

№2

100

50

10

13

№3

240

360

5

3

Визначити:

1) зниження собівартості одиниці продукції по акціонерному товариству в цілому;

2) вплив зміни обсягу випуску продукції по окремим підприємствам на зниження собівартості продукції по АТ;

3) вплив зниження собівартості продукції по окремим підприємствам на собівартість продукції по АТ в цілому.

Задача 2.76

Планом передбачається зростання продуктивності праці на 10% та зростання середньої зарплати на 5%. Питома вага зарплати в собівартості продукції 30%. Крім того, передбачається приріст вартості основних фондів по підприємству на 10% при одночасному збільшенні обсягу випуску продукції на 20%. Частка амортизації в собівартості – 10%. Питома вага змінних і постійних витрат відповідно складає 0,4 і 0,6. Знайти загальне зниження собівартості продукції.

Задача 2.77

Виробнича потужність підприємства, яке виробляє один вид продукції, становить 650 тис. од. на рік, а виручка від реалізації виробів – 2600 тис. грн. Постійні витрати на виробництво складають 900 тис. грн., змінні витрати – 1360 тис. грн.

Обчислити точку беззбитковості виробництва на промисловому підприємстві.

Тема 9. Продукція підприємства.

  1. Загальна характеристика продукції.

  2. Якість продукції: показники та методи її оцінки.

  3. Стандартизація та сертифікація продукції.

  4. Економічна ефективність підвищення якості продукції.

Вироблена продукція (виконана робота, надана послуга) як конкретний продукт праці, результат діяльності виробничих та інших господарських систем. Класифікація продукції за економічним призначенням. Показники обсягу продукції (послуг): натуральні та вартісні. Номенклатура та асортимент продукції (послуг). Товарна, валова і чиста продукція. Обсяг реалізованої продукції (продажу).

Якість продукції як економічна категорія. Показники якості продукції та їх характеристика. Методи оцінки якості продукції. „Петля” якості. Визначення рівня конкурентоспроможності продукції вітчизняних підприємств на ринку. Технічні, організаційні та соціальні шляхи (заходи) підвищення якості та конкурентоспроможності продукції підприємств України.

Сутнісна характеристика стандартизації продукції, її складові елементи і принципи здійснення. Засто­совувані в Україні стандарти (міжнародні, державні, галузеві, науково-технічних та інженерних товариств, підприємств) і технічні умови. Сучасні напрями удосконалення стандартизації виробів. Поняття та економічне значення сертифікації продукції. Обов'язкова і добровільна сертифікація виробів в Україні. Міжнародні системи сертифікації та національні системи якості. Формування систем якості на підприємствах України. Міжнародні системи сертифікації та національної системи якості. Економічна ефективність стандартизації та сертифікації продукції.

Економічна ефективність поліпшення якості продукції, річний ефект у виробника продукції покращеної якості.