Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕП-практ.doc
Скачиваний:
308
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
6.33 Mб
Скачать

Задача 2.37

Вартість основних виробничих фондів (ОВФ) на початок року складала 49253 грн., на кінець року – 55394 грн. У звітному році введено основних фондів на суму 6511 грн. Розрахувати:

  1. коефіцієнт оновлення основних виробничих фондів(ОВФ);

  2. коефіцієнт вибуття ОВФ;

  3. коефіцієнт приросту ОВФ.

Задача 2.38

На основі даних, наведених у табл. 2.3, визначити середньорічну вартість і структуру основних фондів цеху на початок і кінець року, коефіцієнти оновлення, вибуття та приросту основних фондів.

Таблиця 2.3

Вихідні дані для розрахунків (млн. грн.)

Основні фонди

На 1.01

Введені

Вибувають

1.04

1.07

1.06

1.09

Будівлі

460

50

-

23

-

Споруди

85

-

28

-

-

Силове обладнання

109

30

22

15

-

Робоче обладнання

193

95

-

-

32

Засоби автоматизації

89

-

16

-

-

Транспортне обладнання

45

-

20

-

4

Інструмент

26

8

-

10

-

Інші

7

-

-

-

-

Тема 4. Оборотні кошти підприємства.

  1. Поняття, склад і структура оборотних коштів.

  2. Нормування та обчислення оборотних коштів підприємства.

  3. Відтворення оборотних коштів. Джерела формування оборотних коштів.

  4. Показники використання оборотних коштів.

  5. Шляхи прискорення оборотності оборотних коштів.

Сутнісна характеристика оборотних коштів. Обслуговування оборотними коштами сфер виробництва та обігу. Функціональна та елементна структура оборотних коштів (рис.4). Елементний склад оборотних фондів, характеристика виробничих запасів, напівфабрикатів власного виготовлення, незавершеного виробництва, витрат майбутніх періодів.

Складові елементи оборотних фондів (виробничі запаси, незавершене виробництво, витрати майбутніх періодів), та фондів обігу (готова продукція на складі, товари, грошові кошти та дебіторська заборгованість).

Нормовані оборотні кошти. Методи розрахунку нормативів оборотних коштів (аналітичний, коефі­цієнтний, прямого розрахунку). Обчислення нормативів оборотних коштів у виробничих запасах, незавершеному виробництві, витратах майбутніх періодів, залишках готової продукції. Визначення загального нормативу оборотних коштів для підприємства.

Функції та кругообіг оборотних коштів. Джерела формування оборотних коштів (власні, залучені, запозичені).

Основні показники рівня ефективності використання оборотних коштів: коефіцієнти оборотності (кількість оборотів) і завантаження, тривалість одного обороту в днях, рентабельність; методика їх обчислення. Шляхи підвищення ефективності використання оборотних коштів: оптимізація запасів ресурсів і незавершеного виробництва; скорочення тривалості виробничого циклу; поліпшення організації матеріально-технічного забезпечення виробництва; прискорення реалізації виробленої продукції. Проблеми нестачі оборотних коштів і поповнення їх обсягів до нормативного рівня за умов кризової економічної ситуації на підприємстві.

Рис.4 Склад оборотних коштів підприємства